[MOC] Tatra Dakar Truck

Technic, Scale Modeling, Great Ball Contraption

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
OmenGda
Posty: 861
Rejestracja: 2007-02-05, 21:58
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: OmenGda

 

#16 Post autor: OmenGda »

Sariel pisze:Omen, zlitujże się trochę. Oś pływająca = działa dokładnie tak jak w crawlerze. Przecież nawet na filmie to widać. Gdyby oś miała bujać się tylko góra/dół to po grzyba bawiłbym się w jakieś przeguby, cięgna i co tam jeszcze kiedy wystarczyłyby dwa piny?
Bo ja chyba nie kumam jak to siedzi. Ten kulowy przegub to jest ten pojedynczy lift szary? Taki malutki?
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5337
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#17 Post autor: Sariel »

To: http://www.bricklink.com/v2/catalog/cat ... 9#T=C&C=86
Plus to: http://www.bricklink.com/v2/catalog/cat ... P=6628#T=C
Połączone daje przegub wąski na 1 studa bo nic większego się tam nie zmieści. Dlatego między silnikami jest 1 stud odstępu. Coś świta?
Ostatnio zmieniony 2016-10-09, 20:37 przez Sariel, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
OmenGda
Posty: 861
Rejestracja: 2007-02-05, 21:58
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: OmenGda

 

#18 Post autor: OmenGda »

Sariel pisze:To: http://www.bricklink.com/v2/catalog/cat ... 9#T=C&C=86
Plus to: http://www.bricklink.com/v2/catalog/cat ... P=6628#T=C
Połączone daje przegub wąski na 1 studa bo nic większego się tam nie zmieści. Dlatego między silnikami jest 1 stud odstępu. Coś świta?
Aaaaaa no teraz tak :-) dziękować za łopatologię :-)
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!

omen
Posty: 187
Rejestracja: 2016-02-02, 18:07
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Proszę uzupełnić

 

#19 Post autor: omen »

Jak rozwiązane jest sterowanie dwoma silnikami (z czego każdy na osobnym SBricku) za pomocą jednego suwaka w apce na telefonie?
W aplikacji da się połączyć dwa "porty" z SBricków działających na różnych kanałach w jeden suwak?
Czy może SBricki działają na tym samym kanale - czyli w sumie mamy "tylko" 4 porty?

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5337
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#20 Post autor: Sariel »

SBricki nie mają kanałów. Tak, w apce da się pod jeden suwak podpiąć dowolną liczbę SBricków.

omen
Posty: 187
Rejestracja: 2016-02-02, 18:07
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Proszę uzupełnić

 

#21 Post autor: omen »

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Fajnie, że przetestowałeś SBricki na mega prądożernych silnikach RC.
Pozostaje oczywiście kwestia dostarczenia prądu - więc jedynym rozwiązaniem jest właśnie zasilanie każdego SBricka z własnego BB - jak w Twojej Tatrze.
Obawiałem się tylko, że takie rozwiązanie powoduje ograniczenie ilości portów - wyjść, ale bardzo się cieszę że byłem w błędzie.

Jeżeli dobrze rozumiem (jeżeli dysponujemy 2 SBrickami - nazwijmy je #1 i #2 - każdy zasilany z osobnego BB i każdy posiada porty A,B,C,D) to istnieje techniczna możliwość, aby wykonać takie połączenie:
Suwak 1 obsługuje na raz #1A i #2A
Suwak 2 obsługuje tylko #1A
Suwak 3 obsługuje tylko #2A
itd

no i zostają nam nadal wolne: #1B, #1C, #1D oraz #2B, #2C, #2D

i teraz pytanie nr 2: czy pod jednym suwakiem 1 gdzie działają razem #1A i #2A można porty A i B ustawić tak, aby silniki kręciły się w odwrotnych kierunkach - poprzez wybranie zmiany biegunów?
U Ciebie nie było to potrzebne z racji konstrukcji silników RC.

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5337
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#22 Post autor: Sariel »

Tak, można. Wiesz, zamiast pisać eseje na forum mógłbyś zwyczajnie ściągnąć SBrickową apkę na telefon (jest za darmo), dodać w niej profil dla nieistniejącego MOCa i pobawić się jego konfiguracją żeby zobaczyć jakie są możliwości.

omen
Posty: 187
Rejestracja: 2016-02-02, 18:07
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Proszę uzupełnić

 

#23 Post autor: omen »

Apkę ściągnąłem na samym początku jak powstał SBrick.
Wydaje mi się, że wtedy istniała konieczność podłączenia SBricka, aby można było konfigurować MOCa - co mnie zniechęciło gdyż nie posiadałem wtedy kostki - nie wiem czy źle pamiętam, czy rzeczywiście tak było, ale jeżeli da się konfigurować profil MOCa bez podpiętych kostek - zaraz będę się bawił i edukował.

Niemniej jednak dzięki za cierpliwość i odpowiedź.

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5337
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#24 Post autor: Sariel »

W sumie to chyba nie do końca, w sensie nie będziesz w stanie wybrać portów etc. ale i tak powinieneś zobaczyć jakie są możliwości konfiguracji.
Ostatnio zmieniony 2016-10-25, 12:08 przez Sariel, łącznie zmieniany 1 raz.

omen
Posty: 187
Rejestracja: 2016-02-02, 18:07
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Proszę uzupełnić

 

#25 Post autor: omen »

Niestety jest tak jak było - czyli bez SBricka mogę co najwyżej wykonać własny kontroler, lub wybrać z istniejących. Jednak aby przyporządkować port do np skrętu trzeba już dysponować SBrickiem, a jeśli chodzi o moje rozważania to nawet dwoma :(
Co siedzi pod przyciskiem "Select a SBrick port" dowiedzą się wyłącznie posiadacze kostek.

Cóż pozostaje forum :]

No i kupienie SBrcika ;]

Niemniej jednak przed zakupem chciałem się ciut więcej dowiedzieć niż wiedziałem - bo bez sensu kupować jak np by się nie dało podłączyć tak jak chciałem.

P.S. Wchodzi jednak Paweł, że byłeś niezbędny :D

ODPOWIEDZ