Cześć. Jednym z moich ulubionych MOC-ów jest lokomotywa manewrowa ALCO RS2 zbudowana przez Tony'ego Sava. Postanowiłem zrobić sobie podobną, ale z napędem PF. Nie trzymałem się sztywno oryginału, jednak chciałem zachować charakter i kolorystykę. Myślę, że częściowo się udało. Podwozie jest z mojej starej lokomotywy, tak jakoś przypasowało mi i zostało. W modelu Tony'ego obudowa silnika jest szeroka na 5 klocków, co wysmukla i zbliża wyglądem do prawdziwej RS2, ale PF gdzieś musiał się zmieścić. Może zmiana baterii pozwoli mi odchudzić model w przyszłości.
W modelu jest sporo kropek w dół, w tym bateria, do której dostęp jest od spodu.
Film poniżej. Lokomotywa jest na nim dociążona w okolicach silnika aby poprawić przyczepność na wzniesieniu. Więcej o pociągach pod górkę napiszę w osobnym wątku.
Wiek: 36 Dołączył: 16 Mar 2014 Wpisy: 2250 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-12, 06:53
Specjalnie cieniej nie będzie. Za to bardziej krzywo. Tak jest moim zdaniem estetycznie. Te z boku można by ewentualnie pokombinować. Bo z przodu pasuje do pierwowzoru.
_________________ Ile by nie było to i tak jest za mało.
Szacunek do klocków, nienawiść do COBI, tak zostałem wychowany.
foto
Ostatnio zmieniony przez Jellyeater 2017-04-12, 09:02, w całości zmieniany 1 raz
meler
Wysłany: 2017-04-12, 08:36
Dzięki wszystkim. Użyty płotek nie przeszkadza, a wręcz ułatwia życie, bo uchwyty i flexy odpadają w czasie zabawy. Takie przybliżenie optycznie nie zgrzyta mi :)
Pozwolę sobie przypomnieć, że to bardziej MOD (albo replika?) niż MOC, chociaż robiony własną techniką.
DawKub1922 napisał/a:
Model bardzo ładny, BRAWO TY ;) !! Pozwolę sobie tylko zauważyć, iż podpory pod mostem zostały stare (te nie koszerne =P ).
To prawda... :))) Nie mam jeszcze koszernych podpór w wystarczającej ilości. Nie ukrywam, że jestem też przywiązany do tych pierwszych, z filmu. Inna sprawa to użycie mostu i podjazdów na makiecie - pociągi strasznie pocą się pod górkę. Aby lokomotywa sprawnie wjechała na wzniesienie 2.8-3% powinna mieć:
- 2 silniki PF train lub
- 1 silnik PF train, ale dociśnięty jakimś odważnikiem (jak na filmie) by poprawić przyczepność kół lub
- sama ważyć sporo (Erie Triplex wjeżdżała bardzo sprawnie, pokażę to na innym filmie)
Nie robiłem ćwiczeń z XL-motor, pewnie dałby radę. Oczywiście długie składy zdychają pod górkę, więc ten most i podpory są właściwie czysto dekoracyjnie. Raczej nie będę używać w przyszłości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum