Wysłany: 2020-04-29, 21:29 [MOC] Karaibski urząd pocztowy
Dobry wieczór
Oto mój MOC w założeniu do wspólnej makiety Piraci! - Karaibski urząd pocztowy
MOC przedstawia fragment nabrzeża Port Brickale z urzędem pocztowym.
To tutaj zbierana jest cała korespondencja z okolicy, a później wysyłana statkami do portów docelowych. Ale czasem oprócz samych listów do Londynu trzeba posłać np. jakichś bardziej znaczących piratów aby tam odbyli pokazowy proces (zakończony zapewne pokazową egzekucją). Jedną z takich przesyłek jest Kapitan Roger, który oczekuje na podróż w celi.
Ale może nie będzie musiał opuszczać Karaibów, bo właśnie się odbywa rajd piratów na tę placówkę pod wodzą jego kumpla - Calico Jacka wspomaganego przez Anne Bonny i Mary Read.
Nie wszyscy jeszcze zauważyli atak i na razie codzienne życie toczy się bez zmian - tragarze dostarczają kolejne worki z pocztą, klienci dostarczają swoje listy, na nabrzeżu trwa zwykły ruch uliczny.
Wiek: 47 Dołączył: 08 Lis 2013 Wpisy: 3436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-04-30, 07:40
Cudna praca. Trzeba przyznać, że jak mało kto potrafisz opowiedzieć historię figurkami. Naprawdę dużo się tu dzieje i jest tu przestrzeń do wyszukiwania detali i smaczków.
Pień palmy z flexa to Twój pomysł? Chyba wcześniej nie widziałem.
Nie wiedziałem też że jest niebieski kapelusz stracha na wróble/rolnika.
Boczna ściana "domku" jest śliczna. Tak zresztą jak wszystko inne.
Kurcze, biały kolor jako baza zabudowań (ogólnie rzecz ujmując) jest jednak super, parę złamań bieli na murach i wszystko wygląda bardzo realistycznie. A u Ciebie w ogóle wszystkie elementy świetnie się połączyły ze sobą i stanowią bardzo ładny zwarty obrazek.
Karaibski urząd pocztowy wyszedł super. podobają mi się sceny z figurkami, nabrzeże z pomostem będzie łamało linie portową dzięki czemu uzyskamy nieregularny efekt - super.
W kontekście makiety, trzeba będzie być przygotowanym do modyfikacji zieleni wokół budynku, w założeniu tam miał być bruk z małymi uliczkami, wszystko wyjdzie w praniu jak będziemy zestawiać miasteczko.
Wiek: 28 Dołączył: 21 Maj 2012 Wpisy: 384 Skąd: Wrocław/Zduny
Wysłany: 2020-04-30, 10:39
Również przyłączam się do zachwytów. Jedynie co bym zmienił to kolorystykę round brick'owych dachówek - kolor dominujący dark red uzupełniony reddish brown i dark orange (ale kolor dachówek to tak naprawdę kwestia gustu :) ).
Calico Jack przyszedł po Kapitana Rogera, a małpa po papugę.
Ha, cieszę się że zauważyłeś, bo bałem się, że nie widać tej papugi : o)
SERVATOR napisał/a:
Pień palmy z flexa to Twój pomysł? Chyba wcześniej nie widziałem.
Rozumiem, że chodzi o karbowaną rurkę? Chyba, że masz jakiś rentgen w oczach, bo w środku niej jest faktycznie flex : o)
(a we flexie jest niekoszerny sztywny drut, żeby palma się nie wyginała, ale nie mówcie nikomu)
Nie kojarzę czy gdzieś już to widziałem, ale nie wykluczam, że sam nawet użyłem tej rurki jako pień, bo mam ją już z 10 lat : o)
SERVATOR napisał/a:
Nie wiedziałem też że jest niebieski kapelusz stracha na wróble/rolnika.
Też nie wiedziałem - wpadł mi w oko w trakcie zakupów u Axla.
romkoo napisał/a:
W kontekście makiety, trzeba będzie być przygotowanym do modyfikacji zieleni wokół budynku, w założeniu tam miał być bruk z małymi uliczkami,
Uu, przeoczyłem tę informację...
Mateusz92 napisał/a:
Jedynie co bym zmienił to kolorystykę round brick'owych dachówek - kolor dominujący dark red uzupełniony reddish brown i dark orange
W ogóle można by w sumie zarzucić temu MOCowi, że jest trochę wtórny co do San Escobar, ale bardzo lubię te klimaty i kolorystykę i pewnie kiedyś zbuduję jeszcze coś w tym stylu.
Jaskier napisał/a:
Ten czepek z hełmu ze SW!
A to nie mój pomysł - ukradłem.
Widziałem takie czepki na flickrze w jakiejś dużej dioramie o ile pamiętam z XVIII wiecznej Ameryki. Nie mam linku pod ręką niestety, ale jak by ktoś kojarzył to niech się podzieli.
Wysłany: 2020-05-06, 16:36
Musiałem wcześniej przeoczyć ten temat, a szkoda! Ciamek niewątpliwie masz rękę do budowania w pirackich klimatach. Praca bardzo mi się podoba, szczególnie to jak uchwyciłeś fasady wraz z ich zaokrąglonymi detalami. Dachówki z 1x1 round bricków to znana i lubiana technika ale fakt, że zrobiłeś go też nad małym podwójnym oknem podoba mi się szczególnie. No i palma z tą rurką to dla mnie też nowość, fajny, niecodzienny pomysł :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum