Chciałbym przedstawić trzecie z kolei autko na potrzeby wypełnienia mojego parkingu hotelowego. Jeśli nie będzie przeciwwskazań, to będzie to jednocześnie pierwsze zgłoszenie na konkurs: "Pojazd w stylu City/Speed Champions".
Najpierw powstała wersja szara. A potem biała. Oprócz koloru różnice są nieznaczne. Głównie sposób budowy tylnych świateł. W sumie niuans. Przedstawiam obie.
Użyłem naklejek, by zimitować słupki między szybami. No i pociąłem pomarańczowego flexa na potrzeby kierunkowskazu. Okna/szyby są za wysokie. Jakoś nie chciałem z flexów tego robić, więc pozostały dostępne szybki o wysokości dwóch klocków. Jest też ( i chyba przede wszystkim) za wąski. Siódemka byłaby lepsza, ale, całkiem niezależnie od wymogów konkursu, nie chciało mi się tego przerabiać, a i obawiałem się, że przód bez "znaków" na brzegu maski nie wyjdzie tak fajnie (tak mi się wydaje, że fajnie :)).
To chyba tyle.
Bardzo ładny model,widać od razu co przedstawia. Z plusów to na pewno ciekawe użycie elementów, dbałość o szczegóły. Minusy to tylko użycie naklejek i z racji że jest do miasteczka - jest za duży w stosunku do figa, a raczej za długi. Zrobiłbym dwie wersje - jedną bardziej reprezentacyjną na szerokość 7 lub 8 studów a drugą do miasteczka - na szerokość 6 studów, z mniejszymi kołami i krótszą, tak by zachować proporcje
Masz dwie wersje, jedną przerabiasz pod konkurs, drugą jako 100% dopracowany moc i 2 pieczenie na jednym ogniu ;P czasu jest dużo, ale to Twoja decyzja
Masz dwie wersje, jedną przerabiasz pod konkurs, drugą jako 100% dopracowany moc i 2 pieczenie na jednym ogniu ;P czasu jest dużo, ale to Twoja decyzja
Zobaczymy. Czasu będę miał sporo, bo od wczoraj mam "wolne". :)
Wiek: 45 Dołączył: 13 Maj 2008 Wpisy: 1357 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-03-15, 21:16
Szygalew napisał/a:
Fuku napisał/a:
Jakby nie było wg wikipedii Chevy Bel Air z 57 roku miał 187 cm szerokości podczas gdy Jepp Cherokee XJ w zależności od modelu między 172 a 180 cm:)
Jakby nie było wg wikipedii Chevy Bel Air z 57 roku miał 187 cm szerokości podczas gdy Jepp Cherokee XJ w zależności od modelu między 172 a 180 cm:)
Patrzyłem na wymiary. :) Profil wyszedł mi bardzo dobrze. Sprawdzone. Nawet wysokość jest proporcjonalna. Tylko szyby powinny być niższe, a podszybie wyższe. Tak o płytkę. Ale nie chciałem tego robić naklejką, a klockami - nie miałem pomysłu. :) Jest natomiast za wąski. (j.w.). Długo się z nim babrałem, i cały czas przymykałem oko na tę szerokość nieodpowiednią. Przód chyba ze dwa tygodnie kombinowałem, to narty, to nie narty, aż w końcu wiaderkowe rączki.. Chciałem już go wstawić, bo miałem go dosyć.:) Do czasu wersji 2.0 pozostanie 1.0. :)
Cieszę się, że się spóźniłem chwilę z komentowaniem, bo nie muszę sam wyprowadzać tego ciosu, tylko wystarczy grzecznie przytaknąć :D . No, to przytakuję: "Tak, jest za wąski do tej długości".
Ale do niczego więcej się nie przyczepię, bo konstrukcyjnie to jest wyższa półka.
A tak z ciekawości - patrzyłeś, jak by wyglądał na węższych oponach? (Poza tym, że byłby jeszcze węższy, a to niedobrze, ale w pewnych ujęciach może prezentowałby się bardziej miejsko, niż Dakarowo ;) ).
Tak czy owak - brawo!
_________________ Pozdrawiam,
dmac
Wysłany: 2020-03-16, 12:14
Bardzo fajny. Ciekawe techniki stosujesz, jest co podpatrzyć, szczególnie maska i grill :)
Nie podoba mi się używanie naklejek dla odwzorowania elementów konstrukcji. Tak jak na słupki jestem w stanie zrozumieć, tak przy tylnych światłach (w białym) to dla mnie trochę oszukiwanie. Ale to moje preferencje i zapewne będę tu w mniejszości.
Wydaje mi się też za duży do skali minifig, przynajmniej skalując do wzrostu minifiga.
Natomiast na pewno jest bardzo rozpoznawalny, brawo!
Wiek: 47 Dołączył: 08 Lis 2013 Wpisy: 3453 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-03-16, 13:20
Biały samochód wyszedł Ci naprawdę bardzo fajnie. Widać, że starałeś się oddać jak najwięcej szczegółów oryginału. Podobnie jak innym najbardziej podobają mi się pomysłowe kierunkowskazy i grill.
Niestety, moim zdaniem podobnie jak samochody ze Speed Champions on w miasteczku będzie wyglądał słabo. On jest po prostu za duży. Na tych kołach będzie wyglądał bardziej jak Monster Truck niż klasyczna terenówka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum