Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[WIP] Stacja - projekt pełzający
Autor Wiadomość
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-02, 16:14   [WIP] Stacja - projekt pełzający

Post usunięty, konstrukcja zawierała elementy nie LEGo a to jest forum o LEGO

I już.
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
Ostatnio zmieniony przez Maciej Drwięga 2016-09-24, 18:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Stelario 
VIP


Wiek: 35
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 1664
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-02, 16:46   

Bardzo fajna makieta, mam tylko pytanie gdzie ty to trzymasz oO bo jest zapewne cholernie wielkie.

Co do pomysłu na rozbudowe to myślałeś może o tym any zamiast "rondek na obu koncach zrobić zakręty tak aby szły za/przed makiete i wjeżdzały na jakieś góry ewentualnie do tunelu ? i wyjeżdzały po drugiej stronie makiety ? w ten sposob potrzebujesz max 9 płyt na każdy zakręt + 13 przez długość makiety. Co daje 30 płyt również :).

Ostatnio zmieniony przez Stelario 2015-01-02, 16:57, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 48
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1994
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-01-02, 18:03   

Ciasny nawrót wygląda fatalnie (to według mnie największa słabość kolejek LEGO), dlatego na Twoim miejscu jedną nawrotkę (jak najciaśniejszą) ukryłbym pod lesisto-krzaczastym wzgórzem (stanowiącym niezłe tło do fotografowania stacji ;) ) a drugą nawrotkę rozbudowałbym maksymalnie, może nawet bardziej niż na Twoim drugim schemacie - na tyle, by zakręcający piętrus nie wyglądał komicznie. Stacja stacją, ale zakończenie jej z obu stron lasem jest lekko bez sensu, więc ten drugi, rozbudowany koniec makiety mógłby się stać zalążkiem miasteczka. Nie szkodzi, że przecinać je będzie szerokim łukiem torowisko; jeśli zadbasz o odpowiedni rozmach, nie będzie to razić. A ile możliwości się pojawi! Jak to w miasteczku. Jeśli zaś nie chcesz pętli w mieście, to daj bardzo realistyczny, prosty tor przecinający miasto, a na końcu kolejną całkowicie zakrytą nawrotkę.

A na początek przekonaj Martę, że potrzebny Wam duuuży dom :D .
_________________
Pozdrawiam,
dmac

_________________
The absence of limitations is the enemy of art - Orson Welles
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-02, 18:18   

Stelario napisał/a:
Co do pomysłu na rozbudowe to myślałeś może o tym any zamiast "rondek na obu koncach zrobić zakręty tak aby szły za/przed makiete i wjeżdzały na jakieś góry ewentualnie do tunelu ? i wyjeżdzały po drugiej stronie makiety ?

Rozważałem - generalnie problem łuków ciasnych pozostaje. Można delikatnym łukiem zakończyć makietę a potem zrobić zakręt na 48 kropkach o 90 stopni już poza oczami oglądających. Bricktrix takie coś zrobił na swojej makiecie. Wtedy tracę "oglądalność" z dwóch stron.
dmac napisał/a:
dlatego na Twoim miejscu jedną nawrotkę (jak najciaśniejszą) ukryłbym pod lesisto-krzaczastym wzgórzem (stanowiącym niezłe tło do fotografowania stacji ;) ) a drugą nawrotkę rozbudowałbym maksymalnie, może nawet bardziej niż na Twoim drugim schemacie - na tyle, by zakręcający piętrus nie wyglądał komicznie.

No więc dzisiaj potestuję jak ten piętrus wygląda na nawrotce na pięciu płytach. Rzeczywiście zakrętas pod wzgórzem jest fajny i być może tak to się skończy. Wtedy "wyprowadzenie" toru do sąsiedniej makiety zrobi się bokiem wzgórza i już :)

Mnie korci jednak rozsądny łuk lecący bokiem wzgórza... i rzeczywiście plan jest taki, że po lewej stronie będzie rynek miasteczka a po prawej las, ruiny klasztoru i takie tam.
Jestem jednak realistą i jeśli mam mieć w sumie jeszcze 60 płyt bazowych dużych do zabudowania terenem (i to górkami), to nie robię planów sajens fikszyn, z naciskiem na fikszyn ;)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
Stelario 
VIP


Wiek: 35
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 1664
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-02, 18:46   

Pozostaje jeszcze jedna opcja :) podnosisz całą makiete do góry i pociąg wjeżdza w góre później wali ciasnym łukiem pod ziemią jedzie pod makietą :) wyjeżdza z drugiej strony. a nad torami jest miasto. Coś jak ciuchcia w Warszawie ;) tylko żeby podpiąć inna makiete trzeba by ją też podnieść. Albo mieć wyższy niższy stół.

Dzięki temu widoczność jest z każdej strony. Tylko wszystko zależy jak wysokie pociągi sobie budujesz.
_________________
Powiedzmy STOP rasistowskim opiniom na temat kolorów zabawek dla dzieci.
 
 
 
Mestari 
VIP


Wiek: 40
Dołączył: 25 Wrz 2013
Wpisy: 1205
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-04, 11:41   

A tory ME wchodzą w grę? Wtedy mógłbyś wziąć te łuki odrobinę szersze of legowych.
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-04, 12:47   

Cytat:
A tory ME wchodzą w grę? Wtedy mógłbyś wziąć te łuki odrobinę szersze of legowych.

Wolał bym nie. Na chwilę obecną skończyłem próby "torowe" z konfiguracją jeden łuk + 2 proste + łuk + 2 proste itd. itd.
Jest nieźle - testowane na wagonach Bhp wygląda dość naturalnie. Nie idealnie, ale ładny łuk to 6 metrów średnicy a to już lekka ekstrawagancja, na którą mnie nie stać - powierzchnia do zabudowania by była ogromna, nie mówiąc o próbach ekspozycji gdziekolwiek. Nawet koledzy z USA robią zazwyczaj ćwiartki okręgów z taką fantazją :)

Mniejsza o to.
5 płyt po 48 studów to max szerokość, na jaką chcę to rozbudować.
Teraz jeszcze trenuję likwidację wyjść "na wprost" ze stacji i ładne łukowe odejście torów ze stacji i ciasny nawrót w tunelu. Zobaczymy. I tak w BOPie tegorocznym nie ma płyt 48x48, więc nie wiem, kiedy to się dobuduje.
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 33
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5645
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-04, 15:18   

Szapoba Maćku. Widziałem makietę dawno temu na Flickrze i zdawałem sobie sprawę z jej wielkości i dopracowania ale jak zobaczyłem na żywo na LFW to mi szczęka opadła.
Trzymam kciuki za dalszą rozbudowę ;)
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-04, 16:48   

Dziękuję.

Ja natomiast mam co do niej mieszane uczucia - raz mi się podoba, raz mnie denerwuje i autentycznie myślę o jej zdematerializowaniu. Taki klockowy PMS.

Póki co, jeśli chodzi o optymistyczny wariant wydarzeń, przed tegorocznym Skarbkiem chcę dobudować kolejne 2-3 płyty po długości i ulicę, czyli w sumie jakieś 6-9 płyt względnie zabudowane i 13-14 płyt stanowiących ulicę od strony budynku dworca.
I tu mam zagwozdkę, bo choć w BOPie7 zanabyłem 66 płytek 16x32 pod ten właśnie cel (ulica), to jeśli poszerzę makietę do 5 płyt, warto będzie raczej pójść w opcję ulicy na płytach 48x48 i dodatkowym miejscem na niską zabudowę (żeby dworca nie zasłonić), która będzie miała pewnie ze 24-26 kropek szerokości, czyli nie w kij dmuchał. W sumie 16000 studów powierzchni.

Żeby nie było, że na sucho, to aktualna wersja makiety:


The Train Station A.D. 2014 by Maciej Drwięga, on Flickr
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
Ostatnio zmieniony przez Maciej Drwięga 2015-01-04, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Szygalew 

Wiek: 40
Dołączył: 04 Paź 2012
Wpisy: 290
Skąd: Czarlin,k.Tczewa
Wysłany: 2015-01-04, 20:19   

Poczta jest bardzo ładna,ale czy koniecznie komin musi posiadać takie wielkie dziurzysko, które z pewnością zapewni powódź w budynku przy okazji oberwania chmury?
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-04, 21:14   

Cytat:
ale czy koniecznie komin musi posiadać takie wielkie dziurzysko, które z pewnością zapewni powódź w budynku przy okazji oberwania chmury?

Koniecznie. Jak inaczej wyobrażasz sobie w nim mikołaja? :)
Tak serio, nigdy się nie zastanawiałem. Przy najbliższej okazji go lekko zabetonuję i dam 3 małe rurki w środku. Dzięki za cenną uwagę!
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
Waler 
VIP


Wiek: 26
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 761
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2015-01-10, 12:39   

Macieju, nie wiem czy zauważyłeś taki projekt na kickstarterze:
https://www.kickstarter.c...-railway-system

Firma zajmuje się od dawna produkcją torów do systemu Lego. Mają różne kolory, kształty, rozmiary. Zauważyłem, że posiadają tory łukowe:

Curved Rails

*R56 Curve – In both metal and ABS plastic rails
*R72 Curve – In ABS plastic rails
*R88 Curve – In ABS plastic rails
*R104 Curve – In ABS plastic rails


Promień jest mierzony od środka koła do ich zewnętrznych części. Standardowe tory Lego posiadają promień R40.

Dodatkowo jest zdjęcie:



i jeszcze jedno:



Myślę, że zamiast kombinować z łukiem z prostych torów dobrym pomysłem byłoby zastosowanie nieoryginalnych torów.
Niestety jak na razie jest jeden problem - wszystkie duże rozmiary mają plastikowe tory.

Ale niemniej jednak projekt mają tam rozwojowy więc polecałbym przyglądanie mu się z bliska. Nawet można napisać i zapytać się kiedy planują wprowadzenie metalowych torów dla dużych łuków. Moim zdaniem to rozwiązałoby problem ciasnych zakrętów.
Ostatnio zmieniony przez Waler 2015-01-10, 12:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-10, 14:06   

Przyglądam się im. BigBenBricks się wycofali z projektu torów alternatywnych. Tu jest kickstarter, więc wybujałych oczekiwań nie mam. Patrząc na realne perspektywy, zapętlenia będę robił za mniej więcej 2 lata. Może coś się zmieni do tego czasu :)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 29
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-10, 14:12   

Załatw mi tory, a zrobię Ci wersję 9V. ;) http://www.brickshelf.com...ry.cgi?f=514305
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-10, 14:33   

Obawiam się, że trwałość folii na łuku jest mizerna... a prostych nie potrzebuję :)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,091 sekundy. Zapytań do SQL: 14