Wysłany: 2014-11-01, 23:06 [MOC] Samobroniąca się forteca
Ale ten tytuł dziwnie brzmi... No cóż - do rzeczy.
Kolejny szalony pomysł. Bo dotychczas zamki zawsze stały sobie i cieszyły oko. A co taki zamek zrobi, jeli zaatakuje go wciekła trialówka? No chyba się nie podda!
(PS: Trialówka miała nawet wystapić w filmie, ale jakos nie miał jej kto zbudować)
Entuzjaści zębatek powinni być zadowoleni, jest ich na oko aż dziesięć. I wszystkie się kręcą. Jak na mnie to chyba niezły wynik. :)
W środku siedzi zakamuflowana kostka NXT i 3 silniki - dwa do napędu, jeden do katapult.
Byłem niezwykle mile zaskoczony mocą tych motorków. Zamek naprawdę nie należy do lekkich konstrukcji, a mimo to potrafi jechać jak opętany nawet na słabej baterii.
Prędkość którą widać w filmiku to 80% - może jechać szybciej, ale wtedy wygląda już bardziej śmiesznie niż groźnie :)
Katapulty. Obie napędzane przez jeden motorek i uruchamiane oddzielnie. Teraz przygotujcie się na kunszt technicznego opisu: taki dzyndzel w środku opuszcza katapultę, która w najniższej pozycji automatycznie nabiera kulę z magazynka. Po zwolnieniu blokady, energia zgromadzona w amorkach pomaga wystrzelić pocisk, a w magazynku kolejna kula przygotowuje się do swojej (ostatniej) podróży.
Każdy magazynek mieści maksymalnie 19 pocisków.
Jak już pokonam sentyment, pokażę troszkę bebechów - na razie można się domyślać jak to wygląda :)
Dobre :) Nie mogę się naoglądać filmiku!!! Rycerstwo to nie moja bajka ale pomysł przedni! Bardzo podoba mi się się działanie fortecy... aż zapomniałem się przyjrzeć zamkowi ;) Czekam aż pokażesz "bebechy"
Włączyłem filmik i pauzę na nim i w drodze do kuchni myślę sobie
"widziałem rożne wynalazki działające na mindstorm'ie czemu nie zbudować właśnie zamku na podobnej zasadzie"
wracam wciskam "play" i ...
zamek obronił swoją pozycje i zbombardował moją wyobrażnie
SZACUN
_________________ Ty z kolegami wolisz pić niż z moją mama ciasto piec!!!
ale wtedy wygląda już bardziej śmiesznie niż groźnie
Mnie on rozbawił już przy tych 80%. W tym kompletnie pozytywnym, absurdalnym, brytyjskim sensie. Jeszcze zabawniej byłoby gdyby co jakiś czas walił bramą zwodzoną niczym packą na muchy :D
Ten koleś stojący na kostce NXT jakiś taki oderwany z innej bajki... smok nie wyglądałby tam lepiej?
Mechanizm strzelania bardzo mi się podoba. Wygląda jakby mógłby być częścią składową jakiegoś dużego (wielosegmentowego) GBC.
Ostatnio zmieniony przez bacon 2014-11-02, 08:14, w całości zmieniany 2 razy
Rewelacja :-) nawet moja legosceptyczna żona była pod wrażeniem. Oczyma wyobraźni widzę dwa najeżdżające na siebie zamki... Może nowe konkurencja w dziale "sporty motorowe" ;)
_________________ Hey! you're banjaxed!
Hey! you're screwed!
And death is coming for you!
Strzelające katapulty rewelacja, jednak co do jeżdżącego zamku mam mieszane uczucia ;) Z jednej strony pomysł fajny, z drugiej strony połączenie zamku z science fiction nie do końca mnie przekonuje. Gdyby w rzeczywistości zamki jeździły musiały by być bardzo silne silniki by przenieść całą tą budowlę, no i przede wszystkim całkowicie równe podłoże :) Na pewno dość nietypowy zamek zbudowałeś. Do pełni szczęścia powinieneś zbudować moduł, który zbiera z powrotem wystrzelone pociski :D
_________________ Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Ostatnio zmieniony przez legosamigos 2014-11-02, 12:42, w całości zmieniany 1 raz
Strzelające katapulty rewelacja, jednak co do jeżdżącego zamku mam mieszane uczucia ;) Z jednej strony pomysł fajny, z drugiej strony połączenie zamku z science fiction nie do końca mnie przekonuje. Gdyby w rzeczywistości zamki jeździły musiały by być bardzo silne silniki by przenieść całą tą budowlę, no i przede wszystkim całkowicie równe podłoże :) ...
Chyba troszkę za poważnie podszedłeś do tematu :)
Zamek świetny i bardzo pomysłowy !
Podobają mi się mury - nie poszedłeś na łatwiznę. Ciekawe wykorzystanie części od "zginaczy" (Hinge Brick 1 x 2 Base) przy wykończeniu. Nie widziałem tego wcześniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum