Forum LUGPol Strona Główna Forum LUGPol
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Oznaczenia taboru kolejowego / sygnalizacja kolejowa
Autor Wiadomość
wielkamucha 

Wiek: 39
Dołączył: 11 Sty 2015
Wpisy: 50
Skąd: Piękne Księstwo Warszawskie
Wysłany: 2017-03-03, 22:37   Oznaczenia taboru kolejowego / sygnalizacja kolejowa

Koledzy,
Jestem w trakcie budowy nowej lokomotywy i kilku wagonów do niej. Chciałem ją jakoś "dobajerzyć" i przyszedł mi do głowy pomysł zastosowania oznaczeń na wagonach i lokomotywach - np. tabliczka z orłem, oznaczenie serii czy numer inwentarzowy lokomotywy/wagonu. Rozważam opcję naklejek albo nadruku na klockach. Naklejek nie lubię, więc skłaniam się ku nadrukom. Jak myślicie, było by to "koszerne"? Jak Wy byście do tego podeszli? Interesowały by Was w ogóle takie klocki (nadruki byłyby wykonane na "tilach" czerwonych lub czarnych)? Od razu zaznaczę, że nic z tego nie mam i nikogo nie reprezentuję, ale ponieważ okazało się, że realizacja takich nadruków jest możliwa, to ciekawy jestem, czy znaleźliby się chętni oprócz mnie. I czy byłyby jakieś propozycje (ogólne serii albo konkretnego egzemplarza)?

Chciałbym także zamówić sobie znaki końca pociągu (Pc4/Pc5) w formie tabliczek drukowanych na tilach 1x1 lub 2x2 albo na płytkach z zaczepami 15210 lub 30258. Które byłyby lepsze - płytki z zaczepami czy tile? I lepsze 1x1 czy 2x2?

Od potencjalnego wykonawcy dostałem też zapytanie o ewentualne wzory tablic/sygnałów na tablicach, które można by wydrukować na klockach 15210 lub 30258. Jakieś propozycje/sugestie? Ewentualne zainteresowanie bądź krytyka?

bzzz-bzzz
 
 
 
Zwariowany 


Wiek: 39
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 124
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-04, 08:37   

Ja osobiście drukarka i taśma bo tanio lub papier samoprzylepny, a nadruk niestety na stałe jest. W przyszłości chyba kalkomanie bo też raczej tanie.
_________________
MOC jest silna we mnie, a ja jestem silny MOCą
 
 
 
Allegrak 

Wiek: 30
Dołączył: 02 Lis 2014
Wpisy: 34
Skąd: Komorów koło Pruszkowa
Wysłany: 2017-03-04, 15:39   naklejki

Znacie jakiś program do tworzenia naklejek ?
 
 
 
Zwariowany 


Wiek: 39
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 124
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-04, 17:42   

Ja używam Painta. A czy coś konkretnego jest to nie wiem.
_________________
MOC jest silna we mnie, a ja jestem silny MOCą
 
 
 
wielkamucha 

Wiek: 39
Dołączył: 11 Sty 2015
Wpisy: 50
Skąd: Piękne Księstwo Warszawskie
Wysłany: 2017-03-04, 21:55   

Paint jest prosty i niezawodny. Ja też w nim robię rysunki/projekty:) A innych nie mam i w dodatku musiałbym się ich uczyć :D

Osobiście jednak nie lubię naklejek - odróżniają się na powierzchni klocka, brud po pewnym czasie zaczyna się odkładać na krawędziach naklejki no i mogą się po prostu odkleić. Dlatego zdecydowałem się jednak na nadruki - cena jest do zaakceptowania, a poza tym będzie to wyglądało bardziej "klasycznie", jak ze starszych zestawów (choć nadruk może się zetrzeć, ale tak samo jest z "oryginałami".

Powiedzcie mi, które, Waszym zdaniem, byłyby lepsze te tablice końca pociągu: te na tilach 1x1 czy 2x2? A może na tych płytkach/znakach 15210/30258? Które by lepiej wyglądały?

bzzz-bzzz
 
 
 
meler 

Wiek: 44
Dołączył: 26 Sie 2015
Wpisy: 174
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-05, 00:11   

wielkamucha napisał/a:

Powiedzcie mi, które, Waszym zdaniem, byłyby lepsze te tablice końca pociągu: te na tilach 1x1 czy 2x2? A może na tych płytkach/znakach 15210/30258? Które by lepiej wyglądały?

1x1 tile, ew. 1x2 (w pionie). 2x2 będzie za duży.

Co do nadruków,, sprawdzałem możliwości i wyglądają nieźle, ale drukarnia oczekuje zwykle zapełnienia całego stołu, co wiąże się ze sporym kosztem. Ile elementów planujesz zadrukowac?

Swoje naklejki robię w GIMPie, a drukuję na papierze Folex, zwykle laserem,, czasem atramentem. Na razie trzymają się. Największy problem to uzyskanie koloru tła zgodnego z kolorem klocka w podkładzie.
_
 
 
 
Zwariowany 


Wiek: 39
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 124
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-05, 07:18   

meler

A na jakim konkretnie Folexie ?
_________________
MOC jest silna we mnie, a ja jestem silny MOCą
 
 
 
Mestari 
VIP


Wiek: 38
Dołączył: 25 Wrz 2013
Wpisy: 891
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-05, 08:44   

Przysłuchuję się z ciekawością :) też zacznę swoje pierwsze wydruki w tym sezonie.
 
 
 
Zwariowany 


Wiek: 39
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 124
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-05, 08:56   

Mestari jak kolega meler napisał, najtrudniej dobrać kolor tła, by pasowało do klocka a reszta raczej łatwa już.
_________________
MOC jest silna we mnie, a ja jestem silny MOCą
 
 
 
Stelario 
VIP


Wiek: 33
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 1111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-05, 09:46   

Zwariowany napisał/a:
Mestari jak kolega meler napisał, najtrudniej dobrać kolor tła, by pasowało do klocka a reszta raczej łatwa już.

Drukuj na przezroczystej folii to Ci odpadnie dopasowywanie kolorów.
 
 
 
Zwariowany 


Wiek: 39
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 124
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-05, 09:52   

Stelario atramentówka chyba tego nie obsłuży, a laserową nie każdy posiada i kwestia foli, pewnie droga.
_________________
MOC jest silna we mnie, a ja jestem silny MOCą
 
 
 
Stelario 
VIP


Wiek: 33
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 1111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-05, 10:16   

1 strona w xero kosztuje 5-6zł. Jak ktoś dorwie folie na promocji w sklepie to może sobie sam na chacie drukować. Albo idziesz do dobrego punku xero i się pytasz czy mogą wydrukować na twoim papierze. :P Tylko lepiej przyjść z paczką co by się nie zestresowali że im drukarkę zepsujesz.
Ostatnio zmieniony przez Stelario 2017-03-05, 10:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Biedrus 
The Old Hunter


Wiek: 37
Dołączył: 31 Maj 2015
Wpisy: 877
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2017-03-05, 10:52   

U mnie w Tarnowie za 4 zł w puncie ksero drukują mi na laserze(folia przezroczysta). Ale tylko na ich materiale. Jak przyniosłem swoją, o wiele lepszą folię to mi odmówili wydruku. Tłumacząc się tym, że folia jest nieznanego pochodzenia i może uszkodzić ich sprzęt.
_________________
Moja kolekcja
Ostatnio zmieniony przez Biedrus 2017-03-05, 10:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Stelario 
VIP


Wiek: 33
Dołączył: 30 Lis 2014
Wpisy: 1111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-05, 10:59   

Ze swoją folią to przejdzie co najwyżej w punktach gdzie nie oferują folii. W Warszawie niestety jest ciężko znaleźć punkt z folią, szukałem kiedyś takiego i musiałem zasuwać przez pół miasta, wydrukować 1 stronę.
 
 
 
Biedrus 
The Old Hunter


Wiek: 37
Dołączył: 31 Maj 2015
Wpisy: 877
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2017-03-05, 11:04   

Stelario napisał/a:
W Warszawie niestety jest ciężko znaleźć punkt z folią.

W Tarnowie to jest problem ze znalezieniem punktu ksero :P
_________________
Moja kolekcja
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,073 sekundy. Zapytań do SQL: 13