Wysłany: 2021-02-04, 08:58 Pneumatyka z Powered Up
Czesc,
Przymierzam sie do budowy koparki z pneumatyka oparta na elementach Powered Up, ale na przeszkodzie stoi problem z programowaniem w aplikacji Powered Up (wersja 3.6.0).
Czy ktos wie jak ogarnac programowanie zestawu takiego jak w zalacznonym obrazku?
Najwiekszy problem bedzie stanowic tutaj zaprogramowanie funkcji powrotu do centrum dla silnika servo.
Wiek: 38 Dołączył: 28 Mar 2007 Wpisy: 5213 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-04, 14:39
Valiaur napisał/a:
Przydalo by sie zerknac na kody do powiedzmy 42114 i je skopiowac.
To będzie raczej trudne bo 42114 działa na Control+, czyli zupełnie osobnej aplikacji w której kod sterujący danym zestawem jest niepubliczny. To raz, dwa że w 42114 silnik kręci się co 90 stopni a do obsługi zaworu pneumatycznego potrzebujesz sporo mniej, więc 42114 nic Ci nie da.
Przydalo by sie zerknac na kody do powiedzmy 42114 i je skopiowac.
To będzie raczej trudne bo 42114 działa na Control+, czyli zupełnie osobnej aplikacji w której kod sterujący danym zestawem jest niepubliczny. To raz, dwa że w 42114 silnik kręci się co 90 stopni a do obsługi zaworu pneumatycznego potrzebujesz sporo mniej, więc 42114 nic Ci nie da.
Te 90 stopni mozna by bylo zmienic w mniejszy kat nawet bez uzywania kol zebatych :)
Udalo mi sie w dosyc brutalny sposob (przy ciaglym piszczeniu serwa) kontolowac pneumatyka, kod ponizej:
Masz Pada od Xboxa lub Play Station? Najelpiej zrobić to aplikacją brickcontroller 2 ustawiając silnik zaworu jako servomotor. Wtedy przy kalibracji zbada punkty skrajne i będziesz mógł obsługiwać zawór bez kombinacji z zębatkami.
_________________ Na warsztacie:
- Krone Big X 770 - 100%
Masz Pada od Xboxa lub Play Station? Najelpiej zrobić to aplikacją brickcontroller 2 ustawiając silnik zaworu jako servomotor. Wtedy przy kalibracji zbada punkty skrajne i będziesz mógł obsługiwać zawór bez kombinacji z zębatkami.
Dzieki za pomysl, pokombinuje z ta apka.
Nie mam zadnego kontorlera wiec musze cos kupic. Czy mozna do tego celu uzyc obojetnie jakiego pada z bluetoothem, takiego jak ponizej, czy musi to byc kontroler PS/Xbox?
Jest jeszcze jedna opcja o ktorej wczesniej nie pomyslalem, lecz jest dosc kosztowna - zakup dwoch lub trzech kostek Buwizz 3.0. Na razie wiec powalcze z Powered Up Technic Hubem.
Ja chciałem oszczędzić i kupiłem najpierw pada ps3. Nie działa. Kupiłem 4 i nie ma problemu a z tego do trójki ucieszył się szwagier. Więc nie każdy pad na bluetooth będzie działał. IMO szkoda kasy i nerwów na próbowanie, lepiej odłożyć, poczekać i kupić od razu sprawdzone rozwiązanie.
Uwaga też na tańsze pady do ps4, kupiłem najpierw taki za ok 170zl, okazało się że to jakaś bieda wersja na daleki Wschód, bateria padała po jednym dniu leżenia na półce, problemy z łącznością też były.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum