Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[WIP] Wtyczka do Chrome
Autor Wiadomość
Ojek 

Wiek: 31
Dołączył: 20 Paź 2015
Wpisy: 130
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-01-18, 19:57   [WIP] Wtyczka do Chrome

Hej.

Pracuję nad wtyczką do Chrome, która po dwukliku na numer zestawu wyświetli informacje o danym zestawie z brickset i pobierze cenę nowych/używanych zestawów z bricklinka. Wiem, że istnieje już podobna wtyczka BrickTip. Brakowało mi w niej jednak galerii zdjęć danego zestawu (zdjęcia zestawów są dla mnie za małe, do tego jest tylko główne zdjęcie), ceny z bricklink i to, że nie działa po dwukliku:)

Wtyczka na naszym forum w zasadzie działa. Może nie jest najpiękniejsza, ale spełnia swoje zadanie:) Niestety nie działa na wszystkich stronach - tam gdzie jest jquery (np. allegro) już nie jest tak kolorowo. Wszystko się "rozjeżdża". Mam zamiar wtyczkę przepisać, aby nie było takich problemów, ale na razie chęci brakuje - jak mówiłem na moje potrzeby działa wystarczająco dobrze. Dlatego zgłaszam się do Was z zapytaniem, czy ktoś chciałby z takiej wtyczki korzystać? Jeśli tak, to zabiorę się za robotę, jeśli nie to trudno, zostawię sobie tak jak jest;) Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na dodatkową funkcjonalność niech pisze w tym wątku.

Ehh mam problem z dodaniem zdjęć. Na flickr nie mogę znaleźć wygenerowanego kodu BBC dla zdjęć, które chcę umieścić. A z brickshelf nie dostaję maila potrzebnego do aktywacji konta. Także link do całej galerii.
 
 
 
Waler 
VIP


Wiek: 25
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 749
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2016-01-18, 20:21   

Powiem tak, zawsze jak ktoś chce kupić/sprzedać jakiś zestaw i nie poda do niego linka w kodzie posta to zawsze go zaznaczam, kopiuję do przeglądarki i szukam co to za numer :)
Także taka opcja byłaby przydatna.
Osobiście używam FF ale schemat jaki by mnie zadowalał to taki:
zaznaczam sobie tekst (w tym przypadku numer zestawu), klikam PPM i tutaj wyświetla mi się opcja "Szukaj w Google:"TEKST"".
Więc dla mnie idealnie byłoby gdyby pojawiło się taki drugi pasek np. "Szukaj LEGO nr. "TEKST" i byłoby to menu rozwijalne i po najechaniu otworzyły by się dodatkowe opcje: "szukaj na Bricklink, Szukaj na Brickset itd.
Klikając w dany odnośnik otwierała by się nowa karta np. katalogu bricklinka z wpisaną już frazą w wyszukiwarkę.

Ja to tak widzę jako narzędzie idealne :)
 
 
 
Kubrick 
VIP
Volkswageniarz


Wiek: 31
Dołączył: 19 Maj 2006
Wpisy: 1949
Skąd: KrakóVW
Wysłany: 2016-01-18, 21:20   

Zainstalowałem Bricktip. Dobra rzecz, szkoda tylko, że Brickset, a nie Bricklink - wolę go zdecydowanie. Jesteś w stanie takie coś ogarnąć?
_________________
Cieślu napisał/a:
kup volvo nie bądź janusz
Cieślu napisał/a:
Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

 
 
 
Ojek 

Wiek: 31
Dołączył: 20 Paź 2015
Wpisy: 130
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-01-19, 08:05   

@Waler - menu kontekstowe z tego co się orientuję jest możliwe do dodania. Nie wiem jak w Firefoxie, ale we wtyczkach do Chrome widziałem taką możliwość. Obadam temat:)

@Kubrick - Brickset udostępnia całe API do pobierania informacji z ich serwera, Bricklink niestety nie. Jedyna możliwość to ściągnąć w tle cała stronę z Bricklinka i wyłuskanie potrzebnych informacji. Co dokładnie by Ci się przydało z Bricklinka?
 
 
 
Kubrick 
VIP
Volkswageniarz


Wiek: 31
Dołączył: 19 Maj 2006
Wpisy: 1949
Skąd: KrakóVW
Wysłany: 2016-01-19, 22:16   

Ojek napisał/a:
Co dokładnie by Ci się przydało z Bricklinka?
W zasadzie, wystarczyłaby dla mnie możliwość wygenerowania automatycznie linka do zestawu po numerze jak w tej wtyczce. Zdjęcie, rok, liczba klocków - to wszystko już sobie na BL można doczytać i nie generować niepotrzebnie dodatkowego transferu.
_________________
Cieślu napisał/a:
kup volvo nie bądź janusz
Cieślu napisał/a:
Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

 
 
 
Ojek 

Wiek: 31
Dołączył: 20 Paź 2015
Wpisy: 130
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-01-20, 07:59   

To może w taki sam sposób jak Waler pisał? Zaznaczasz numer zestawu, prawy przycisk myszy i możliwość przejścia do strony zestawu na bricklink/brickset?

Mi głównie zależało na tym, żeby automatycznie się informacje pojawiały po zaznaczeniu dwuklikiem numeru zestawu. Jeśli chcesz to mogę podrzucić Ci swoją wtyczkę to bez problemu wgrasz ją sobie w Chrome i powiesz czy Ci pasuje czy nie:) Dorobię po prostu przejście na bricklink z danym zestawem na pierszej zakładce.
 
 
 
Kubrick 
VIP
Volkswageniarz


Wiek: 31
Dołączył: 19 Maj 2006
Wpisy: 1949
Skąd: KrakóVW
Wysłany: 2016-01-20, 15:40   

Ojek, chętnie wypróbuję i napiszę Ci co i jak ;]
_________________
Cieślu napisał/a:
kup volvo nie bądź janusz
Cieślu napisał/a:
Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

 
 
 
CamelXP 
VIP
Troll, nie dokarmiać


Wiek: 37
Dołączył: 05 Lis 2011
Wpisy: 287
Skąd: Lubin / Norymberga
Wysłany: 2016-01-26, 13:11   

Ojek napisał/a:
To może w taki sam sposób jak Waler pisał? Zaznaczasz numer zestawu, prawy przycisk myszy i możliwość przejścia do strony zestawu na bricklink/brickset?

Fajnie by było, gdyby można to było konfigurować, ja bym sobie dodał ebay.de i amazon.de.
_________________
Hey! you're banjaxed!
Hey! you're screwed!
And death is coming for you!
 
 
 
Ojek 

Wiek: 31
Dołączył: 20 Paź 2015
Wpisy: 130
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-04-09, 22:24   

Przez brak czasu dopiero teraz miałem chwilę, aby ukończyć wtyczkę. Postarałem się dostosować do Waszych wskazówek, także wtyczka ma następujące funkcje:

1) Po zaznaczeniu numeru zestawu i wciśnięciu prawego przycisku myszy pojawia się menu BrickFinder. Po rozwinięciu możemy wybrać stronę, która otworzy się w nowej karcie z interesującym nas zestawem. Można też wybrać opcję, która otwiera nowe okno z wszystkimi dostępnymi stronami.

2) Po dwukrotnym kliknięciu na numerze zestawu, w nowym oknie otwierają się wszystkie wybrane strony z informacjami o danym zestawie. Taki skrót do ostatniej opcji z poprzedniego punktu.

3) Opcje.
a) Można ustawić, które strony nas interesują.
Domyślne: Bricklink, Brickset, Allegro.
Do wyboru: Amazon.co.uk, Amazon.de, Ebay.co.uk, Ebay.de.
b) Wyłączyć reagowanie wtyczki na dwuklik.

Instalacja:
Jako że wtyczki nie dodałem jeszcze do oficjalnego sklepu (koszt 5$, a nikt jeszcze nie ocenił czy warto ją dodawać:)) instalacja przebiega następująco:
1) Ściągamy wtyczkę na dysk klik
2) Wpisujemy w przeglądarce adres: chrome://extensions/
3) Przeciągamy z dysku plik BrickFinder.crx na otwartą w poprzednim kroku stronę.
4) Akceptujemy informację, że wtyczka będzie miała dostęp do danych na otwartych stronach. Nie ma się czego bać, wtyczka musi mieć dostęp do zaznaczonego przez Was tekstu. Jeśli ktoś ma obawy, mogę udostępnić kod źródłowy.
5) W opcjach możemy ustawić czy chcemy reagować na dwuklik i jakie strony mają pojawiać się w menu kontekstowym.

Jeśli macie jakieś pytania piszcie tutaj lub na pw. O ile ktokolwiek będzie wtyczką zainteresowany:)
Ostatnio zmieniony przez Ojek 2016-04-10, 00:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 27
Dołączył: 29 Mar 2005
Wpisy: 60
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2016-04-09, 22:52   

Trzeba przyznać fajny i przydatny bajer :)

Tylko nie działa mi jedna rzecz, ustawiłem sobie żeby włączała się jedna strona a tymczasem za każdym razem włącza się zestaw domyślny: BL, BS i Allegro.
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
Ojek 

Wiek: 31
Dołączył: 20 Paź 2015
Wpisy: 130
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-04-10, 00:16   

Nie wiem jak mogłem to przeoczyć. Dzięki za znalezienie błędu!

Niestety update wtyczki nie działa. Także przeinstaluj proszę wtyczkę:
1) Przejdź na stronę: chrome://extensions/
2) Naciśnij ikonę śmietnika przy BrickFinder.
3) Powtórz jeszcze raz procedurę instalacyjną (podmieniłem plik na nowszą wersję)
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 27
Dołączył: 29 Mar 2005
Wpisy: 60
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2016-04-10, 10:18   

Działa idealnie, tym bardziej że w Chromie podwójne kliknięcie na tekst automatycznie go zaznacza to tutaj automatycznie się już nowa strona otwiera :) Dzięki :)
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
Biedrus 
VIP
The Old Hunter


Wiek: 39
Dołączył: 31 Maj 2015
Wpisy: 1199
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2016-04-10, 22:29   

Świetna rzecz. działa bezproblemowo. Wielkie dzięki :-)
_________________
Moja kolekcja
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 27
Dołączył: 29 Mar 2005
Wpisy: 60
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2016-04-10, 23:17   

Nie wiem jak u innych, ale u mnie po wyłączeniu i ponownym włączeniu przeglądarki, Chrome blokuje wtyczkę bez możliwości jej ponownego włączenia.
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
Ojek 

Wiek: 31
Dołączył: 20 Paź 2015
Wpisy: 130
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-04-11, 06:59   

Zastanawiam się czy to nie jest spowodowane tym, że jak poprawiłem błąd, który zauważyłeś to podbiłem wersję wtyczki. Może Chrome zgłupiał. Jak będę w domu to przygotuję jeszcze jedną wersję. Jak się nie uda to wrzucę ją po prostu do Google Chrome Store i tyle. Chyba, że ci którzy zainstalowali, mają jakieś uwagi co jeszcze warto poprawić/dodać.
Ostatnio zmieniony przez Ojek 2016-04-11, 07:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11