Na tradycyjną budowę składają się dwa maszty, bukszpryt, 3 sekcje kadłuba, dziób i rufa.
Na dolnym pokładzie 12 dział pełnowymiarowych, a na górnym 6 dział mniejszych + 6 falkonetów.
Z tyłu kabina kapitana, a nad nią koło sterowe, dalej zejściówka, krata dostępowa do ładowni i dwie śluzy wejściowe na dziób.
Z ciekawostek:
Statek posiada doczepiony od spodu podpokład, co pozwala m.in. na zaprezentowanie go na fikuśnej podstawce.
Tej zanurzonej części kadłuba zawsze w zestawowych okrętach brakuje.
Żagle zrobione są z (lekko zabarwionych kawą) ozdobnych arkuszy papieru z fajną fakturą płótna. Niestety na zdjęciach niekoniecznie to widać.
Kabestan w sumie działa ale ciężko by to pokazać.
Statek miał być połączeniem bawialności z w miarę sensownym wyglądem. Niestety jak to z kompromisami bywa... : o)
Wiek: 38 Dołączył: 28 Mar 2007 Wpisy: 5195 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-24, 23:16
Nie myślałeś o podświetleniu? Myślę że dużo by zyskał gdybyś np. do latarni włożył jakieś żółte diody, najlepiej migoczące, Lifelites i Brickstuff mają tego trochę do wyboru.
Wiek: 36 Dołączył: 16 Mar 2014 Wpisy: 2250 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-25, 06:45
Ładny. I to bardzo. Podoba mi się, że jest taki klockowy. Po tym co niekiedy ludzie pokażą na EB to człowiek zaczyna wątpić w sens klocków.
Uważam, że trochę bez sensu robić dno szalupy. Płaskie pasuje do konwencji. A z tymi zaokrąglonymi klockami szalupa wygląda jakoś niefajnie. Nie pasują.
_________________ Ile by nie było to i tak jest za mało.
Szacunek do klocków, nienawiść do COBI, tak zostałem wychowany.
foto
Czy on nie ma za wysokich burt? Jakieś takie dziwne ma proporcje.
Ciamek napisał/a:
Uważam, że trochę bez sensu robić dno szalupy. Płaskie pasuje do konwencji. A z tymi zaokrąglonymi klockami szalupa wygląda jakoś niefajnie. Nie pasują.
Postawiłbym taki stateczek u siebie na półce. Piękny jest.
Gdyby był w mniejszej skali, to też fajnie by wyglądał w butelce. Marynarz Rookie chyba nie przyzwyczajony do sztormów albo mu coś zaszkodziło :D Poza tym bardzo ładny okręt. A to Tobie było potrzebna taka duża ilość slopów w kolorze dark trans blue :D
_________________ Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Nie... Nie myślałem o tym tutaj w ogóle. Jeśli kiedyś miałbym coś podświetlać to pewnie jakiś budynek raczej.
Jellyeater napisał/a:
Uważam, że trochę bez sensu robić dno szalupy.
A ja właśnie chciałem tym razem zbudować statek i szalupę z pełnym dnem - właśnie żeby wyjść poza konwencję zestawów, gdzie statki i łodzie mają pływać po podłodze.
Dzięki temu mój statek teraz nie ustoi sam na płaskiej powierzchni : o)
Tzn. da się go postawić, ale będzie łatwo o wywrotkę.
Ale w razie czego spód kadłuba jest łatwo ściągalny, trzeba tylko jeszcze wymienić pałąk na którym zaczepiony jest ster, odczepić jego kawałek i włala.
Cytat:
Szkoda, że galion nie jest minifiżką tylko papugą.
Nie mam minifiżki sokoła ; o)
Vlado napisał/a:
Co jest w worku na poziomie armat?
To miało być mięsko.
Durzy napisał/a:
Czy on nie ma za wysokich burt? Jakieś takie dziwne ma proporcje.
Piękny stateczek w ogóle i w szczególe. Od razu przypomniała mi się książka Komudy ''Galeony wojny".
Nie wiem czemu ale najbardziej mnie rozwaliła zielona kanapa w kajucie kapitana.
_________________ Ostatni z Horadrimów
JK
Wysłany: 2016-11-26, 15:03
Bardzo mi się podoba. Moim zdaniem, uwzględnienie szczegółów kadłuba i szalup w części podwodnej to bardzo dobry pomysł - dodaje realizmu. Moją uwagę przykuł też w sumie mały detal - żółty element do napędzania speedorów z Chimy użyty w części dziobowej. Zawsze podoba mi się zastosowanie części w nietypowy sposób.
A ja właśnie chciałem tym razem zbudować statek i szalupę z pełnym dnem - właśnie żeby wyjść poza konwencję zestawów, gdzie statki i łodzie mają pływać po podłodze.
To może trzeba było iść dalej i spróbować zbudować szalupę z "plejtów"?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum