[REQ] Bezwładność silnika EV3 lub NXT

Mindstorms, WeDo, Lego Digital Desinger, Stud.io

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
OmenGda
Posty: 878
Rejestracja: 2007-02-05, 21:58
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: OmenGda

 

[REQ] Bezwładność silnika EV3 lub NXT

#1 Post autor: OmenGda »

Hej,
nie wiem za bardzo, jak uzyskać na silniku efekt bezwładności.
Chodzi o to, by silnik pracował jako czujnik obrotów i nie generował przy tym obciążenia.
Ktoś ma jakiś pomysł? Przeglądam aplikację dedykowaną do EV3 i na bloczkach nie jestem w stanie tego ogarnąć :(
Jeśli ktoś wie jak to zrobić to będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Michu

ps. mam czujnik obrotów od RCX, ale nie chce to jakoś za bardzo grać z kostką EV3 bez zagłębiania się w javę :/
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!

Jellyeater
VIP
Posty: 2363
Rejestracja: 2014-03-16, 16:34
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Proszę uzupełnić
Kontakt:

 

#2 Post autor: Jellyeater »

Nie efekt bezwładności tylko chcesz zrobić z silnika prądnicę tachometryczną. :) Pewnie musiałbyś podłączyć ten silnik pod jakieś wejście mogące mierzyć napięcie, a nie pod wyjście.
Ile by nie było to i tak jest za mało.
Szacunek do klocków, nienawiść do COBI, tak zostałem wychowany.
foto

Awatar użytkownika
OmenGda
Posty: 878
Rejestracja: 2007-02-05, 21:58
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: OmenGda

 

#3 Post autor: OmenGda »

No mam podłączony pod wejście jako czujnik obrotów a nie jako silnik i mimo wszystko chodzi ciężko. Raczej nie jako prądnicę - teraz chyba tak działa...
Ostatnio zmieniony 2015-08-27, 06:31 przez OmenGda, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!

BJ
VIP
Posty: 971
Rejestracja: 2012-01-16, 21:42
Lokalizacja: Majdan/Warszawa
: 77148309@N05/albums
: BJ

 

#4 Post autor: BJ »

Nie wiem jak chcesz to zrobić, skoro silnik jest połączony z czujnikiem który mierzy obroty i zawsze będzie stawiał opór.
Ostatnio zmieniony 2015-08-27, 07:15 przez BJ, łącznie zmieniany 1 raz.
(19:28:58) Toltomeja: teraz powiem absolutnie serio, nawet jeśli zaraz będę żałował: trialowki wygrywają ten pojedynek

Awatar użytkownika
OmenGda
Posty: 878
Rejestracja: 2007-02-05, 21:58
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: OmenGda

 

#5 Post autor: OmenGda »

Ja też nie wiem dlatego zadaję tutaj pytanie :-)
Może da się go jakoś podłączyć do wyjścia silnikowego i podawać np napięcie naprzemiennie z krótkim czasem i wysoką częstotliwością....
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!

Awatar użytkownika
szarikm
Adminus Emeritus
Posty: 1306
Rejestracja: 2005-11-03, 16:43
Lokalizacja: Rzeszów
HELF: szarikm
: 38486535@N06
: szarikm

   

#6 Post autor: szarikm »

Ciężko chodzi, bo Ci budowa tego ustrojstwa nie pozwoli.
W obudowie, między silnikiem a wyjściem mocy, znajduje się reduktor.
I nie przeskoczysz tego. I będzie to dotyczyć wszystkich silników z reduktorami.

http://www.philohome.com/nxtmotor/nxtmotor.htm

To tak jakbyś pchał auto na pierwszym biegu i patrzył na wskazówkę obrotów silnika.
Ostatnio zmieniony 2015-08-27, 21:32 przez szarikm, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
OmenGda
Posty: 878
Rejestracja: 2007-02-05, 21:58
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: OmenGda

 

#7 Post autor: OmenGda »

szarikm pisze:Ciężko chodzi, bo Ci budowa tego ustrojstwa nie pozwoli.
W obudowie, między silnikiem a wyjściem mocy, znajduje się reduktor.
I nie przeskoczysz tego. I będzie to dotyczyć wszystkich silników z reduktorami.

http://www.philohome.com/nxtmotor/nxtmotor.htm

To tak jakbyś pchał auto na pierwszym biegu i patrzył na wskazówkę obrotów silnika.
Dzięki. Teraz już kumam.
Teraz tak pomyślałem, że może zasada działania w stylu np wspomagania kierownicy, czyli jeśli na silniku 'czujniku' będzie wykryty ruch np o 1 st, to o dwa kolejne przekreci silnik kostka podając napięcie.

Ale nie wiem czy to wykonalne jest...
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!

Awatar użytkownika
szarikm
Adminus Emeritus
Posty: 1306
Rejestracja: 2005-11-03, 16:43
Lokalizacja: Rzeszów
HELF: szarikm
: 38486535@N06
: szarikm

   

#8 Post autor: szarikm »

OmenGda pisze:Teraz tak pomyślałem, że może zasada działania w stylu np wspomagania kierownicy, czyli jeśli na silniku 'czujniku' będzie wykryty ruch np o 1 st, to o dwa kolejne przekreci silnik kostka podając napięcie.
Jak dużą dokładność potrzebujesz?
Może prezentacja Sariela naprowadzi Cię na coś: https://www.youtube.com/watch?v=T_Gvuzs ... page#t=80s

Awatar użytkownika
OmenGda
Posty: 878
Rejestracja: 2007-02-05, 21:58
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: OmenGda

 

#9 Post autor: OmenGda »

szarikm pisze:
OmenGda pisze:Teraz tak pomyślałem, że może zasada działania w stylu np wspomagania kierownicy, czyli jeśli na silniku 'czujniku' będzie wykryty ruch np o 1 st, to o dwa kolejne przekreci silnik kostka podając napięcie.
Jak dużą dokładność potrzebujesz?
Może prezentacja Sariela naprowadzi Cię na coś: https://www.youtube.com/watch?v=T_Gvuzs ... page#t=80s
Jakaś straszna precyzja nie jest potrzebna.
Ale rozwiązałem już problem inaczej: użyję nxt z czujnikiem obrotów starego typu.

Pozdrawiam
Michu
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!

Awatar użytkownika
Legotechnik96
Posty: 30
Rejestracja: 2015-04-20, 19:07
Lokalizacja: Gdynia
HELF: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi
Kontakt:

 http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi" target="_blank" title="Brickshelf gallery of http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi">

#10 Post autor: Legotechnik96 »

Nie wiem czy teraz coś to da ale gdyby użyć silnika 87577c01 (znaleziony na bricklinku) z zestawu 9670-1 lub 9688-1 i połączyć za pomocą przejściówki z PF na NXT może by to coś dało? Silnik nie jest bezwładny ale ma duże przełożenie. Może coś pomoże moje znalezisko.. :)
Ostatnio zmieniony 2015-12-03, 00:29 przez Legotechnik96, łącznie zmieniany 1 raz.
Chociaż kaszlał, ciężko stękał, był jak skała i nie pękał!

WIP: MAN KAT 8x8

Awatar użytkownika
Waler
VIP
Posty: 768
Rejestracja: 2010-09-08, 21:42
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki
HELF: waler
: Waler
Kontakt:

 

#11 Post autor: Waler »

Legotechnik96, jak niby chcesz zmierzyć obroty na tym silniku? Bo sam silnik sterowany jest łopatologicznie czyli napięcie i jazda. Zero informacji zwrotnej. Silniki nxt mają czujnik położenia.

Awatar użytkownika
OmenGda
Posty: 878
Rejestracja: 2007-02-05, 21:58
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: OmenGda

 

#12 Post autor: OmenGda »

Tak jak pisał Waler - nie da się :-)
Tak jak pisalem wcześniej - czujnik od starego RCX podpiąłem pod NXT - bloki do softu bez problemu znalazłem :-)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2015-12-07, 06:10 przez OmenGda, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!

ODPOWIEDZ