Prezentuję recenzję zestawu z serii Classic Space. Dziś na księżycu ląduje 6846 Tri-Star Voyager.
Dane techniczne
Seria: Space/ Classic Space
Rok premiery: 1984
Waga klocków: 67 g
Waga zestawu: 91 g
Wymiary pudełka 15.5 x 8 x 3.7 cm
Liczba elementów: 64 (Bricklink)
Liczba minifigurek: 1 (Bricklink)
Zestaw posiadam z oryginalną instrukcją oraz pudełkiem. Instrukcja jest dwustronna i rozkładana na długość. Na pudełku oprócz grafiki głównej jest umieszczony napis LEGOLAND na żółtym pasku w lewym górnym rogu. Poniżej zdjęcia instrukcji, pudełka oraz zawartości.
Zawartość
Pudełko
Instrukcja
Elementy
W kolorze niebieskim w trzech zestawach.
W kolorze niebieskim w czterech zestawach.
Model
Zestaw 6846 jest przedstawicielem kultowej serii Classic Space. Prezentowany tu trzysilnikowy kosmiczny pojazd podróżniczy składa się tak naprawdę z dwóch osobnych statków. Wewnątrz dużego znajduje się niewielki pojazd, który w przypadku kolizji lub uszkodzenia głównego modułu jest w stanie się wysunąć i bezpiecznie się ewakuować wraz ze swoim dowódcą. Pilotem pojazdu jest członek czerwonej eskadry kosmicznej. Cały zestaw jest utrzymany w niebiesko-białej stylistyce.
Modele alternatywne
Zestaw posiada trzy modele alternatywne. Wszystkie są wariacjami na temat kosmicznych pojazdów latających. Trzymają one równy i dobry poziom.
Podsumowanie
Zestaw 6846 jest nietypowym i ciekawym modelem. Bardzo oryginalnym rozwiązaniem jest zrobienie dwóch pojazdów kosmicznych w jednym. Bardzo dobrze radzą sobie też modele alternatywne. Minusem w tym przypadku jest niestety jego dostępność i spora cena. Warto się nim zainteresować jeśli trafi się komuś w dobrej cenie. Jest to dobry zestaw jako uzupełnienie kolekcji, jak również jako model na półkę.
Za
dobry model główny
2 w 1
niezłe modele alternatywne
klasyczny Space
Przeciw
cena
dostępność
Ocena końcowa 7/10
Wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane. Pozdrawiam.
Jak lubię klasyczne space, tak ten zestaw zawsze mnie jakoś odpychał. O wiele lepszy jest model alternatywny na modłę Gwiezdnych Wojen. Spokojnie ten spaceowy X-Wing mógłby być modelem podstawowym. Dzięki Spider za kolejny zestaw!
Może mi ktoś wytłumaczyć po co te brzydkie, stare kaski mają wgłębienia po bokach? Da się tam szybkę wcisnąć?
Da się! jest tylko jedno ale.Nie wygląda to estetycznie i szybka do tego modelu kasku powinna być dłuższa.Dobra to były 2 minusy... :)
Recenzja ciekawa, krótko zwięźle i na temat.Z tą dostępnością jest naprawdę źle, tym bardziej gdy ktoś szuka MISIB.
To chyba tego tam nie ma... Oglądałem to spory czas temu i byłem pewien, że Jang tam to wytłumaczył.
Mógłbyś Ty wytłumaczyć :)
Taausz napisał/a:
Da się! jest tylko jedno ale.Nie wygląda to estetycznie i szybka do tego modelu kasku powinna być dłuższa.
To wiem, byłem ciekaw czy w ogóle szybka na szerokość pasuje. Traf chciał, że nigdy nie miałem kasku starego typu. Nawet jako dziecko nie lubiłem tych kasków, bo mają brzydkie proporcje i są bez szybki;) Jak to dobrze, że jedyny "Space", do którego mam rzeczywiście słabość to Ice Planet.
A czy takich samych kasków nie mieli też rycerze w najwcześniejszym Castle, m. in. w słynnym Żółtym Zamku? Dziurki po bokach były bodajże do mocowania przyłbicy - całkiem fajnej zresztą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum