[MOC] Most Kolejowy

Trains, Monorail

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
Taausz
Posty: 361
Rejestracja: 2016-06-27, 14:04
Lokalizacja: Milówka
HELF: Proszę uzupełnić
: 38832651@N07

   

[MOC] Most Kolejowy

#1 Post autor: Taausz »

"Pierwsza Krew" wrzy w żyłach i dlatego prezentuję kolejny MOC-yk konkursowy jakim jest budowa mostu kolejowego a dokładniej prace wykończeniowe i drobne poprawki, by bezpiecznie puścić pojazd szynowy ponad wodą.
Aktualnie robotnicy zabezpieczają liny i montują przewody instalacji elektrycznej obok torów.

Brak klocków niestety daje się we znaki,ponieważ założenie konstrukcyjne budowli miało być wyższe conajmniej o 6-8 bricków.
W późniejszym czasie (po konkursie) planuję wydłużyć most 3 krotnie i troszkę upiększyć :)

Obrazek
Obrazek

Praca posiada wymiary 32 x 16 study.
Resztę zostawiam wam do oceny.
Buduję najczęściej oczami...

bart_ilo
VIP
Posty: 1475
Rejestracja: 2015-05-14, 20:04
Lokalizacja: Iłowa
: 138210398@N08

 

#2 Post autor: bart_ilo »

Jak na początek bardzo ładnie wyszło.
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to brak barierek.

Awatar użytkownika
dmac
Adminus Emeritus
Posty: 2282
Rejestracja: 2004-06-17, 19:16
Lokalizacja: Szczecin
HELF: dmac
: dmaclego
: dmac

   

#3 Post autor: dmac »

A mnie się rzuciło w oczy to, że ta środkowa podpora spiętrzyłaby rzekę :) . Grubaśna i w zasadzie niepotrzebna (podobnie jak pylony i liny). Ale poza tym - wporzo!
Pozdrawiam,
dmac

_________________
The absence of limitations is the enemy of art - Orson Welles

Awatar użytkownika
Jaco3011
Posty: 240
Rejestracja: 2016-09-07, 17:03
Lokalizacja: Kielce / Kraków
HELF: ---
Kontakt:

 

#4 Post autor: Jaco3011 »

Ma być kreskówkowo i jest kreskówkowo.

Podkłady spoko.
"Kim jesteśmy? Z czego budujemy? Dokąd to wszystko zmierza?" ~własne
"Człowiek człowiekowi wilkiem, a LEGO LEGO LEGO" ~własne

Awatar użytkownika
Taausz
Posty: 361
Rejestracja: 2016-06-27, 14:04
Lokalizacja: Milówka
HELF: Proszę uzupełnić
: 38832651@N07

   

#5 Post autor: Taausz »

bart_ilo pisze:
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to brak barierek.
Barierki były w planach ale zabrakło klocków więc wolałem już nie szpecić konstrukcji,tak jak pisałem wyżej w planie jest przedłużenie i zmodyfikowanie.
dmac pisze:A mnie się rzuciło w oczy to, że ta środkowa podpora spiętrzyłaby rzekę :) . Grubaśna i w zasadzie niepotrzebna (podobnie jak pylony i liny). Ale poza tym - wporzo!
Wyobraźnia pracuje za bardzo :) Pewnie ,że to wszystko nie wygląda jak w realu ale chodziło mi o to by zmieścić wszystko w wymiarze podanym w konkursie i oddało trochę wyglądu mostu.
Buduję najczęściej oczami...

Awatar użytkownika
wallyjarek
Posty: 1228
Rejestracja: 2013-10-24, 09:31
Lokalizacja: Poznań / Limerick - Irlandia
HELF: Proszę uzupełnić
: 108376497@N06

   

#6 Post autor: wallyjarek »

Fajne, zrób tak jak Dmac radzi i wywal środkowy filar, daj tam jakiś małą skałkę i tyle.
Co to za żółty długi element podtrzymujący most? Pierwszy raz go widzę.

bart_ilo
VIP
Posty: 1475
Rejestracja: 2015-05-14, 20:04
Lokalizacja: Iłowa
: 138210398@N08

 

#7 Post autor: bart_ilo »

wallyjarek pisze:Co to za żółty długi element podtrzymujący most? Pierwszy raz go widzę.
Jest to filar suwnicy z tego zestawu.

Obrazek

Awatar użytkownika
wallyjarek
Posty: 1228
Rejestracja: 2013-10-24, 09:31
Lokalizacja: Poznań / Limerick - Irlandia
HELF: Proszę uzupełnić
: 108376497@N06

   

#8 Post autor: wallyjarek »

Dzięki, fajne wykorzystanie tego elementu.
Osobiście tego zestawu nie mam i zbytnio nie przyglądałem się.

Awatar użytkownika
Biedrus
VIP
Posty: 1385
Rejestracja: 2015-05-31, 17:41
Lokalizacja: Tarnów
HELF: biedrus
: 136097482@N04

   

#9 Post autor: Biedrus »

Most fajny, sporo ciekawych detali. Dobra robota.
Zdjęcia mógłbyś obrócić o kilka stopni, są krzywe.
Ostatnio zmieniony 2017-06-16, 20:41 przez Biedrus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Taausz
Posty: 361
Rejestracja: 2016-06-27, 14:04
Lokalizacja: Milówka
HELF: Proszę uzupełnić
: 38832651@N07

   

#10 Post autor: Taausz »

Biedrus, Dzięki. A co do zdjęcia to teraz zauważyłem :) Mam nadzieję, że wybaczycie brak poziomicy.
Buduję najczęściej oczami...

Tranzystor
Posty: 571
Rejestracja: 2016-08-29, 17:27
Lokalizacja: Rybnik okolice
HELF: Tranzystor

 

#11 Post autor: Tranzystor »

Konstrukcja tego mostu jest całkiem bezsensowna. Jeśli chcesz most wantowy to albo wywal boczne filary, albo wywal ten gruby środkowy i zrób dwa pylony na końcach.

Awatar użytkownika
Taausz
Posty: 361
Rejestracja: 2016-06-27, 14:04
Lokalizacja: Milówka
HELF: Proszę uzupełnić
: 38832651@N07

   

#12 Post autor: Taausz »

Tranzystor pisze: Jeśli chcesz most wantowy to albo wywal boczne filary, albo wywal ten gruby środkowy i zrób dwa pylony na końcach.
Wywalę ten gruby środkowy a boczne będą dopiero na samym końcu mostu.Jak pisałem wyżej będzie dłuższy 3 krotnie.Liny planuję zostawić.
Buduję najczęściej oczami...

Tranzystor
Posty: 571
Rejestracja: 2016-08-29, 17:27
Lokalizacja: Rybnik okolice
HELF: Tranzystor

 

#13 Post autor: Tranzystor »

Jak teraz wywalisz środkowy to już w ogóle absurd bo liny będą pracować na ściskanie, ale w dłuższej wersji mam nadzieję, że będzie to lepiej ogarnięte.

Awatar użytkownika
noniusz
VIP
Posty: 1054
Rejestracja: 2011-11-23, 21:02
Lokalizacja: Poznań
HELF: gkurkowski
Kontakt:

 

#14 Post autor: noniusz »

Widzę, że sznurki i te półokrągłe bricki z pyrkonowego szabru znalazły zastosowanie :)

ODPOWIEDZ