Forum LUGPol Strona Główna Forum LUGPol
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Timelapse Slider
Autor Wiadomość
maras 

Wiek: 40
Dołączył: 20 Gru 2013
Wpisy: 45
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-03-31, 23:13   [MOC] Timelapse Slider

Z cyklu praktyczne zastosowanie Lego Technic. Slider do nagrywania dynamicznych ujęć video oraz "płynących" stop motion.











Ostatnio zmieniony przez maras 2017-03-31, 23:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Jetboy 

Wiek: 44
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 1411
Skąd: Warszawa koło Otwocka
Wysłany: 2017-03-31, 23:42   

Ciekawe narzędzie.
Te płynące ujęcia są bez softwarowej stabilizacji? Wierzyć się niechce.
Mógłbyś pokazać jak jest zbudowany zaczep do statywu?
 
 
 
Jellyeater 
VIP

Wiek: 32
Dołączył: 16 Mar 2014
Wpisy: 1487
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-01, 03:38   

Na zewnątrz chyba sztywność jest niewystarczająca. Chyba, że to juz sam statyw nie wyrabia.

Ale we wnętrzach efekt miodzio.

Jakieś 10 lat temu zrobiłem wyzwalacz do małpki. Ale ja nie miałem NTX użyłem 8051. :-)
_________________
Ile by nie było to i tak jest za mało.
Szacunek do klocków, nienawiść do COBI, tak zostałem wychowany.
foto
 
 
 
SERVATOR 
VIP


Wiek: 44
Dołączył: 08 Lis 2013
Wpisy: 2811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-01, 06:05   

Bardzo lubię przykłady praktycznego wykorzystania klocków. Tobie wyszło to rewelacyjne.
Szczerze gratuluję i zaraz zasubskrybuję Twój kanał na YT. :)
_________________
Mój "blożek"
Liga Gorących Szesnastek
 
 
 
maras 

Wiek: 40
Dołączył: 20 Gru 2013
Wpisy: 45
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-04-01, 08:19   

Jetboy napisał/a:
Ciekawe narzędzie.
Te płynące ujęcia są bez softwarowej stabilizacji? Wierzyć się niechce.
Mógłbyś pokazać jak jest zbudowany zaczep do statywu?

Nie stabilizowałem tego programowo, ale muszę przyznać, że sam aparat ma dosyć dobrą stabilizację. Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie mocowania do statywu.
 
 
 
maras 

Wiek: 40
Dołączył: 20 Gru 2013
Wpisy: 45
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-04-01, 08:24   

Jellyeater napisał/a:
Na zewnątrz chyba sztywność jest niewystarczająca. Chyba, że to juz sam statyw nie wyrabia.
Najsłabsza sztywność na łączeniu szyny z elementem przesuwającym się. Mam tylko ten długi, ciężki obiektyw. Jak zdobędę lżejszy to będzie lepiej.
 
 
 
maras 

Wiek: 40
Dołączył: 20 Gru 2013
Wpisy: 45
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-04-01, 08:25   

SERVATOR napisał/a:
Bardzo lubię przykłady praktycznego wykorzystania klocków. Tobie wyszło to rewelacyjne.
Szczerze gratuluję i zaraz zasubskrybuję Twój kanał na YT. :)


Dzięki!
 
 
 
Jetboy 

Wiek: 44
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 1411
Skąd: Warszawa koło Otwocka
Wysłany: 2017-04-01, 09:57   

maras napisał/a:
Jellyeater napisał/a:
Na zewnątrz chyba sztywność jest niewystarczająca. Chyba, że to juz sam statyw nie wyrabia.
Najsłabsza sztywność na łączeniu szyny z elementem przesuwającym się. Mam tylko ten długi, ciężki obiektyw. Jak zdobędę lżejszy to będzie lepiej.


Obawiam się że z lżejszym będzie gorzej.
 
 
 
Qbab 

Wiek: 40
Dołączył: 06 Gru 2013
Wpisy: 72
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-04-05, 09:49   Re: Timelapse Slider

Pomysł fajny - praktyczny i nawet nieźle wyglądający.

Proponuję byś rozważył czy zastosowanie więcej niż jednej listwy zębatej nie było by uzasadnione, z mojego doświadczenia wynika, że bardzo poprawia to stabilność pracy. druga uwaga to zamiast zębatek wstawić ślimaki - mają mniejsze luzy we współpracy z listwami co skutkuje większą płynnością.
Ostatnio zmieniony przez Qbab 2017-04-05, 09:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 45
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1742
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-04-05, 16:48   Re: Timelapse Slider

No i proszę - akurat gdy zacząłem się uczyć Mindstorms (na zestawie ukradzionym synowi), żeby zbudować sobie zrobotyzowany wózek do obsługi aparatu/kamerki, wyskoczyłeś z czymś takim :) . Już wiem, że to możliwe i warte spróbowania, więc gratuluję i dziękuję!
(Także za to, że już wiem, jak się toto nazywa: slider. )
_________________
Pozdrawiam,
dmac
 
 
 
Zwariowany 


Wiek: 39
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-06, 23:13   

Kuuuuurde zajarałem się i denko ja mam statyw z mocowaniem na śrubę :( Ale ogólnie to super pomysł :D i wykonanie.
_________________
MOC jest silna we mnie, a ja jestem silny MOCą
Ostatnio zmieniony przez SERVATOR 2017-04-07, 06:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Jetboy 

Wiek: 44
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 1411
Skąd: Warszawa koło Otwocka
Wysłany: 2017-04-08, 12:21   

maras napisał/a:
Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie mocowania do statywu.

I jak? Udało się wrócić do domu?
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 35
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 761
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-04-09, 06:48   

Jetboy napisał/a:
maras napisał/a:
Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie mocowania do statywu.

I jak? Udało się wrócić do domu?


Pisał to 1 kwietnia - może żartował :-)))
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13