Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[WIP] Lego Peterbilt 379 FLIP BUMPER
Autor Wiadomość
danielfaraday91 

Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2017
Wpisy: 27
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2017-04-02, 18:10   [WIP] Lego Peterbilt 379 FLIP BUMPER

Moja druga ciężarówka i mam 2 pytania do Was.
Jak najlepiej połączyć ze sobą 3 silniki XL?
Za pomocą łańcucha 3711 czy może zębatkami?
I drugie pytanie odnośnie zawieszenia.
Czy coś takiego jest dobrym rozwiązaniem?

peterbilt379_1 (1).png
Plik ściągnięto 2792 raz(y) 123,7 KB

_________________
Zdaje Ci się, że jesteś najlepszy? To masz rację zdaje Ci się.
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 29
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5039
Skąd: Lubin
Wysłany: 2017-04-02, 18:21   

danielfaraday91 napisał/a:
Jak najlepiej połączyć ze sobą 3 silniki XL?

Po co Ci aż 3?
danielfaraday91 napisał/a:
Za pomocą łańcucha 3711 czy może zębatkami?

O łańcuchu zapomnij. Albo zębatki, albo knoby.
danielfaraday91 napisał/a:
I drugie pytanie odnośnie zawieszenia.
Czy coś takiego jest dobrym rozwiązaniem?

Wygląda znajomo. Instrukcja do jakiejś amerykańskiej ciężarówki? Z tego co pamiętam tam gdzieś był błąd konstrukcyjny.

Aha, weź sobie załóż konto na Bricksafe (albo flickr) i stamtąd zdjęcia wrzucaj.
_________________
Mój blog | YOUTube
Ostatnio zmieniony przez M_longer 2017-04-02, 18:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
danielfaraday91 

Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2017
Wpisy: 27
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2017-04-02, 18:30   

M_longer napisał/a:
danielfaraday91 napisał/a:
Jak najlepiej połączyć ze sobą 3 silniki XL?

Po co Ci aż 3?
danielfaraday91 napisał/a:
Za pomocą łańcucha 3711 czy może zębatkami?

O łańcuchu zapomnij. Albo zębatki, albo knoby.
danielfaraday91 napisał/a:
I drugie pytanie odnośnie zawieszenia.
Czy coś takiego jest dobrym rozwiązaniem?

Wygląda znajomo. Instrukcja do jakiejś amerykańskiej ciężarówki? Z tego co pamiętam tam gdzieś był błąd konstrukcyjny.

Aha, weź sobie załóż konto na Bricksafe (albo flickr) i stamtąd zdjęcia wrzucaj.


Planuję zrobić 3 osie za sypialnią, więc chcę po jednym silniku na oś dać.
Tak to zdjęcie skądś ściągnąłem dawno temu i teraz chcę to wykorzystać.
Czyli jak to zawieszenie nada się czy nie bardzo?
_________________
Zdaje Ci się, że jesteś najlepszy? To masz rację zdaje Ci się.
Ostatnio zmieniony przez 2017-04-02, 18:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 29
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5039
Skąd: Lubin
Wysłany: 2017-04-02, 18:34   

danielfaraday91 napisał/a:
Planuje zrobić 3 osie za sypialnią ,więc chcę po jednym silniku na oś dać.

Uhm, a jakiej wielkości ma to byc ciężarówka i co ma ciągnąć?

danielfaraday91 napisał/a:
Czyli jak to zawieszenie nada się czy nie bardzo?

Zawieszenie jak zawieszenie, mocno średnie. Ono nie ma w żaden sposób zabezpieczonych osi na których będą wisieć koła.Jak już chcesz się bawić w zawieszenie to zobacz jak jest zrobione w 42043. I powiedz jak chcesz do tych trzech osi napęd doprowadzić.
_________________
Mój blog | YOUTube
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 25
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 479
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2017-04-02, 18:43   

danielfaraday91 napisał/a:
Jak najlepiej połączyć ze sobą 3 silniki XL?
A po co je łączyć ze sobą? Skoro 3 osie to daj po 1 silniku na oś i nic nie łącz.

Zresztą:
danielfaraday91 napisał/a:
chcę po jednym silniku na oś dać.
_________________
YouTube | Flickr | Sklep Bricklink
 
 
 
danielfaraday91 

Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2017
Wpisy: 27
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2017-04-02, 18:59   

M_longer napisał/a:
danielfaraday91 napisał/a:
Planuje zrobić 3 osie za sypialnią ,więc chcę po jednym silniku na oś dać.

Uhm, a jakiej wielkości ma to byc ciężarówka i co ma ciągnąć?

danielfaraday91 napisał/a:
Czyli jak to zawieszenie nada się czy nie bardzo?

Zawieszenie jak zawieszenie, mocno średnie. Ono nie ma w żaden sposób zabezpieczonych osi na których będą wisieć koła.Jak już chcesz się bawić w zawieszenie to zobacz jak jest zrobione w 42043. I powiedz jak chcesz do tych trzech osi napęd doprowadzić.


Ciągnik ma mieć długość ~ 85 studów, szeroki na 20 studów.
Wersja na tę chwilę jest taka, że ma ciągnąć łódkę, ale nie wiem jak będą moje finanse wyglądać :) Chociaż 90% części do ciągnika już mam, gorzej jest z naczepą.

Z tym zawieszeniem to nie jest tak, że ono musi koniecznie być. Mam kilka części i chciałem je wykorzystać, ale jak mam zrobić coś takiego jak w 42043 to dziękuję nie skorzystam, dlatego, że jest to o wiele za duże do mojej ciężarówki. :)

https://www.flickr.com/ph...tetaken-public/




Tranzystor napisał/a:
danielfaraday91 napisał/a:
Jak najlepiej połączyć ze sobą 3 silniki XL?
A po co je łączyć ze sobą? Skoro 3 osie to daj po 1 silniku na oś i nic nie łącz.

Zresztą:
danielfaraday91 napisał/a:
chcę po jednym silniku na oś dać.


Nie mam tyle miejsca, żeby je rozdzielić i każdy silnik był osobno. Chodziło mi o to że 3 osie to 3 silniki. Mam taki pomysł aby zrobić z nich sumator, ale nie wiem jak zbudować tak żeby się to nie rozpadło :).
_________________
_________________
Zdaje Ci się, że jesteś najlepszy? To masz rację zdaje Ci się.
Ostatnio zmieniony przez 2017-04-02, 22:18, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 29
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5039
Skąd: Lubin
Wysłany: 2017-04-02, 19:11   

danielfaraday91 napisał/a:
Ciągnik ma mieć długość ~ 85 studów,szeroki na 20 studów.
Wersja na tę chwilę jest taka ,że ma ciągnąć łódkę ,ale nie wiem jak będą moje finanse wyglądać :).Chociaż 90% części do ciągnika już mam,gorzej jest z naczepą.

Dwa XLe wystarczą w zupełności.
Powiem tak: Jeśli chcesz ciągać takie wielkie rzeczy to odpuść zawieszenie, bo i tak coś Ci w nim strzeli.
_________________
Mój blog | YOUTube
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 25
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 479
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2017-04-02, 19:19   

Tylko po co łączyć 3 XLe jeśli dyferencjał i przeniesienie napędu będzie strzelało nawet przy jednym.
_________________
YouTube | Flickr | Sklep Bricklink
 
 
 
danielfaraday91 

Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2017
Wpisy: 27
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2017-04-02, 19:24   

Tranzystor napisał/a:
Tylko po co łączyć 3 XLe jeśli dyferencjał i przeniesienie napędu będzie strzelało nawet przy jednym.


Czyli co? Najlepiej dwa połączyć ze sobą jako sumator i bez żadnych dyferencjałów.
Lepiej będzie na zębatkach czy knobach bo nie wiem co mam kupić?
_________________
Zdaje Ci się, że jesteś najlepszy? To masz rację zdaje Ci się.
Ostatnio zmieniony przez 2017-04-02, 22:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 29
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5039
Skąd: Lubin
Wysłany: 2017-04-02, 19:45   

danielfaraday91 napisał/a:
Czyli co?Najlepiej dwa połączyć ze sobą jako sumator i bez żadnych dyferencjałów.
Lepiej będzie na zębatkach czy knobach bo nie wiem co mam kupić?

Skrzynię biegów zrób :D :D

A jeśli nie czujesz się na siłach, to masz dwie opcje, w zależności jak chcesz te XLe montować. Knoby daj jeśli będą prostopadle do ramy. Tutaj co nieco widać, tak kiedyś miałem w starej ramie od TGXa:


tgx gears1 by Marek Markiewicz, on Flickr

A zębatki jeśli będą równolegle. W sumie to polecam użycie z36 i z12, bo od razu masz redukcję 1:3. Mam taki układ w swoje skrzyni do TGXa:

_________________
Mój blog | YOUTube
 
 
 
danielfaraday91 

Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2017
Wpisy: 27
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2017-04-02, 20:34   

M_longer napisał/a:
danielfaraday91 napisał/a:
Czyli co?Najlepiej dwa połączyć ze sobą jako sumator i bez żadnych dyferencjałów.
Lepiej będzie na zębatkach czy knobach bo nie wiem co mam kupić?

Skrzynię biegów zrób :D :D

A jeśli nie czujesz się na siłach, to masz dwie opcje, w zależności jak chcesz te XLe montować. Knoby daj jeśli będą prostopadle do ramy. Tutaj co nieco widać, tak kiedyś miałem w starej ramie od TGXa:

[url=https://c1.staticflickr.com/1/725/21437787564_f98f81bc10_c.jpg]Obrazek[/url]
tgx gears1 by Marek Markiewicz, on Flickr

A zębatki jeśli będą równolegle. W sumie to polecam użycie z36 i z12, bo od razu masz redukcję 1:3. Mam taki układ w swoje skrzyni do TGXa:

Obrazek


To już zadanie na przyszły weekend bo w tygodniu pracuję. Będę musiał troszkę zmodyfikować ramę bo nie zmieści mi się w ten sposób w jaki to pokazałeś.
I chyba skuszę się na Twoją pierwszą opcję. Dzięki :)
_________________
Zdaje Ci się, że jesteś najlepszy? To masz rację zdaje Ci się.
Ostatnio zmieniony przez 2017-04-02, 22:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
danielfaraday91 

Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2017
Wpisy: 27
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2019-02-20, 15:37   

Witam!
Potrzebna pomoc i to od zaraz :D Mam na ukończeniu drugą ciężarówkę, ale nie pokoi mnie w niej jedna rzecz. Chodzi o układ skrętny. Koła rozłażą się na boki podczas jazdy i wygląda to tak jakby cały przód po prostu siadł. Podsyłam zdjęcia poglądowe do sytuacji.

https://www.flickr.com/photos/150402526@N07/?

Ktoś umie mi pomóc? Ma ktoś jakiś patent?
Z góry dziękuję :D
_________________
Zdaje Ci się, że jesteś najlepszy? To masz rację zdaje Ci się.
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5031
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-20, 15:46   

Patent jest taki że cały układ skrętu jest do przebudowy. Przecież tych czarnych connectorów nic nie trzyma, toteż nic dziwnego że się rozłażą.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 29
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5039
Skąd: Lubin
Wysłany: 2019-02-20, 15:52   

danielfaraday91 napisał/a:
Ma ktoś jakiś patent?

Jak masz ramę systemową, to można od biedy użyć płytek Technic, jak w starych zestawach:



Ewentualnie ten klocek:

https://www.bricklink.com...age?P=32069#T=C
_________________
Mój blog | YOUTube
 
 
 
danielfaraday91 

Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2017
Wpisy: 27
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2019-02-20, 15:57   

Sariel,
Możesz mnie naprowadzić na właściwe tory :D Dość długo szukałem w necie jak sobie poradzić z tym problem ale nic konstruktywnego nie znalazłem co mógł bym wykorzystać.
_________________
Zdaje Ci się, że jesteś najlepszy? To masz rację zdaje Ci się.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,124 sekundy. Zapytań do SQL: 18