Wysłany: 2020-09-13, 10:53 [MOC] Super Bugger
Czym jest Super Bugger?
W 1975 jedna z firm w USA produkująca aftermarketowe elementy wyposażenia do VW postanowiła stworzyć zestaw do przeróbki Garbusa, o który nkt nie prosił. W ten sposób powstał wyceniany wówczas na 6000$ minicamper na bazie Garbusa, dostępny też jako zestaw do samodzielnego montażu gdyby ktoś samego Garba już miał, ale postanowił go zmienić w coś bardziej praktycznego (tya...).
Sam model powstał na bazie zestawu 40252 jako jedna z kilku moich modyfikacji dla zabicia czasu. Leży na półce już od ponad roku, niedawno przeszedł drobny lifting i wreszcie dojrzałem do tego, żeby pokazać go światu. Ze względu na potrzebę zachowania jakiejkolwiek spójności tej pokracznej budy, musiałem zmodyfikować lekko układ okien, zrezygnowałem z bagażnika dachowego i zmieniłem kilka drobiazgów tu i tam, ale zależało mi też na jakiejś minimalnej bawialności i zachowaniu charakteru bazowego zestawu.
Koń jaki jest, każdy widzi.
Więcej o samym oryginale można poczytać i pooglądać tutaj, albo tutaj.
Można też zobaczyć pierwszy z brzegu film z jednym z zachowanych do dzisiaj egzamplarzy.
To auto jest tak bez sensu, że aż je lubię. Może nie jest szybkie, ale za to dużo pali, więc poproszę 2 sztuki.
Ładny modelik, jednak na górze użyłbym slopów 92946 zamiast serków żeby kształt był bliższy oryginałowi. No i fajnie by było zobaczyć ten pojazd w skali minifig
Wysłany: 2020-09-13, 13:19
eric trax napisał/a:
Wiele garbusów widziałem ale coś takiego widzę pierwszy raz.
Jak go pierwszy raz zobaczyłem, też mnie nieźle szoknęło ;) Mniej więcej wtedy kiedy go budowałem, pojawił się też taki sam na bazie dużej wersji. Oczywiście, jest lepiej wyposażony i mniej przekłamany, ale przy tej skali to już inne budowanie, a ja chciałem coś poskładać w jedno popołudnie :)
VW Beetle Minihome by Palixa And The Bricks, on Flickr
Servator buduje różne odmiany Trabanta, a Ty różne odmiany VW. I fajnie. Szkoda, że nic mu się tam nie otwiera np. jakieś drzwiczki, choć przy tej skali pewnie by było cięzko. Bardzo mi się podoba garbus Palixa And The Bricks, który pokazałeś na zdjęciu
_________________ Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum