Wysłany: 2019-01-31, 21:09 [MOC] Czołg typu muscle
Zainspirowany wydanym w tym roku zestawem 42095, uznałem że też muszę coś takiego mieć ;)
Model zbudowałem w jakiś tydzień jeszcze w grudniu w trakcie weekendu świątecznego,
Oprócz zestawu lego inspiracją był dla mnie "The peacemaker" z mad maxa,
chodziło mi głównie o zbudowanie karoserii normalnego samochodu i umieszczenie jej na gąsienicach. Więc w zasadzie z czołgiem jedyne co ma wspólnego to gąsienice ;)
Budowę zacząłem od gąsienic, w nich umieszczone są silniki napędowe(po jednej XL'ce na gąsienicę), dają one modelowi całkiem przyzwoite możliwości.
Miejsce na Bboxa znalazło się w "samochodowej" części pojazdu, chociaż jako iż nie zmieścił się cały spora jego część wystaje pod spodem.
W trakcie budowy nadwozia całkiem sporo wzorowałem się na klasycznych samochodach muscle, głównie na dodgu chargerze i w sumie z tej części jestem zadowolony najbardziej.
Gąsienice z środkową częścią pojazdu łączą się za pomocą dużych obrotnic, są one połączone z banalnym mechanizmem mającym zapobiegać samoistnemu przechylaniu się środkowej części pojazdu.
Koniec końców jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego, przyjemnie od czasu do czasu pośmigać czymś bardziej żwawym ;)
Galeria
Dziękuję za uwagę i zapraszam do komentowania :D
_________________ ~Tej nocy, idziemy budować!
Ostatnio zmieniony przez nisiia 2019-02-05, 12:50, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 36 Dołączył: 30 Lis 2014 Wpisy: 1780 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-31, 21:21 Re: Czołg typu muscle
Krall napisał/a:
zapraszam do komentowania :D
To nie jest czołg.
A co do modelu to to zawieszenie moim zdaniem jakieś dziwne jest.
Gąsiennice za duże w porównaniu z zielonym środkiem.
Brakuje armaty.
Dlaczego zdecydowałeś się na przekręcenie silników i dodanie zębatki zamiast wpięcie ich bezpośrednio w gąsiennice jak w 42065?
_________________ Powiedzmy STOP rasistowskim opiniom na temat kolorów zabawek dla dzieci.
Ostatnio zmieniony przez Stelario 2019-01-31, 21:23, w całości zmieniany 1 raz
Zawieszenie dziwne bo chciałem wypróbować jak będą sprawdzały się dwie niezależnie ruszające się gąsienice, Silnik nie jest wpięty bezpośrednio ze względu na zawieszenie które wymagało żeby od wózków z gąsienicami nic za bardzo nie odstawało, poza tym bez przełożenia pojazd strasznie się wlókł...
Sam model nie miał być zbyt realistyczny a raczej bardziej zabawkowy, tak jak 42095.
_________________ ~Tej nocy, idziemy budować!
Ostatnio zmieniony przez Krall 2019-01-31, 21:59, w całości zmieniany 1 raz
Fajny mocyk, jedyne co bym zmienił to maska, wydaje mi się, że lepiej by wyglądała gdyby nie była tak pochyła i wózek bardziej by przypominał klasyczne muscle cary
Oprócz zestawu lego inspiracją był dla mnie "The peacemaker" z mad maxa
Widać, że się nim inspirowałeś i takie było moje pierwsze skojarzenie choć kokpit trochę mały. Drugie to ripsaw. Obydwa pojazdy już ikoniczne więc ciężko uciec od porównań
_________________ Na warsztacie:
- Krone Big X 770 - 100%
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum