Napędzanie starszych zestawów bez napędu

Trains, Monorail

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
halerz
Posty: 168
Rejestracja: 2015-02-07, 16:03
Lokalizacja: Cieszyn
HELF: Proszę uzupełnić
: 135385171@N04
: halerz

   

Napędzanie starszych zestawów bez napędu

#1 Post autor: halerz »

Witam i pozdrawiam - to mój pierwszy post na forum.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z montażem współczesnych zestawów RC do starszych modeli? Konkretnie chodzi mi o napędzanie lokomotywy z zestawu 7715. Czy silnik się w niej zmieści? Pojemnik na baterie można umieścić chyba w wagonie?

Awatar użytkownika
Kubrick
VIP
Posty: 2130
Rejestracja: 2006-05-19, 21:51
Lokalizacja: KrakóVW
HELF: Kubrick
: 185480128@N05
Kontakt:

   

#2 Post autor: Kubrick »

Musiałbys przebudować całe podwozie pod nowe silniki. Jest to do ogarnięcia, ale z oryginalnego zestawu zostałoby niewiele, bo samo nadwozie.
Cieślu pisze:kup volvo nie bądź janusz
Cieślu pisze:Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

Awatar użytkownika
M_longer
VIP
Posty: 5378
Rejestracja: 2007-09-29, 08:47
Lokalizacja: Lubin
HELF: M-longer
: m_longer
: Longer
Kontakt:

   

#3 Post autor: M_longer »

Wiele rzeczy da się zrobić. Tylko w Twoim przypadku włożenie silnika to jedno, a sprawienie by pociąg ruszył to drugie. W tym zestawie są wózki których nie da się napędzic, wiec trzeba by zmontować coś od podstaw. Albo dać bardziej współczesne wózki razem z silnikiem. Tylko wtedy musiałyby chyba jeździć po nowych torach RC.

Awatar użytkownika
halerz
Posty: 168
Rejestracja: 2015-02-07, 16:03
Lokalizacja: Cieszyn
HELF: Proszę uzupełnić
: 135385171@N04
: halerz

   

#4 Post autor: halerz »

M_longer pisze:dać bardziej współczesne wózki razem z silnikiem
O to właśnie mi chodziło. Pytanie czy to się zmieści do tej czerwonej ramy pudła parowozu (że tak to nazwę)?
M_longer pisze: musiałyby chyba jeździć po nowych torach RC
Dlaczego stare się nie nadają? Mają chyba ten sam rozstaw?

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1099
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#5 Post autor: Maciej Drwięga »

Jeśli użyjesz wózka kolejowego RC, to nie będzie problemów większych poza zmieszczeniem wieżyczki PF i pojemnika na baterie (gdzie? - to już zależy).
Jak słusznie zauważone zostało, ładowanie silnika PF gdzieś na ostoję nie ma sensu. Tym bardziej, że silniki powinny być montowane od góry na wózku i do wózka, aby uniknąć bezsensownych strat mocy i problemów z trakcją (silnik próbuje obracać wózkiem, nie kołami).
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
halerz
Posty: 168
Rejestracja: 2015-02-07, 16:03
Lokalizacja: Cieszyn
HELF: Proszę uzupełnić
: 135385171@N04
: halerz

   

#6 Post autor: halerz »

Dziękuję. Rozumiem, że do moich celów wystarczające będzie nabycie 88000, 88002, 8884 i 8879? I jeszcze odnośnie dziury pośrodku osi napędzanych w 88002 - można tam zamontować jakieś koła? I po co jest ten trzpień u góry - to może pracować jako wózek skrętny?

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1099
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#7 Post autor: Maciej Drwięga »

halerz pisze:Rozumiem, że do moich celów wystarczające będzie nabycie 88000, 88002, 8884 i 8879?
Dokładnie tak.
halerz pisze: I jeszcze odnośnie dziury pośrodku osi napędzanych w 88002 - można tam zamontować jakieś koła?
Można, ale słabo - raczej służy do montażu zabudowy wózka: http://www.eurobricks.com/forum/index.p ... opic=64090
halerz pisze:I po co jest ten trzpień u góry - to może pracować jako wózek skrętny?
W sumie zawsze pracuje :)
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
halerz
Posty: 168
Rejestracja: 2015-02-07, 16:03
Lokalizacja: Cieszyn
HELF: Proszę uzupełnić
: 135385171@N04
: halerz

   

#8 Post autor: halerz »

Maciej Drwięga pisze:W sumie zawsze pracuje
W przypadku parowozu z 7715 raczej nie - przynajmniej tak wynika z instrukcji montażu do niej wózka 7865 (12 V).

Czy do kół napędnych z wózków RC są dostępne wiązary?

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1099
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#9 Post autor: Maciej Drwięga »

No tak, przy jego adaptacji niekoniecznie musi, choć w zestawach do których był wsadzany na moją pamięć zawsze pracował.


Do kół RC nie ma wiązarów, ale koła RC są montowane na osiach Technic. Teoretycznie można wsadzić dowolne koła, które tolerują wiązary i są montowane na technicowych osiach.
Teoretycznie, bo koła napędzane powinny mieć gumowe nakładki, żeby się nie ślizgały po szynach. RC takie mają.

Na Twoim miejscu wsadził bym zwykłe koła a na środek zrobił atrapę koła (koło, ale bez flanszy wewnętrznej). Ostatnio używałem krążków hokejowych do tego :)
Ostatnio zmieniony 2015-02-10, 20:42 przez Maciej Drwięga, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
halerz
Posty: 168
Rejestracja: 2015-02-07, 16:03
Lokalizacja: Cieszyn
HELF: Proszę uzupełnić
: 135385171@N04
: halerz

   

#10 Post autor: halerz »

Maciej Drwięga pisze:nie ślizgały po szynach
I ostatnie moje pytanie - czy to będzie się sprawnie poruszać po szynach z lat 80. (szare, karbowane na łukach)? Czy będą funkcjonować rozjazdy (ręcznie przestawiane)?

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1099
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#11 Post autor: Maciej Drwięga »

Nie testowałem, ale geometria jest ta sama. Powinno działać dla torów 4.5, 12, 9V, RC.
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
halerz
Posty: 168
Rejestracja: 2015-02-07, 16:03
Lokalizacja: Cieszyn
HELF: Proszę uzupełnić
: 135385171@N04
: halerz

   

#12 Post autor: halerz »

Maciej Drwięga pisze:geometria jest ta sama
Bardzo dziękuję. Jak coś sklecę i przetestuję to dam znać :)

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1099
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#13 Post autor: Maciej Drwięga »

Jedno mnie zastanowiło - rozjazdy 4.5 i 12V są inne niż 9V i RC. Rozstaw szyn jest oczywiście taki sam, ale kształt rozjazdu inny. Nie sądzę, aby to był problem - rozjazd jest wręcz płynniejszy: http://www.holgermatthes.de/bricks/en/train-systems.php
Można przekopać inet, pewnie na Eurobricks(.com) ktoś to molestował.
Ja bym zbudował wózek z kół zwykłych wagonowych o rozstawie osi jak wózek silnikowy PF i się upewnił. Albo z kół RC i technic bricków zrobił własny :)
Ostatnio zmieniony 2015-02-11, 11:32 przez Maciej Drwięga, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
halerz
Posty: 168
Rejestracja: 2015-02-07, 16:03
Lokalizacja: Cieszyn
HELF: Proszę uzupełnić
: 135385171@N04
: halerz

   

#14 Post autor: halerz »

Jeszcze jedno: czy istnieje możliwość połączenia torowisk z lat 80. ze współczesnymi z zestawów RC?

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1099
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#15 Post autor: Maciej Drwięga »

Końcówki szyn są inne, więc nie było by to super płynne połączenie.
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

ODPOWIEDZ