Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mercedes Actros Titan 8x8
Autor Wiadomość
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2019-02-07, 01:03   

eric trax napisał/a:
Żbik napisał/a:
Scanię mocno zdissowaliście, więc mógłbym się obrazić :D

Mamy 21 wiek ale społeczeństwo nie jest jeszcze gotowe na silnik w miejscu fotela kierowcy :D

Czekam na informacje na temat udźwigu hds. Rozumiem że testy będą?
Zrobię testy udźwigu na danych długościach ramienia.
_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 47
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1943
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-02-07, 23:05   

eric trax napisał/a:

Mamy 21 wiek ale społeczeństwo nie jest jeszcze gotowe na silnik w miejscu fotela kierowcy :D


Teraz dopiero mnie olśniło - Żbik jest wizjonerem i popełnił ciężarówkę autonomiczną! :D Oraz koparko-ładowarkę autonomiczną ;) .

Co się zaś tyczy mercedesa - bardzo przyjemny HDS. Testy udźwigu uważam za nieistotne; nawet jeśli będzie w stanie podnieść tylko rurę ze zwiniętej kartki (czyli de facto własny ciężar), to w zupełności wystarczy.
_________________
Pozdrawiam,
dmac
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2019-02-07, 23:26   

Cytat:
Teraz dopiero mnie olśniło - Żbik jest wizjonerem i popełnił ciężarówkę autonomiczną! :D Oraz koparko-ładowarkę autonomiczną ;) .
Się śmiejcie! :)
dmac napisał/a:
Testy udźwigu uważam za nieistotne; nawet jeśli będzie w stanie podnieść tylko rurę ze zwiniętej kartki (czyli de facto własny ciężar), to w zupełności wystarczy.
Samo ramię unosi się bez problemu, także coś tam uda się podnieść. Nie będzie to krzesło jak u Tranzystora ale coś małego tak ;)

Myślałem o tym żeby zrobić też wyciągarkę, bo w realu są wersje tego HDSa z opuszczaną liną. Niestety nie udało mi się upchnć PF M do drugiej sekcji ramienia. Teraz opcje są trzy: albo ciągnąć linkę z podwozia (co może być trudne przy 8 wężach przechodzących przez obrotnicę + nieuniknione plątanie się nitki przy rozkładaniu/składaniu...); albo nabyć mikromotor (nie wiem jakie to koszty), albo odpuścić :)
_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 44
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 2922
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-02-07, 23:34   

Zamocować hak bez linki, choć nie wiem czy wtedy nie będzie przeszkadzał przy składaniu HDS-a
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2019-02-07, 23:50   

legosamigos napisał/a:
Zamocować hak bez linki, choć nie wiem czy wtedy nie będzie przeszkadzał przy składaniu HDS-a
Tak jest teraz. Wersja minimum :)

_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 47
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1943
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-02-07, 23:54   

Żbik napisał/a:
nabyć mikromotor (nie wiem jakie to koszty)


Kilkadziesiąt złotych, z przesyłką z zagranicy może stówa. Na pewno warto spróbować; jeszcze jedna funkcja "jak w prawdziwym" to kolejny punkt chwały ;) . A jeśli się nie uda upakować w HDSie, to w innym modelu się przyda.
Z drugiej strony - skoro przepchasz przez obrotnicę 8 rurek, to i linka się zmieści pomiędzy nimi (w końcu mają okrągły przekrój, nie? ;) ).
A z trzeciej strony - tak naprawdę najważniejsze jest to, gdzie jest napęd wyciągarki w prawdziwej ciężarówce - i tam go umieść :D .
_________________
Pozdrawiam,
dmac
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2019-02-08, 00:00   

dmac napisał/a:
A z trzeciej strony - tak naprawdę najważniejsze jest to, gdzie jest napęd wyciągarki w prawdziwej ciężarówce - i tam go umieść :D .
Na drugiej sekcji ramienia (widać czarną szpulkę):



W realu ona się tak sprytnie odwraca przy rozkładaniu ramienia (dobrze to widać na filmie, który umieściłem).
_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 47
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1943
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-02-08, 00:11   

Zatem wszystko jasne: potrzebne dwa micromotory - jeden do zwijania linki, drugi do odwracania szpulki... Bo przecież nie odpuścisz takiego wyzwania, nie? :D
_________________
Pozdrawiam,
dmac
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2019-02-08, 00:25   

dmac napisał/a:
Zatem wszystko jasne: potrzebne dwa micromotory - jeden do zwijania linki, drugi do odwracania szpulki... Bo przecież nie odpuścisz takiego wyzwania, nie? :D
Chyba poprzestanę na samym zwijaniu ;)
_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 47
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 1943
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-02-08, 00:38   

Nie, nie, nie możesz! Czekaj, bo jestem w formie :) : wystarczy jeden micromotor, ten do zwijania, bo skoro odwracanie dokonuje się przy składaniu ramienia, to wystarczy prosta dźwignia, która wykorzysta energię składania do odwracania. Ha!
Dobrej nocy; prześpij się z problemem i zobaczysz, że się uda :) . (Chyba, że pracujesz, to nie śpij!)
_________________
Pozdrawiam,
dmac
 
 
 
noniusz 
VIP
Grzegorz


Wiek: 37
Dołączył: 23 Lis 2011
Wpisy: 965
Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-02-08, 17:14   

Żbik napisał/a:
dmac napisał/a:
A z trzeciej strony - tak naprawdę najważniejsze jest to, gdzie jest napęd wyciągarki w prawdziwej ciężarówce - i tam go umieść :D .
Na drugiej sekcji ramienia (widać czarną szpulkę):

Pytanie do czego służy ta szpulka. Czasami stosuje się takie ustrojstwo jako zwijak przewodów elektrycznych, być może gdzieś na końcu wysięgnika jest / są czujniki obciążenia.
Było by to o tyle dobre rozwiązanie w tym przypadku, że nie trzeba prowadzić przewodu po kilkunastu sekcjach wysięgnika.
_________________

 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2019-02-08, 17:27   

noniusz napisał/a:
Żbik napisał/a:
dmac napisał/a:
A z trzeciej strony - tak naprawdę najważniejsze jest to, gdzie jest napęd wyciągarki w prawdziwej ciężarówce - i tam go umieść :D .
Na drugiej sekcji ramienia (widać czarną szpulkę):

Pytanie do czego służy ta szpulka. Czasami stosuje się takie ustrojstwo jako zwijak przewodów elektrycznych, być może gdzieś na końcu wysięgnika jest / są czujniki obciążenia.
Było by to o tyle dobre rozwiązanie w tym przypadku, że nie trzeba prowadzić przewodu po kilkunastu sekcjach wysięgnika.
Nie, to jest wyciągarka do dźwigu - tu dobrze widać:



Oczywiście w realu mają system automatycznego dopasowywania długości liny w zależności od stopnia rozsunięcia ramienia... Poszli na łatwiznę ;D

=====

Inna wersja HDSa ale zasada ta sama:

_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
JAREMA. 
VIP


Wiek: 33
Dołączył: 12 Sie 2014
Wpisy: 422
Skąd: Katowice
Wysłany: 2019-02-08, 18:36   

Żbik napisał/a:
Poszli na łatwiznę ;D


Musisz im pokazać jak to trzeba zrobić ;)
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2019-02-08, 19:26   

JAREMA. napisał/a:
Żbik napisał/a:
Poszli na łatwiznę ;D


Musisz im pokazać jak to trzeba zrobić ;)
Nie chciałbym ich zawstydzić ;D

A mówiąc serio - nie ma w LEGO szans na tak zaawansowany system. Jedyna szansa w EV3 ale wtedy model byłby straszną pokraką ze sterczącymi czujnikami i dyndającymi kablami... Ja tego nie zbuduję, bo bym umarł od porażenia anty-estetycznego ;)
_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 25
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 481
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2019-02-09, 00:52   

Żbik napisał/a:
Oczywiście w realu mają system automatycznego dopasowywania długości liny w zależności od stopnia rozsunięcia ramienia... Poszli na łatwiznę ;D
Czemu na łatwiznę? Właśnie, że dobrze to zrobili. Z EV3 można by to teoretycznie łatwo zrobić, ale nie na pneumatyce. W ogóle to mówiłeś, że następny model będziesz robił na EV3 właśnie, miało to być to? Według mnie EV3 w tej skali jest nierealny.
_________________
YouTube | Flickr | Sklep Bricklink
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,052 sekundy. Zapytań do SQL: 9