[WIP] Komatsu PC3000 (front shovel)

Technic, Scale Modeling, Great Ball Contraption

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Mistakes
VIP
Posty: 528
Rejestracja: 2009-12-20, 18:00
Lokalizacja: Warszawa!
HELF: Ayumi

 

[WIP] Komatsu PC3000 (front shovel)

#1 Post autor: Mistakes »

Dobry Wieczór.
Czysto formalnie przed wystawą chciałbym pokazać Wam na jakim etapie stanął projekt mojego w pełni zdalnie sterowanego modelu koparki przedsiębiernej Komatsu PC3000.
"Sprawa się rypła" bo od miesiąca mam ciągłe nadgodziny i szczerze nie miałem kiedy siadać do klocków, ale dziś i jutro urwę nockę i postaram się dokończyć :)
Tam gdzie się dało utrzymałem skalę 1:36 z maksymalnym odchyleniem 0,5 studa. Od początku przyjąłem, że poddam prawą przednią część nadwozia i będzie ona za szeroka.
Powodem takiej decyzji była spora ilość mechanizmów do upchnięcia:
- kompresor z 4 małych pompek zasilany 2 silnikami L
- 4 serva sterujące 4 switchami pnematycznymi
- pojemnik na baterie
- 4 wieże podczerwieni
- plątanina przewodów i wężyków pneumatycznych
- wyłącznik ciśnieniowy

Podwozie nie ma osobnego obwodu elektrycznego, bo nie chciałem żeby przypominało klocek, więc w środku:
- dwa silniki M napędzające gąsienice
- silnik M sterujący obrotem nadwozia

W sumie najbardziej zależało mi na dwóch aspektach i oba udało się spełnić:
- z zewnątrz nie widać elektroniki, a kabina będzie miała wnętrze
- bez otwierania modelu ramie przedsiębierne można zmienić na podsiębierne

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszelkie ciekawostki dotyczące modelu chętnie opowiem na wystawie.
Eric Trax, Noniusz, Axel - trzy osoby, którym serdecznie Dziękuje za ich wkład w ten model.

Mam nadzieje, że z Waszej krytyki wyciągnę receptę na dokończenie tego modelu,
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
M_longer
VIP
Posty: 5404
Rejestracja: 2007-09-29, 08:47
Lokalizacja: Lubin
HELF: M-longer
: m_longer
: Longer
Kontakt:

   

#2 Post autor: M_longer »

Mistakes pisze:4 serva sterujące 4 switchami pnematycznymi
Że się tak spytam, servo ma z8/z24 czy z12/z20?

Mistakes
VIP
Posty: 528
Rejestracja: 2009-12-20, 18:00
Lokalizacja: Warszawa!
HELF: Ayumi

 

#3 Post autor: Mistakes »

Servo nie ma przełożenia, steruje bezpośrednio dźwigienką switcha. Zmodyfikowałem ostatni pomysł Żbika - ukradłem stud na długość i odchylam switch odrobinę mniej.
Żbiku, zapomniałem podziękować Ci za ten patent w pierwszym poście. Moje rozwiązanie, o którym wspominałem Ci na PW, nie chciało działać prawidłowo przy 4 servach ułożonych obok siebie.
Ostatnio zmieniony 2016-06-28, 22:27 przez Mistakes, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kruk
Posty: 471
Rejestracja: 2013-01-16, 12:18
Lokalizacja: Okolice Namysłowa
HELF: Na razie brak ;/...

 

#4 Post autor: Kruk »

M_longer pisze:
Mistakes pisze:4 serva sterujące 4 switchami pnematycznymi
Że się tak spytam, servo ma z8/z24 czy z12/z20?
Servo z z12 i z20 to patent Sariela i bez regulacji przez pilot kolejkowy lub telefon i Sbrick nie ma to sensu, ale z z8 i z24 działa jako tako przy zwykłym pilocie.

Pomysł Żbika na taki zawór jest super ale u mnie miał jeden minus, nie wiem czemu luz generowany przez taki układ nie dociągał nowego typu zaworu pneumatycznego (które strasznie twardo chodzą), za to jeśli zmniejszy się dystans u góry zaworu przez zwykły connector #1 i axla 3 to działa całkiem ok. :)
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/

Awatar użytkownika
Żbik
Administrator
Posty: 2900
Rejestracja: 2006-06-06, 15:34
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Zbiczasty
: Zbik

 

#5 Post autor: Żbik »

O proszę, koparka przedsiębierna! :) Fajnie widzieć, że na rodzimym podwórku ktoś się porwał na taką maszynę:) Fajna bryła. Trzeba załatać tą dziurę na prawym boku, dodać jakieś ozdobniki, ładne barierki. Jak sobie radzi z kopaniem? Próbowałeś nabrać fasolę.
Mistakes pisze:Podwozie nie ma osobnego obwodu elektrycznego, bo nie chciałem żeby przypominało klocek, więc w środku:
- dwa silniki M napędzające gąsienice
- silnik M sterujący obrotem nadwozia
Czyli kable idą przez obrotnicę?
Mistakes pisze: bez otwierania modelu ramie przedsiębierne można zmienić na podsiębierne
Fajny pomysł. Zakres siłowników wystarczy do pracy w trybie podsiębiernym?
Mistakes pisze:Zmodyfikowałem ostatni pomysł Żbika - ukradłem stud na długość i odchylam switch odrobinę mniej.
Pokaż jakiś CAD czy foto.
Mistakes pisze:Żbiku, zapomniałem podziękować Ci za ten patent w pierwszym poście.
Spoko :)
Kruk pisze:Pomysł Żbika na taki zawór jest super ale u mnie miał jeden minus, nie wiem czemu luz generowany przez taki układ nie dociągał nowego typu zaworu pneumatycznego (które strasznie twardo chodzą), za to jeśli zmniejszy się dystans u góry zaworu przez zwykły connector #1 i axla 3 to działa całkiem ok. :)
Też pokaż CADa albo foto.

Trzymam kciuki! Pogadamy więcej na wystawie.

=====

Otwieranie łyżki masz na małych czy dużych siłownikach?
Ostatnio zmieniony 2016-06-29, 01:47 przez Żbik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kruk
Posty: 471
Rejestracja: 2013-01-16, 12:18
Lokalizacja: Okolice Namysłowa
HELF: Na razie brak ;/...

 

#6 Post autor: Kruk »

Kruk pisze:Pomysł Żbika na taki zawór jest super ale u mnie miał jeden minus, nie wiem czemu luz generowany przez taki układ nie dociągał nowego typu zaworu pneumatycznego (które strasznie twardo chodzą), za to jeśli zmniejszy się dystans u góry zaworu przez zwykły connector #1 i axla 3 to działa całkiem ok. :)
Też pokaż CADa albo foto.

Aaa proszę bardzo Żbiku, nie jest to znacząca zmiana ale u mnie działa lepiej i jest ciut ciut sztywniejsza wraz z nowymi zaworkami.
Załączniki

[Rozszerzenie lxf zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/

Awatar użytkownika
Żbik
Administrator
Posty: 2900
Rejestracja: 2006-06-06, 15:34
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Zbiczasty
: Zbik

 

#7 Post autor: Żbik »

Kruk pisze:nie jest to znacząca zmiana ale u mnie działa lepiej i jest ciut ciut sztywniejsza wraz z nowymi zaworkami.
Całkiem fajna modyfikacja. Nie zdążyłem jeszcze jej sprawdzić w praniu ale wygląda obiecująco :) Gratuluję wkładu w rozwój serowzaworów pneumatycznych! :)
Ostatnio zmieniony 2016-06-29, 16:20 przez Żbik, łącznie zmieniany 1 raz.

Mistakes
VIP
Posty: 528
Rejestracja: 2009-12-20, 18:00
Lokalizacja: Warszawa!
HELF: Ayumi

 

#8 Post autor: Mistakes »

Żbiku, odpowiadając na Twój post.

Model z kopaniem radzi sobie bardzo dobrze, do łyżki wkładałem 250g i nie było problemu z unoszeniem w pełni rozłożonego ramienia.

Tak, kable idą przed obrotnicę. Są w środku tak zabudowane, że spokojnie te 2-3 obroty mogę zrobić. Dodatkowo mechanizm obrotu zabezpieczony jest sprzęgłem.

Chodziło mi o całe ramię - odpinam 8 wężyków, rozsuwam 3 axle i zdejmuje ramię z nadwozia bez ingerencji w strukturę modelu. Widać na ostatnim zdjęciu, że wężyki wpięte są w listwę connectorów. Chyba zostawię sobie ten model na dłużej, także planuje dobudować drugie ramię (podsiębierne) i zabierać na wystawy pełen komplet :)

Na wystawię rozbiorę kadłub i pokaże Ci jak ułożyłem te switche :)

Otwieranie łyżki zrobiłem na dwóch małych siłownikach wspomaganych przez gumkę. Bez problemu otwiera się całkowicie zapełniona urobkiem.
Ostatnio zmieniony 2016-06-29, 16:45 przez Mistakes, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kruk
Posty: 471
Rejestracja: 2013-01-16, 12:18
Lokalizacja: Okolice Namysłowa
HELF: Na razie brak ;/...

 

#9 Post autor: Kruk »

Żbik pisze:
Kruk pisze:nie jest to znacząca zmiana ale u mnie działa lepiej i jest ciut ciut sztywniejsza wraz z nowymi zaworkami.
Całkiem fajna modyfikacja. Nie zdążyłem jeszcze jej sprawdzić w praniu ale wygląda obiecująco :) Gratuluję wkładu w rozwój serowzaworów pneumatycznych! :)
Ooo kurcze, normalnie zaszczyt dla mnie. ;D Ale tylko taki drobiazg, a może polepszyć nieznacznie działanie Twojego pomysłu Żbiku. :)
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/

Awatar użytkownika
noniusz
VIP
Posty: 1054
Rejestracja: 2011-11-23, 21:02
Lokalizacja: Poznań
HELF: gkurkowski
Kontakt:

 

#10 Post autor: noniusz »

Jeszcze drobna uwaga estetyczna - tam przed słupkami kabiny / szyby czołowej jest taka półka / parapet szeroka na 1 stud. Obawiam się, że ma się to nijak do oryginału...

Poza tym super, ale to już Ci mówiłem :)

ODPOWIEDZ