Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] 851 Studless
Autor Wiadomość
BoskiKacu 
Samochodziarz

Wiek: 30
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-23, 12:29   [MOC] 851 Studless

Siema:)
Konkurs idzie prężnie, to i ja się wziąłem za pracę. Myślałem jeszcze o 8849, ale stanęło na 851, ponieważ na jakimś zdjęciu widziałem porównanie do mojego drugiego "dorosłego" zestawu 9393.
A teraz do rzeczy. Model budowałem trzy dni, dwa zajął ciągnik i jeden kosiarka. Model jest surowy, tak jak przewiduje konkurs, wiem, że Bricksleyowi na tym zależało i to też ukłon w jego stronę:) Model dość prosty, wajhą przy błotniku podnosimy/opuszczamy kosiarkę, która wisi w górze dzięki... 2x http://brickset.com/parts/4206482 i 1x http://brickset.com/parts/4140801 .
Co sprawiło mi trudność? na pewno pasiasty przód i sposób w jaki zamocowano lampy, ale myślę, że wygląda w miarę podobnie do oryginału. Maska jest za wysoka, ale zależało mi na nowoczesnym wyglądzie, nowoczesnym pod względem użytych części:)

Do konkursu jeszcze chwila, zachęcam do komentowania, może zdążę coś poprawić:)

DSC_0544 by Kacper Kowalewski, on Flickr
DSC_0541 by Kacper Kowalewski, on Flickr
DSC_0540 by Kacper Kowalewski, on Flickr
DSC_0546 by Kacper Kowalewski, on Flickr
DSC_0547 by Kacper Kowalewski, on Flickr
DSC_0558 by Kacper Kowalewski, on Flickr
MOV_0565 by Kacper Kowalewski, on Flickr

P.S. Zauważyłem, że nie ma wstecznego, wrócę jutro do domu to naprawię swój błąd:)
Ostatnio zmieniony przez BoskiKacu 2016-02-14, 22:00, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
 
Biedrus 
VIP
The Old Hunter


Wiek: 41
Dołączył: 31 Maj 2015
Wpisy: 1319
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2016-01-23, 12:48   

Zdjęcia się niewczytują, nie ma co komentować :-)
_________________
klockowywir.pl
Najtańsze zabawki!!!
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5284
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-01-23, 12:49   Re: 851 Studless

BoskiKacu napisał/a:
Siema:)
P.S.
Zauważyłem, że nie ma wstecznego, wrócę jutro do domu to naprawię swój błąd:)

Zdjęcia z flickra najłatwiej wstawiać przy użyciu opcji Share (ta mała strzałka na dole po prawej stronie zdjęcia).
Teraz masz linki wstawione w znacznik [img].

O patrz:


DSC_0510 by Kacper Kowalewski, on Flickr
_________________
m1longer.com
 
 
 
BoskiKacu 
Samochodziarz

Wiek: 30
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-23, 12:50   

Dzięki Longer, już mi Bacon wszystko powiedzał, pomyliłem "share" z "bbcode", chwilunia:)

Dziękuję za wsparcie ze zdjęciami Panowie:) Teraz czekam na komenty, te złe i dobre może też coś się trafi;)
Ostatnio zmieniony przez BoskiKacu 2016-01-23, 12:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 45
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3346
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-01-23, 13:06   

Nie chcę się powtarzać, ale znowu czegoś brakuje :) właśnie w dziale Technic. Na razie model jest tzw. "półkownikiem". Rozumiem, że komin służy do obniżania osprzętu, no i tylne błotniki wyglądają jakby nie były dobrze zamocowane
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
BoskiKacu 
Samochodziarz

Wiek: 30
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-23, 13:14   

legosamigos napisał/a:
Na razie model jest tzw. "półkownikiem"

Dlaczego? Na BL jest określony jako "Expert Technic"

Tak, błotniki są luźne, tzn można je ustawiać pod kątem, ale nie mam jeszcze jakiegoś potężnego arsenału części, a nie chciałem dawać czarnych czy szarych łączników. Ale skoro to tak widać, spróbuję to jakoś poprawić jak wrócę z pracy:)
Komin ma walory czysto estetyczne, do podoszenia i opuszczania służy czerwona dzwignia przy błotniku.

Zwróć uwagę, że te łapy, czy jakkolwiek się nazywa te dwa ramiona główne do podnoszenia sprzetu, mają oś obrotu wspólną z kołem, więc trzeba było wziąc więcej zmiennych pod uwagę:)
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5284
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-01-23, 13:19   

Fajnie że jest taki pozaokrąglany, ale tylne koła chyba jednak są za duże :)
Dałbym te, bo maja prawie identyczną średnicę jak 24x43:

_________________
m1longer.com
 
 
 
BoskiKacu 
Samochodziarz

Wiek: 30
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-23, 13:27   

No to spróbuję z takmi też, wybrałem te, bo bardziej mi kształtem (kanciastym) pasowały i wielkością do przednich kół, ale zapomniałem, że mam też małe z 42004... Jutro zobaczymy jak wygląda :)
 
 
 
PGPlay 


Wiek: 38
Dołączył: 01 Sty 2016
Wpisy: 68
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-23, 13:54   

Wizualnie wygląda super, co do bycia/nie bycia Technic'iem - w Europie był sprzedawany jako "Technical Set", więc chyba się łapie?

Nie wiem, czy zmieniałbym koła na balony - w oryginale były kanciaste (wiem - takie czasy były i były tylko kanciaste). Lego nie ma fajnych kół do ciągników, jak np:
http://www.fischertechnik...-2_column_pano/

Choć dziś Lego użyłoby balonów jako kół - jest bliższe regulaminowi, to lepiej wg mnie wygląda z tymi, co dałeś.

Z mocowaniem błotników może tym:
http://www.bricklink.com/...sp?P=42003&in=S
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5284
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-01-23, 13:55   

PGPlay napisał/a:
Lego nie ma fajnych kół do ciągników, jak np:

Jeszcze nie. Byle do sierpnia, wtedy będzie Claas i opony w jodełkę :)
_________________
m1longer.com
 
 
 
Waler 
VIP


Wiek: 27
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 762
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2016-01-23, 14:00   

M_longer napisał/a:
Jeszcze nie. Byle do sierpnia, wtedy będzie Claas i opony w jodełkę :)

Co jak co, ale te nowe opony od Classa nijak nie pasowałyby do tego modelu. Pierwowzór jest na wskroś kanciasty i akurat mi opony Unimogowe nie przeszkadzają. Jedynie, żeby pogłębić efekt grubszych opon można by dać czarną felgę a w jej środek wcisnąć szarą z40 owiniętą małym łańcuchem.
Błotniki faktycznie bym poprawił, bo teraz ich kąt pochylenia zależy od woli bawiącego się, a to trochę średnio wygląda :)
No i błagam, zdjęcia na dachu auta? I to jeszcze w zimie (co do traktora nie przystaje zupełnie :) )? Skołował kawałek brystolu i efekt o wiele lepszy niżeli warszawskie arterie.
Ostatnio zmieniony przez Waler 2016-01-23, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
BoskiKacu 
Samochodziarz

Wiek: 30
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-23, 15:21   

Jak to opona w jodelke? :) Przegapiłem przecieki, ale wierzę że będą zacne :)

No wiem Waler, powinienem te zdjęcia inaczej zrobić, ale mam w Mieszkaniu, które wynajmuje, okna z jednej strony i ciemno strasznie, ale poprobuje w takim razie z tym brystolem i może w kuchni gdzie światło lepsze... Dlatego wziąłem go do pracy, w plenerze zawsze światło dobre:) Poza tym nie mogłem się doczekać waszych opinii :D
A dach samochodu, bo jak przechodziłem obok swojego auta to akurat taki ładny był, biały z drobinkami lodu jak kamyczkami na polu:)

Dzięki PGPlay, też mi te podpasowaly, a nawet w pierwszej wersji z przodu były 62.4 i wtedy wyglądał kozacko :D Cieszę się, że przypadł Ci do gustu, moja GF mówi, że to mój najładniejszy dotychczas model :)

Czekam na dalsze komentarze:)
Ostatnio zmieniony przez BoskiKacu 2016-01-23, 15:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5284
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-01-23, 15:23   

BoskiKacu napisał/a:
Jak to opona w jodelke? :) Przegapiłem przecieki, ale wierzę że będą zacne :)

Na oko mają jakieś 100mm średnicy, więc będą duże.
_________________
m1longer.com
 
 
 
BoskiKacu 
Samochodziarz

Wiek: 30
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-23, 15:38   

Nieźle, jakaś nowa, większa felga? Albo wzór chociaż nowy? Przyznam, że koła to moje ulubione elementy Lego:) Bardziej za język nie ciągne, bo wiem, że nie wolno:)
 
 
 
Waler 
VIP


Wiek: 27
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 762
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2016-01-23, 15:42   

Cytat:
Jak to opona w jodelke? :) Przegapiłem przecieki, ale wierzę że będą zacne :)

No bo to znaczki pocztowe dla nielicznych :P
Co do zdjęć to nie ważne, że masz ciemno w domu. Bierzesz dwie lampki choćby takie biurkowe i jest git. Aparat na statyw czy cokolwiek co się nie rusza, balans bieli na światło żarowe. Dłuższy czas naświetlania typu 1/4s i potem lekka obróbka w programie graficznym. Efekt co najmniej jak ze studia :)
A z prezentacją nie ma się co spieszyć. To nie ostatni dzień konkursu. Im lepsze pierwsze wrażenie tym lepiej w ankiecie :) Dlatego warto zadbać o dobre foty. Nie mówię, że w plenerze jest źle bo sam czasami takowe robię, lecz tło pleneru powinno pasować do rodzaju maszyny i powinien być to tylko dodatek, a główne foty raczej te studyjne, że się tak wyrażę.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,044 sekundy. Zapytań do SQL: 13