Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pneumatyka z Powered Up
Autor Wiadomość
Valiaur 

Wiek: 40
Dołączył: 02 Lis 2014
Wpisy: 34
Skąd: Londyn
  Wysłany: 2021-02-04, 08:58   Pneumatyka z Powered Up

Czesc,

Przymierzam sie do budowy koparki z pneumatyka oparta na elementach Powered Up, ale na przeszkodzie stoi problem z programowaniem w aplikacji Powered Up (wersja 3.6.0).

Czy ktos wie jak ogarnac programowanie zestawu takiego jak w zalacznonym obrazku?
Najwiekszy problem bedzie stanowic tutaj zaprogramowanie funkcji powrotu do centrum dla silnika servo.

OBRAZEK (CHYBA NIE DZIALA)

MOZE TEN ZADZIALA XD

Zdecydowanie polecam ten sposób / eric

POWERED UP PNEUMATICS by Slawomir Ozdoba, on Flickr
Ostatnio zmieniony przez eric trax 2021-02-04, 12:24, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5213
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-04, 09:09   

Brak załączonego obrazka też może być problemem :) A co do Powered Up, tam każdy silnik da się ustawić jak Servo.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Valiaur 

Wiek: 40
Dołączył: 02 Lis 2014
Wpisy: 34
Skąd: Londyn
Wysłany: 2021-02-04, 09:12   

Wlasnie dodalem linka do obrazka na Flickr. Z jakiegos powodu nie udalo mi sie podpiac obrazka przez forum.
 
 
 
eric trax 
Administrator
Wieslav the Corn


Wiek: 31
Dołączył: 28 Lut 2011
Wpisy: 1731
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-02-04, 11:56   

Valiaur napisał/a:
Wlasnie dodalem linka do obrazka na Flickr. Z jakiegos powodu nie udalo mi sie podpiac obrazka przez forum.


Link do obrazka też nie działa. W dolnym prawym rogu masz opcję udostępnienia. Kiedy wyświetli Ci się okno przełącz na BBcode i wklej ten kod w post.
_________________
Na warsztacie:
- Krone Big X 770 - 100%
 
 
 
 
Valiaur 

Wiek: 40
Dołączył: 02 Lis 2014
Wpisy: 34
Skąd: Londyn
Wysłany: 2021-02-04, 12:08   

eric trax napisał/a:
Valiaur napisał/a:
Wlasnie dodalem linka do obrazka na Flickr. Z jakiegos powodu nie udalo mi sie podpiac obrazka przez forum.


Link do obrazka też nie działa. W dolnym prawym rogu masz opcję udostępnienia. Kiedy wyświetli Ci się okno przełącz na BBcode i wklej ten kod w post.


Wybaczcie, dawno nie robilem w internety XD
Na Flickru mialem to zdjecie ustawione jako prywatne, moze teraz zadziala.
 
 
 
Valiaur 

Wiek: 40
Dołączył: 02 Lis 2014
Wpisy: 34
Skąd: Londyn
Wysłany: 2021-02-04, 14:32   

Ponizej screenshoty z postepow (a raczej ich braku)

DO kontroli bedzie uzyty suwak z funkcja powrotu do zera

CONTROL

Kod na dzialanie silniczka pompy jest OK. Suwak daje kontrole nad szybkoscia obrotow pompki.
Kod do oslugi serwa - no i tutaj zaczynaja sie schody...

Ciekawostka - zeby obrocic serwo w innym kierunku trzeba dac liczbe ujemna jako predkosc a nie jako kat.

CODE

Bede nad tym siedzial przez weekend, moze cos sie przypadkiem uda zdzialac.

Ciezko znalezc jakies informacje na ten temat na necie :(
Przydalo by sie zerknac na kody do powiedzmy 42114 i je skopiowac.
Ostatnio zmieniony przez Valiaur 2021-02-04, 14:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5213
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-04, 14:39   

Valiaur napisał/a:
Przydalo by sie zerknac na kody do powiedzmy 42114 i je skopiowac.


To będzie raczej trudne bo 42114 działa na Control+, czyli zupełnie osobnej aplikacji w której kod sterujący danym zestawem jest niepubliczny. To raz, dwa że w 42114 silnik kręci się co 90 stopni a do obsługi zaworu pneumatycznego potrzebujesz sporo mniej, więc 42114 nic Ci nie da.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2021-02-04, 14:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Valiaur 

Wiek: 40
Dołączył: 02 Lis 2014
Wpisy: 34
Skąd: Londyn
Wysłany: 2021-02-04, 15:33   

Sariel napisał/a:
Valiaur napisał/a:
Przydalo by sie zerknac na kody do powiedzmy 42114 i je skopiowac.


To będzie raczej trudne bo 42114 działa na Control+, czyli zupełnie osobnej aplikacji w której kod sterujący danym zestawem jest niepubliczny. To raz, dwa że w 42114 silnik kręci się co 90 stopni a do obsługi zaworu pneumatycznego potrzebujesz sporo mniej, więc 42114 nic Ci nie da.


Te 90 stopni mozna by bylo zmienic w mniejszy kat nawet bez uzywania kol zebatych :)

Udalo mi sie w dosyc brutalny sposob (przy ciaglym piszczeniu serwa) kontolowac pneumatyka, kod ponizej:

CODE 3
 
 
 
eric trax 
Administrator
Wieslav the Corn


Wiek: 31
Dołączył: 28 Lut 2011
Wpisy: 1731
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-02-04, 19:14   

Masz Pada od Xboxa lub Play Station? Najelpiej zrobić to aplikacją brickcontroller 2 ustawiając silnik zaworu jako servomotor. Wtedy przy kalibracji zbada punkty skrajne i będziesz mógł obsługiwać zawór bez kombinacji z zębatkami.
_________________
Na warsztacie:
- Krone Big X 770 - 100%
 
 
 
 
Valiaur 

Wiek: 40
Dołączył: 02 Lis 2014
Wpisy: 34
Skąd: Londyn
Wysłany: 2021-02-05, 02:16   

eric trax napisał/a:
Masz Pada od Xboxa lub Play Station? Najelpiej zrobić to aplikacją brickcontroller 2 ustawiając silnik zaworu jako servomotor. Wtedy przy kalibracji zbada punkty skrajne i będziesz mógł obsługiwać zawór bez kombinacji z zębatkami.


Dzieki za pomysl, pokombinuje z ta apka.

Nie mam zadnego kontorlera wiec musze cos kupic. Czy mozna do tego celu uzyc obojetnie jakiego pada z bluetoothem, takiego jak ponizej, czy musi to byc kontroler PS/Xbox?

image_2021-02-05_004754

Jest jeszcze jedna opcja o ktorej wczesniej nie pomyslalem, lecz jest dosc kosztowna - zakup dwoch lub trzech kostek Buwizz 3.0. Na razie wiec powalcze z Powered Up Technic Hubem.
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5213
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-05, 10:05   

Pad z PS4 działa, innych nie sprawdzałem.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
tomaq 

Wiek: 36
Dołączył: 23 Wrz 2012
Wpisy: 76
Skąd: Lubenia k.Rzeszowa
Wysłany: 2021-02-10, 20:42   

Ja chciałem oszczędzić i kupiłem najpierw pada ps3. Nie działa. Kupiłem 4 i nie ma problemu a z tego do trójki ucieszył się szwagier. Więc nie każdy pad na bluetooth będzie działał. IMO szkoda kasy i nerwów na próbowanie, lepiej odłożyć, poczekać i kupić od razu sprawdzone rozwiązanie.
Uwaga też na tańsze pady do ps4, kupiłem najpierw taki za ok 170zl, okazało się że to jakaś bieda wersja na daleki Wschód, bateria padała po jednym dniu leżenia na półce, problemy z łącznością też były.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,036 sekundy. Zapytań do SQL: 13