Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] AT-AT
Autor Wiadomość
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1893
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-11-23, 20:56   

Dziękuję bardzo.

wallyjarek napisał/a:

Gdybym tak umiał budować :)


Jestem zdania, że "budować każdy może" i to nie "trochę lepiej lub trochę gorzej" tylko całkiem dobrze. Słusznie zauważyłeś, że liczy się cierpliwość. Udał mi się model, jestem z niego zadowolony, ale to nie znaczy, że tak po prostu usiadłem i zbudowałem. Boczne ściany kadłuba rozbierałem i budowałem od nowa chyba z 10 razy.
Jedno, co na pewno pomaga, to doświadczenie, w sensie znajomości dostępnych elementów. Gdybym kupował LEGO od roku, pewnie nie wiedziałbym o istnieniu i sposobach użycia połowy części, z których składa się ten model. Na szczęście znam LEGO ponad 30 razy dłużej :) . Ale różowo nie jest, bo od paru lat praktycznie nie kupuję zestawów, a niewykluczone, że są w nich nowe części/patenty, które mogłyby uczynić mój model lepszym.
_________________
Pozdrawiam,
dmac
 
 
 
wallyjarek 


Wiek: 35
Dołączył: 24 Paź 2013
Wpisy: 1046
Skąd: Poznań / Limerick - Irlandia
Wysłany: 2015-11-23, 21:36   

Może powinienem napisać: gdybym mial większe doświadczenie i miał tyle czasu i klocków by nocami budować :)
Masz racje, znajomość klocków jest bardzo ważna, ja tu jeszcze jestem daleko.
Dalej kupuje zestawy by się czegoś uczyć, a dziewczyna mnie wyzywa, że nie kupuje samych pojedynczych klocków. Ale ten plan w życie wprowadzam.
Co do cierpliwości, moja ciężarówkę staram się budować z dużymi przerwami już dwa lata.
Głownie z braku klocków i rożnych wydatków na niepotrzebne zestawy.
Jeszcze raz napisze że podziwiam za wytrwałość i pomysłowość.
Zapewne nowe techniki budowy/łączenia wymyśliłeś i to jest w tym najfajniejsze.
Na koniec, pokazałem koledze model i również podziwia to "maleństwo".
_________________
Wallyjarek Facebook
 
 
 
martinbb 
Space Engineering


Wiek: 32
Dołączył: 10 Mar 2007
Wpisy: 673
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-11-23, 23:04   

_________________
Inspired by NavySEALs
 
 
 
Jellyeater 
VIP

Wiek: 34
Dołączył: 16 Mar 2014
Wpisy: 1867
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-24, 06:32   

Cytat:
Głownie z braku klocków i rożnych wydatków na niepotrzebne zestawy.

W życiu to jest zawsze cuś za cuś. a zestawy jako baza pod MOCe są dla mnie zazwyczaj średnio przydatne. Moce to najczęściej duża ilość powtarzalnych elementów. W zestawach jest za duża różnorodność.
_________________
Ile by nie było to i tak jest za mało.
Szacunek do klocków, nienawiść do COBI, tak zostałem wychowany.
foto
 
 
 
Stelario 
VIP


Wiek: 34
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 1506
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-24, 10:19   

Zestawy są bardzo potrzebne do budowania MOC'y jak chociaż by Endor dmaca, ale w określonych ilościach. Bo takie figurki ze SW kosztują tyle na sztuki co cały battle pack, czyli wszystkie klocki w środku są tak naprawdę za free. Oczywiście porzytek z 10 takich samych figuirek batmana może być już mniejszy acz kolwiek też idzie je użyć nawet w 1 MOCu,

Ja wychodze z założenia że z najdziwniejszego klocka da się coś zbudować trzeba go tylko mieć wystarczająco dużo.
_________________
Powiedzmy STOP rasistowskim opiniom na temat kolorów zabawek dla dzieci.
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1893
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-11-24, 11:30   

Stelario napisał/a:
Bo takie figurki ze SW kosztują tyle na sztuki co cały battle pack, czyli wszystkie klocki w środku są tak naprawdę za free.


Prawda. Z tego powodu zaopatrzyłem się kiedyś w szturmowców kupując kilka battle packów z nimi. I myślę o zaopatrzeniu się w jeszcze paru, skoro nowy zestaw się ukazał :) .
Jednakże przy projekcie tak dużym jak Endor, czy nawet sam AT-AT, właściwie tylko figurki opłaca się zdobywać w ten sposób. Jeśli chodzi o zwykłe klocki, niestety jestem skazany na Bricklink i - raz do roku - BOP. Ubolewam nad tym, bo na zestawy nie zostaje mi już nic.
_________________
Pozdrawiam,
dmac
 
 
 
Nilson 


Wiek: 29
Dołączył: 24 Lis 2015
Wpisy: 36
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-11-24, 18:50   

Niesamowite, widziałem na swoim feedzie na flickrze i dopiero po jakimś czasie zdałem sobie sprawę, że to rodzima konstrukcja. Wielkie wow i wielkie brawa!
 
 
 
 
bacon 
Administrator
Master of Disaster


Wiek: 40
Dołączył: 26 Lip 2012
Wpisy: 1510
Skąd: Piekary Śląskie
Wysłany: 2015-11-24, 18:53   

Nilson napisał/a:
Niesamowite, widziałem na swoim feedzie na flickrze i dopiero po jakimś czasie zdałem sobie sprawę, że to rodzima konstrukcja. Wielkie wow i wielkie brawa!

Ktoś tam wyżej pisał, że tej pracy przydałyby się lepsze zdjęcia ;)
_________________
Jak się będziemy rozumieć, będzie dobrze. Nie będziemy się rozumieć... Rozumiemy się?!

BOP11 || STT
 
 
 
Rotmistrz 

Dołączył: 19 Lip 2012
Wpisy: 44
Skąd: PL
Wysłany: 2015-11-24, 23:40   

Piękna praca. Model jest olbrzymi i imponuje dbałością o szczegóły. Fajnie prezentują się mechanizmy i oświetlenie.
 
 
 
Tigersan 

Wiek: 30
Dołączył: 16 Lis 2015
Wpisy: 5
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-11-25, 17:46   

Na początku szczere gratulacje!!!

przepiękny projekt, skala wydaje się odpowiednia. Rozmach konstrukcji przykrywa każdego UCSa.

Jak duzy przewidujesz ten projekt? Rozumiem, że zmotoryzowane platforma i Lambda będą jego częścią? czy przewidujesz rozszerzenie całości o kolejne elementy w skali? np. bunkier, wioska Ekwoków? Ciekaw jestem ogromu drzew, co łatwo zobaczyć w kadrze przy platformie który próbujesz odtworzyć.
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1893
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-11-25, 19:23   

Dziękuję raz jeszcze za pochwały.

Tigersan, mój Projekt Endor ma swój wątek, ale nie przypuszczam, żebyś miał czas przezeń brnąć, więc odpowiadam pokrótce:
- w tej chwili wydaje mi się, że całość zajmie trochę ponad 50 płyt bazowych
- platforma i Lambda są jego NAJWAŻNIEJSZĄ częścią :)
- bunkier - wątpię, wioska Ewoków - jeszcze bardziej wątpię; gdybym miał rozszerzać projekt, to w pierwszym rzędzie o kolejne drzewa i główne zabudowania bazy (widoczne w ujęciu nocnym z lądującym wahadłowcem), a w drugim rzędzie o jeszcze więcej drzew i talerz anteny widoczny ponad lasem
- drzewa są mniej więcej metrowej wysokości; trzy są gotowe, na drugie tyle mam materiał (chyba), a prócz tego zamierzam dodać sporo niższych i smuklejszych drzew, które są widoczne między innymi tuż obok kładki, gdzie toczy się rozmowa Luke'a z Vaderem. A skoro już o drzewach mowa, to zastanawiam się, czy nie nagiąć trochę rzeczywistości: logika podpowiada, że wokół platformy powinien znajdować się pas wolnej przestrzeni, żeby AT-AT mogły podchodzić do wszystkich sześciu kładek. Ale czy to ma sens na makiecie z LEGO? Pusty, zielony teren nie będzie ciekawy. Lepiej byłoby podejść z lasem pod samą platformę... Ot, dylematy ;) .
_________________
Pozdrawiam,
dmac
Ostatnio zmieniony przez dmac 2017-08-12, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
piotrek839 


Wiek: 42
Dołączył: 05 Paź 2011
Wpisy: 432
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: 2015-11-25, 23:52   

Doskonały jak niszczyciel Jareca :)
 
 
 
Vlado 
VIP


Wiek: 37
Dołączył: 22 Mar 2008
Wpisy: 130
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-26, 10:14   

AT AT jest wspaniały.
Tak patrząc na rozmiary AT AT, platformy oraz landszafcik z dzienników projektu Endor czy oszacowałeś jakich rozmiarów będzie cała diorama?

Patrząca na stopy przypomniało mi się jak wieki temu na classic castle była dyskusja o nowatorskiej technikce budowania idealnie okrągłych wież z poziomych skosów.
_________________
No nie wiem...
 
 
 
Kalais 
(Bricks' Treasure)


Wiek: 37
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 485
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-26, 10:32   

Vlado napisał/a:
Tak patrząc na rozmiary AT AT, platformy oraz landszafcik z dzienników projektu Endor czy oszacowałeś jakich rozmiarów będzie cała diorama?


dmac napisał/a:
- w tej chwili wydaje mi się, że całość zajmie trochę ponad 50 płyt bazowych


Czasem warto przeczytać co jest post, czy dwa, wyżej ;)

Swoją drogą dmac, tak z ciekawości, gdzie Ty to będziesz trzymał? Masz jakiś pokój specjalny na to, czy będziesz chował po szafkach segmenty? ;)
_________________
LEGO Blog | LEGO Sklep | Grafik
Ostatnio zmieniony przez Kalais 2015-11-26, 10:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
LordDarq 


Wiek: 39
Dołączył: 01 Lis 2015
Wpisy: 88
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-11-26, 10:39   

Jedni w piwnicy mają stoły bilardowe, inni - Endor :-)
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,088 sekundy. Zapytań do SQL: 12