Wzajemne połączenie siłowników pneumatycznych

Technic, Scale Modeling, Great Ball Contraption

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
BONBINI
Posty: 325
Rejestracja: 2014-04-22, 20:55
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Proszę uzupełnić

 

Wzajemne połączenie siłowników pneumatycznych

#1 Post autor: BONBINI »

Witam, moje ostatnie budowanie zainspirowało mnie żeby spróbować pokombinować jak połączyć dwa siłowniki pneumatyczne starego typu ze sobą. Wiadomo, że gotowe obejmy nie są tanie. Takie:
Obrazek
W necie jest kilka ciekawych rozwiązań, np. przez takie klocki:
-przez okrągły kafel i 1/2 pina,
Obrazek
-przez płaski lift trójkątny mały i axle,
Obrazek

Wszystko zaczęło się od tego połączenia:
Obrazek

Poszedłem dalej i zbudowałem sobie poniższe połączenia. Może nie spełnią one w całości oczekiwań u niektórych z forum, ale mam nadzieję, że pomogą i może przetrą i naprowadzą na nowe pomysły :-)
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wszelkie pomysły można wrzucać do wątku:-)
W budowie: Liebherr LTM 1500-8.1 Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
noniusz
VIP
Posty: 1031
Rejestracja: 2011-11-23, 21:02
Lokalizacja: Poznań
HELF: gkurkowski
Kontakt:

 

#2 Post autor: noniusz »

Paaanie... Pokaż Pan jak połączyć ze sobą TE siłowniki bez obejm :)

Najfajniej na pewno wygląda połączenie starych siłowników okrągłym kafelkiem 2x2, co do trwałości - nie mogę się wypowiedzieć bo mam zaledwie 1 stary siłownik...

Ponadto najlepiej unikać wkładania czegokolwiek między siłowniki i przedłużania konstrukcji, bo ostatecznie jeśli taki komponent zamontujemy np. jako siłownik podnoszenia ramienia to tracimy na zakresie ruchów wzgl. najkrótszej możliwej konstrukcji, pamiętajmy, że tłoczyska wysuną się na tą samą odległość.

Kolejna kwestia - łączenie ze sobą siłowników V2. Pamiętam, że jeszcze przed premierą Arocsa, na etapie przecieków mówiło się, że siłownik od strony cylindra będzie miał 2 otwory: pin i axle - idealnie pod łączenie cienkim lifterm +OO+. Ostatecznie siłownik jest tak skonstruowany, że nie idzie ich połączyć ani standardowymi klockami, ani łączenie obejmą nie jest jakieś super dopasowane, cylinder ma odrobinę mniejszą średnicę i są wyczuwalne luzy.

Awatar użytkownika
legosamigos
VIP
Posty: 3559
Rejestracja: 2012-04-11, 07:01
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: legosamigos
: legosamigos
: IRC_legosamigos
Kontakt:

   

#3 Post autor: legosamigos »

noniusz pisze:...Kolejna kwestia - łączenie ze sobą siłowników V2. Pamiętam, że jeszcze przed premierą Arocsa, na etapie przecieków mówiło się, że siłownik od strony cylindra będzie miał 2 otwory: pin i axle - idealnie pod łączenie cienkim lifterm +OO+. Ostatecznie siłownik jest tak skonstruowany, że nie idzie ich połączyć ani standardowymi klockami, ani łączenie obejmą nie jest jakieś super dopasowane, cylinder ma odrobinę mniejszą średnicę i są wyczuwalne luzy.
To prawda, Lego troszkę dało plamę odnośnie połączenia dwóch siłowników V2 ze sobą,
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję

Awatar użytkownika
Bricksley
Posty: 2410
Rejestracja: 2005-03-29, 23:00
Lokalizacja: Stalowa Wola
HELF: KAROL4
: 97083384@N04

   

#4 Post autor: Bricksley »

Sposobów na łączenie siłowników z kwadratową podstawą jest masa ;) Do najnowszych by coś się przydało ;)
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
BONBINI
Posty: 325
Rejestracja: 2014-04-22, 20:55
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Proszę uzupełnić

 

#5 Post autor: BONBINI »

legosamigos pisze:To prawda, Lego troszkę dało plamę odnośnie połączenia dwóch siłowników V2 ze sobą,
Plamę to jest delikatnie powiedziane... ;-)
Bricksley pisze:Do najnowszych by coś się przydało ;)
Z wersji V2 mam na razie tylko długie i wąskie siłowniki, o te:
Obrazek
trzeba będzie coś wykombinować :)
Generalnie rozchodzi się aby nie mieszać w połączenie siłowników wylotu do węży, bo mogą się złamać.
Ostatnio zmieniony 2017-01-27, 18:17 przez BONBINI, łącznie zmieniany 1 raz.
W budowie: Liebherr LTM 1500-8.1 Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
legosamigos
VIP
Posty: 3559
Rejestracja: 2012-04-11, 07:01
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: legosamigos
: legosamigos
: IRC_legosamigos
Kontakt:

   

#6 Post autor: legosamigos »

Ale chyba w swoim żurawiu nie dasz tych chudych i wąskich siłowników, bo się połamią przy pierwszym podniesieniu czegokolwiek :)
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję

Awatar użytkownika
BONBINI
Posty: 325
Rejestracja: 2014-04-22, 20:55
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Proszę uzupełnić

 

#7 Post autor: BONBINI »

legosamigos pisze:Ale chyba w swoim żurawiu nie dasz tych chudych i wąskich siłowników, bo się połamią przy pierwszym podniesieniu czegokolwiek :)
Do podpór ich nie dam... ;-)
W budowie: Liebherr LTM 1500-8.1 Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
legosamigos
VIP
Posty: 3559
Rejestracja: 2012-04-11, 07:01
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: legosamigos
: legosamigos
: IRC_legosamigos
Kontakt:

   

#8 Post autor: legosamigos »

Do podnoszenia ciężkiego bomu to chyba też nie za bardzo się nadają ;) tym bardziej, jak będzie ileś sekcji
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję

Awatar użytkownika
BONBINI
Posty: 325
Rejestracja: 2014-04-22, 20:55
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Proszę uzupełnić

 

#9 Post autor: BONBINI »

BONBINI pisze:Do podpór ich nie dam... ;-)
legosamigos pisze:Do podnoszenia ciężkiego bomu to chyba też nie za bardzo się nadają ;) tym bardziej, jak będzie ileś sekcji
Do podnoszenia ramienia także ich nie dam... ;-)
Na razie nic więcej nie powiem, to będzie niespodzianka ;-)
W budowie: Liebherr LTM 1500-8.1 Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
M_longer
VIP
Posty: 5378
Rejestracja: 2007-09-29, 08:47
Lokalizacja: Lubin
HELF: M-longer
: m_longer
: Longer
Kontakt:

   

#10 Post autor: M_longer »

BONBINI pisze:Na razie nic więcej nie powiem, to będzie niespodzianka ;-)
Rozkładanie Y boomu:
Obrazek

Awatar użytkownika
Żbik
Administrator
Posty: 2892
Rejestracja: 2006-06-06, 15:34
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Zbiczasty
: Zbik

 

#11 Post autor: Żbik »

To połączenie z cienkimi liftami 1x4 jest chyba niekoszerne. Mogę się mylić ale coś mi świta, że trzeba dość mocno je na axle wpychać żeby się to spięło.

Generalnie stare V1 można łączyć dość sprawnie w schemacie o-o...o-o - zachowuje to sztywność. Ciekawe co LEGO zaproponuje do łączenia V2, skoro nie dali pełnych wielokrotności studów przy ich zakończeniu.

Awatar użytkownika
Damjan97
Posty: 192
Rejestracja: 2015-07-13, 19:32
Lokalizacja: Mikołów
HELF: damianple
: Damjan's Lego Creations

   

#12 Post autor: Damjan97 »

Jeśli chodzi o te długie siłowniki V2 to przyszło mi takie rozwiązanie. Nie wiem jak bardzo jest trwałe ale nie powinno być źle

https://www.flickr.com/photos/124730997 ... ed-public/
Ostatnio zmieniony 2017-01-28, 23:12 przez Damjan97, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BONBINI
Posty: 325
Rejestracja: 2014-04-22, 20:55
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Proszę uzupełnić

 

#13 Post autor: BONBINI »

Żbik pisze:To połączenie z cienkimi liftami 1x4 jest chyba niekoszerne. Mogę się mylić ale coś mi świta, że trzeba dość mocno je na axle wpychać żeby się to spięło.
Żbiku, weszło na elegancko. Jest koszerne, nic nie naciągałem. Spróbuj sam ;-)
W budowie: Liebherr LTM 1500-8.1 Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Żbik
Administrator
Posty: 2892
Rejestracja: 2006-06-06, 15:34
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Zbiczasty
: Zbik

 

#14 Post autor: Żbik »

Damjan97 pisze:Jeśli chodzi o te długie siłowniki V2 to przyszło mi takie rozwiązanie. Nie wiem jak bardzo jest trwałe ale nie powinno być źle

https://www.flickr.com/photos/124730997 ... ed-public/
Niezła kolubryna ;) Chodziło by raczej o w miarę zgrabne łączenie grubych V2.

Awatar użytkownika
Damjan97
Posty: 192
Rejestracja: 2015-07-13, 19:32
Lokalizacja: Mikołów
HELF: damianple
: Damjan's Lego Creations

   

#15 Post autor: Damjan97 »

Żbik pisze:
Damjan97 pisze:Jeśli chodzi o te długie siłowniki V2 to przyszło mi takie rozwiązanie. Nie wiem jak bardzo jest trwałe ale nie powinno być źle

https://www.flickr.com/photos/124730997 ... ed-public/
Niezła kolubryna ;) Chodziło by raczej o w miarę zgrabne łączenie grubych V2.
Nie da się chyba nic chudszego zrobić, jeśli chodzi o grube siłowniki to można zrobić tak samo jak z chudymi tylko zamiast wysokości 3 studów będzie 4

ODPOWIEDZ