[MOC] Elektrownia Rybnik

Boats, City, Military, Paradisa, Racers (System), Sports, Town, World City

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
Bart86
Posty: 93
Rejestracja: 2015-10-20, 10:27
Lokalizacja: Rybnik
HELF: bart86

 

[MOC] Elektrownia Rybnik

#1 Post autor: Bart86 »

Obrazek

Z uwagi na trwający właśnie konkurs "Pierwsza krew", postanowiłem spróbować swoich sił i zbudować jakiś budynek w mikroskali. Prób było wiele, podobnie jak różnych budynków. Ostatecznie wybór padł na główne budynki produkcyjne Elektrowni Rybnik, które dla lokalnej społeczności są bardzo rozpoznawalne. Po wielu próbach, budowaniu i ciągłych rozbiórkach, powstała elektrownia w mikroskali.

Największym problemem było w miarę wierne oddanie charakterystycznych elementów elektrowni oraz zmieszczenie się w dostępnym limicie 300 elementów. Ostatecznie, cel udało się zrealizować z zapasem - całość składa się z 298 klocków (w razie wątpliwości mogę udostępnić plik LDD dla potwierdzenia).

Oryginał budynku wygląda następująco:

Obrazek

Więcej zdjęć: Elektrownia 1 oraz Elektrownia 2

Parę fotek w mikroskali:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Link do galerii (od wczoraj jeszcze nie upubliczniona :/):http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=565078

Zapraszam do komentowania :-).
Bart

Awatar użytkownika
legosamigos
VIP
Posty: 3559
Rejestracja: 2012-04-11, 07:01
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: legosamigos
: legosamigos
: IRC_legosamigos
Kontakt:

   

#2 Post autor: legosamigos »

Jak na serię Architecture jest zbyt kolorowy, ale to akurat w tym wypadku na plus. Większość zestawów z tej serii są w monotonnych kolorach :)
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję

zantevski
Posty: 68
Rejestracja: 2015-01-06, 13:05
Lokalizacja: UK Midlands
HELF: Proszę uzupełnić

 

#3 Post autor: zantevski »

Fajny, zgrabny model, ciekawie zaprezentowany. Owszem jest dość kolorowy, ale oddaje to barwy elektrowni. Podoba mi się.

Awatar użytkownika
Biedrus
VIP
Posty: 1349
Rejestracja: 2015-05-31, 17:41
Lokalizacja: Tarnów
HELF: biedrus
: 136097482@N04
Kontakt:

   

#4 Post autor: Biedrus »

Wyszło ci to całkiem fajnie. Dość dobrze oddałeś szczegóły i detale. Kominy wydają mi się być pokrzywione, ale może to moje złudzenie.
Czemu na brzegach zdjęć wystaje ci trawa? :)
Ostatnio zmieniony 2016-07-11, 05:24 przez Biedrus, łącznie zmieniany 1 raz.
klockowywir.pl
Najtańsze zabawki!!!

Jellyeater
VIP
Posty: 2363
Rejestracja: 2014-03-16, 16:34
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Proszę uzupełnić
Kontakt:

 

#5 Post autor: Jellyeater »

Jest coś takiego jak SNOT. Ten główny budynek by świetnie się do tego nadawał. Można by zrobić wtedy te szare pasy. Gdzie trzeci komin? :P
Ile by nie było to i tak jest za mało.
Szacunek do klocków, nienawiść do COBI, tak zostałem wychowany.
foto

Awatar użytkownika
Bart86
Posty: 93
Rejestracja: 2015-10-20, 10:27
Lokalizacja: Rybnik
HELF: bart86

 

#6 Post autor: Bart86 »

Dziękuję za komentarze :-).
Biedrus pisze: Czemu na brzegach zdjęć wystaje ci trawa? :)
Trawa wystaje bo jak nietrudno się domyśleć, zdjęcia były robione na świeżym powietrzu. Dopiero po czasie zauważyłem, że w zasadzie każdym zdjęciu ten mankament się pojawia. W następnych pracach postaram się jakoś uniknąć tego błędu :-).
Jellyeater pisze: Jest coś takiego jak SNOT. Ten główny budynek by świetnie się do tego nadawał. Można by zrobić wtedy te szare pasy. Gdzie trzeci komin? :P
Wiem, że istnieje SNOT, ale jakkolwiek nie próbowałem, pojawiał się problem związany z przekroczeniem liczby możliwych do wykorzystania elementów (max. 300, a w pracy wykorzystałem 298). Komina trzeciego i czwartego (drugi, nowo budowany IMOS) nie ma, gdyż jak pisałem, jest to bryła głównych budynków produkcyjnych. Podobnie, nie ma budynku służb technicznych i dyrekcji, nie ma bramy, pompowni OPC, IMOS 1, chłodni kominowych, itp. ;-)...
Bart

Jellyeater
VIP
Posty: 2363
Rejestracja: 2014-03-16, 16:34
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Proszę uzupełnić
Kontakt:

 

#7 Post autor: Jellyeater »

Wiem, że istnieje SNOT, ale jakkolwiek nie próbowałem, pojawiał się problem związany z przekroczeniem liczby możliwych do wykorzystania elementów (max. 300, a w pracy wykorzystałem 298).
A to przepraszam. :( No to w tym limicie części chyba nie dało się nic lepszego zrobić.
Ile by nie było to i tak jest za mało.
Szacunek do klocków, nienawiść do COBI, tak zostałem wychowany.
foto

ODPOWIEDZ