Wiek: 38 Dołączył: 28 Mar 2007 Wpisy: 5195 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-08-07, 16:09 42070-B Research explorer vehicle [VIDEO]
Recenzja modelu B 42070 6x6 All Terrain Tow Truck
Dane techniczne Seria: Technic
Rok premiery: 2017
Liczba klocków: 1862
Katalogi:Brickset Cena: $289.99, S@H: 1190,00 PLN
Model B oficjalnego flagowca 2017. Przejdzie do historii jako konstrukcja o bardzo tajemniczej historii powstania: czy projektant przegrał jakiś zakład? Czy bardzo potrzebował wyjść wcześniej z pracy i sklecił coś naprędce na kolanie? A może chodziło o stworzenie czegoś, przy czym model A będzie wyglądał całkiem przyzwoicie? Jeśli to ostatnie, to trzeba przyznać że plan zadziałał - a to dzięki takim strategicznym posunięciom jak:
- brak jakiegokolwiek zawieszenia
- trzy otwarte dyfry, skutecznie zatrzymujące ciężarówkę jeśli któreś koło choćby zacznie się ślizgać
- artystyczna buda nie przypominająca żadnego pojazdu, z gołym tyłem, surowym przodem i dziurą pośrodku
- skrętna oś z tyłu zamiast z przodu. Nie dla jakiegoś konkretnego powodu, po prostu tak bo tak.
- wyciągarka z powszechnie lubianą zębatką z24 ze sprzęgłem, dająca się pociągnąć na siłę jednym palcem
- ponad 600 gramów niewykorzystanych części z modelu A, w tym wszystkie obrotnice, racki i tona kół zębatych
- sprytne zagospodarowanie silników: wyciągarkę napędza PF M, bo XL w tym czasie podnosi i opuszcza nadwozie
Jednym słowem: katastrofa. Nie mam pojęcia co model ma reprezentować i czym miał być w zamierzeniu - od biedy mógłby chyba uchodzić za futurystyczną ciężarówkę rajdową, ale na pewno nie za "research vehicle" skoro jest wyposażony wyłącznie do jazdy z punktu A do punktu B. Gigantyczna liczba niewykorzystanych części - około 1/4 zestawu - świadczy o tym jak bardzo projektantowi się nie chciało, a skąd wziął się pomysł na skręt tylko z tyłu, tego najtęższe umysły nie odgadną. Biorąc pod uwagę poziom wykonania całości: być może projektant za późno się zorientował że buduje nadwozie tyłem do przodu i już tak zostało. Do tego doliczmy podnoszone nadwozie które wygląda fajnie, ale pod spodem nie ma zupełnie nic co uzasadniałoby taką funkcję (koło zapasowe z tyłu da się wyciągnąć i bez tego), oraz 4-cylindrowy silnik w układzie bokser, który został umieszczony nad tylną osią w takim miejscu, że trzeba naprawdę cudu żeby w ogóle go zobaczyć.
Na plus zaliczyłbym dużą prędkość tego potworka, bo i redukcja i masa jest tu niższa niż w modelu A, oraz lepiej działającego pilota dzięki bardziej odsłoniętemu odbiornikowi IR. Pod każdym innym względem jest to trudna do zrozumienia fuszerka.
Uczcijmy 40-lecie serii Technic pokazując jak bardzo mamy klientów w dupie i jak bardzo uważamy ich za idiotów, którzy kupią wszysyko co im zaoferujemy... Jak to coś będą bronić obrońcy wspaniałości TLG?
Zabijcie to zanim złoży jaja ... :D No istna porażka...brak amortyzatorów w tym pojeździe jest drzazgą w oku, ni to nie jeździ ni to wyglada .. Nawet model A nie jest imponujący.
Dawno już się tak nie uśmiałem oglądając recenzję zestawu Technic. A zwłaszcza już z takiej, gdzie chomiki nie występują. A ostatnia plansza z listą, kto polubi ten zestaw, a kto nie, to majstersztyk sam w sobie. :-) Te argumenty po prostu... rozwalają system. I dobijają tę leżącą obelgę, którą niewątpliwie 42070 jest dla 40-lecia tej serii.
... A zwłaszcza już z takiej, gdzie chomiki nie występują...
Widocznie chomiki nie zaakceptowały tego zestawu, zwłaszcza modelu B, dlatego nie występują w tym filmie :D
W pierwszej chwili, jak to coś zobaczyłem, zastanawiałem się, gdzie jest przód a gdzie tył. Przerywnik Arnolda w pytaniem "Czym ty jesteś?" idealnie pasuje do tego pojazdu :)
_________________ Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Ostatnio zmieniony przez legosamigos 2017-08-07, 21:12, w całości zmieniany 1 raz
Mnie dziwi to, że taki projektant jak Uwe mający takie legendarne już zestawy na koncie, na 40lecie wydaje takie coś.... Naprawdę, nie wiem co autor miał na myśli...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum