Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Napędzanie starszych zestawów bez napędu
Autor Wiadomość
halerz 


Wiek: 38
Dołączył: 07 Lut 2015
Wpisy: 167
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2015-02-10, 18:18   Napędzanie starszych zestawów bez napędu

Witam i pozdrawiam - to mój pierwszy post na forum.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z montażem współczesnych zestawów RC do starszych modeli? Konkretnie chodzi mi o napędzanie lokomotywy z zestawu 7715. Czy silnik się w niej zmieści? Pojemnik na baterie można umieścić chyba w wagonie?
 
 
 
Kubrick 
VIP
Volkswageniarz


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2006
Wpisy: 2039
Skąd: KrakóVW
Wysłany: 2015-02-10, 18:26   

Musiałbys przebudować całe podwozie pod nowe silniki. Jest to do ogarnięcia, ale z oryginalnego zestawu zostałoby niewiele, bo samo nadwozie.
_________________
Cieślu napisał/a:
kup volvo nie bądź janusz
Cieślu napisał/a:
Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5182
Skąd: Lubin
Wysłany: 2015-02-10, 18:28   

Wiele rzeczy da się zrobić. Tylko w Twoim przypadku włożenie silnika to jedno, a sprawienie by pociąg ruszył to drugie. W tym zestawie są wózki których nie da się napędzic, wiec trzeba by zmontować coś od podstaw. Albo dać bardziej współczesne wózki razem z silnikiem. Tylko wtedy musiałyby chyba jeździć po nowych torach RC.
_________________
m1longer.com
 
 
 
halerz 


Wiek: 38
Dołączył: 07 Lut 2015
Wpisy: 167
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2015-02-10, 18:40   

M_longer napisał/a:
dać bardziej współczesne wózki razem z silnikiem

O to właśnie mi chodziło. Pytanie czy to się zmieści do tej czerwonej ramy pudła parowozu (że tak to nazwę)?
M_longer napisał/a:
musiałyby chyba jeździć po nowych torach RC

Dlaczego stare się nie nadają? Mają chyba ten sam rozstaw?
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-10, 19:25   

Jeśli użyjesz wózka kolejowego RC, to nie będzie problemów większych poza zmieszczeniem wieżyczki PF i pojemnika na baterie (gdzie? - to już zależy).
Jak słusznie zauważone zostało, ładowanie silnika PF gdzieś na ostoję nie ma sensu. Tym bardziej, że silniki powinny być montowane od góry na wózku i do wózka, aby uniknąć bezsensownych strat mocy i problemów z trakcją (silnik próbuje obracać wózkiem, nie kołami).
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
halerz 


Wiek: 38
Dołączył: 07 Lut 2015
Wpisy: 167
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2015-02-10, 19:54   

Dziękuję. Rozumiem, że do moich celów wystarczające będzie nabycie 88000, 88002, 8884 i 8879? I jeszcze odnośnie dziury pośrodku osi napędzanych w 88002 - można tam zamontować jakieś koła? I po co jest ten trzpień u góry - to może pracować jako wózek skrętny?
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-10, 20:09   

halerz napisał/a:
Rozumiem, że do moich celów wystarczające będzie nabycie 88000, 88002, 8884 i 8879?

Dokładnie tak.
halerz napisał/a:
I jeszcze odnośnie dziury pośrodku osi napędzanych w 88002 - można tam zamontować jakieś koła?

Można, ale słabo - raczej służy do montażu zabudowy wózka: http://www.eurobricks.com...showtopic=64090
halerz napisał/a:
I po co jest ten trzpień u góry - to może pracować jako wózek skrętny?

W sumie zawsze pracuje :)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
halerz 


Wiek: 38
Dołączył: 07 Lut 2015
Wpisy: 167
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2015-02-10, 20:22   

Maciej Drwięga napisał/a:
W sumie zawsze pracuje

W przypadku parowozu z 7715 raczej nie - przynajmniej tak wynika z instrukcji montażu do niej wózka 7865 (12 V).

Czy do kół napędnych z wózków RC są dostępne wiązary?
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-10, 20:41   

No tak, przy jego adaptacji niekoniecznie musi, choć w zestawach do których był wsadzany na moją pamięć zawsze pracował.


Do kół RC nie ma wiązarów, ale koła RC są montowane na osiach Technic. Teoretycznie można wsadzić dowolne koła, które tolerują wiązary i są montowane na technicowych osiach.
Teoretycznie, bo koła napędzane powinny mieć gumowe nakładki, żeby się nie ślizgały po szynach. RC takie mają.

Na Twoim miejscu wsadził bym zwykłe koła a na środek zrobił atrapę koła (koło, ale bez flanszy wewnętrznej). Ostatnio używałem krążków hokejowych do tego :)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
Ostatnio zmieniony przez Maciej Drwięga 2015-02-10, 20:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
halerz 


Wiek: 38
Dołączył: 07 Lut 2015
Wpisy: 167
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2015-02-10, 20:46   

Maciej Drwięga napisał/a:
nie ślizgały po szynach

I ostatnie moje pytanie - czy to będzie się sprawnie poruszać po szynach z lat 80. (szare, karbowane na łukach)? Czy będą funkcjonować rozjazdy (ręcznie przestawiane)?
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-10, 20:50   

Nie testowałem, ale geometria jest ta sama. Powinno działać dla torów 4.5, 12, 9V, RC.
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
halerz 


Wiek: 38
Dołączył: 07 Lut 2015
Wpisy: 167
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2015-02-10, 20:52   

Maciej Drwięga napisał/a:
geometria jest ta sama

Bardzo dziękuję. Jak coś sklecę i przetestuję to dam znać :)
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-10, 20:58   

Jedno mnie zastanowiło - rozjazdy 4.5 i 12V są inne niż 9V i RC. Rozstaw szyn jest oczywiście taki sam, ale kształt rozjazdu inny. Nie sądzę, aby to był problem - rozjazd jest wręcz płynniejszy: http://www.holgermatthes....ain-systems.php
Można przekopać inet, pewnie na Eurobricks(.com) ktoś to molestował.
Ja bym zbudował wózek z kół zwykłych wagonowych o rozstawie osi jak wózek silnikowy PF i się upewnił. Albo z kół RC i technic bricków zrobił własny :)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
Ostatnio zmieniony przez Maciej Drwięga 2015-02-11, 11:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
halerz 


Wiek: 38
Dołączył: 07 Lut 2015
Wpisy: 167
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2015-02-13, 20:22   

Jeszcze jedno: czy istnieje możliwość połączenia torowisk z lat 80. ze współczesnymi z zestawów RC?
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 39
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1078
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-13, 21:00   

Końcówki szyn są inne, więc nie było by to super płynne połączenie.
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,054 sekundy. Zapytań do SQL: 12