[MOC] Biały Zamek

Mindstorms, WeDo, Lego Digital Desinger, Stud.io

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
Rysiek
Posty: 325
Rejestracja: 2019-10-18, 13:15
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: Proszę uzupełnić
: https://www.flickr.com/photos/184969510@N08/

   https://www.flickr.com/photos/184969510@N08//" target="_blank" title="Flickr gallery of https://www.flickr.com/photos/184969510@N08/">

[MOC] Biały Zamek

#1 Post autor: Rysiek »

Witam Drogich Forumowiczów!

Wracamy do Lego Castle! Tym razem zamek w nieco mniej standardowych kolorach. Załóżmy, że niedalekiej okolicy był kamieniołom skał wapiennych ;)

Kilka słów o konstrukcji. Cały zamek jest modułowy. Co to dokładniej oznacza? Każdy element muru można wyciągnąć, każdą wieżę można wyjąć z konstrukcji. Dodatkowo wieże i powiedzmy siedziba główna rozkładają się na kilka elementów, więc jest dostęp do każdego poziomu.

Zdaję sobie sprawę, że przydało by się w środku więcej budynków, jednak powoli mi już aplikacja nie wyrabiała.

Zapraszam do oglądania oraz komentowania :)

ObrazekGreat White Castle by Ryszard Bosiak, on Flickr

ObrazekGreat White Castle by Ryszard Bosiak, on Flickr

ObrazekGreat White Castle by Ryszard Bosiak, on Flickr

ObrazekGreat White Castle by Ryszard Bosiak, on Flickr

ObrazekGreat White Castle by Ryszard Bosiak, on Flickr

ObrazekGreat White Castle by Ryszard Bosiak, on Flickr

ObrazekGreat White Castle by Ryszard Bosiak, on Flickr

ObrazekGreat White Castle by Ryszard Bosiak, on Flickr

Awatar użytkownika
syzygy
Posty: 189
Rejestracja: 2020-10-30, 19:51
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Proszę uzupełnić

 

#2 Post autor: syzygy »

Kurcze, Ty to masz tempo... Studio opanowane do perfekcji chyba :)

Bardzo mi się podoba!

Awatar użytkownika
JAREMA.
VIP
Posty: 675
Rejestracja: 2014-08-12, 21:03
Lokalizacja: Katowice
HELF: ronin1203
: 129163908@N07

   

#3 Post autor: JAREMA. »

Rysiek pisze:Zdaję sobie sprawę, że przydało by się w środku więcej budynków, jednak powoli mi już aplikacja nie wyrabiała.
Ile jest elementów w zamku ? w zeszłym roku na budżetowym laptopie (2000zł) klepałem modele na 4 - 6k klocków i rozwiązaniem było ukrywanie większości konstrukcji. Bez większego trudu udało się to wszystko ogarniać w stud.io i nic się nie przycinało, dopiero na całej bryle program spowalniał.


A zamek oczywiście piękny, miałem pomysł na fajny MOC ale musiałbym mieć zamek ze 2 razy taki więc raczej nie mam tego gdzie zbudować, rozważam zmniejszenie skali.
Ostatnio zmieniony 2021-07-03, 16:53 przez JAREMA., łącznie zmieniany 1 raz.

Jellyeater
VIP
Posty: 2363
Rejestracja: 2014-03-16, 16:34
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Proszę uzupełnić
Kontakt:

 

#4 Post autor: Jellyeater »

Ładna bryła i kolory.

Ale brakuje tam chociażby kaplicy zamkowej, gdanisko można by też dorobić. Mniej kopiowania, a więcej wzorowania się na tym co było.
Ile by nie było to i tak jest za mało.
Szacunek do klocków, nienawiść do COBI, tak zostałem wychowany.
foto

mw
VIP
Posty: 666
Rejestracja: 2015-05-31, 17:42
Lokalizacja: Mosina
HELF: Proszę uzupełnić

 

#5 Post autor: mw »

kurde piękny - chciałbym go zobaczyć kiedyś na żywo. Kolory w moim guście BRAWO

Awatar użytkownika
Rysiek
Posty: 325
Rejestracja: 2019-10-18, 13:15
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: Proszę uzupełnić
: https://www.flickr.com/photos/184969510@N08/

   https://www.flickr.com/photos/184969510@N08//" target="_blank" title="Flickr gallery of https://www.flickr.com/photos/184969510@N08/">

#6 Post autor: Rysiek »

Trochę odkopuję temat, ale stety/niestety miałem wiele na głowie ;)
Dziękuję wszystkim za komentarze i konstruktywną krytykę!
syzygy pisze:Kurcze, Ty to masz tempo... Studio opanowane do perfekcji chyba :)

Bardzo mi się podoba!
Dzięki! :) Tak sobie myślę, że w tym Studio dałoby się chyba jeszcze trochę rzeczy poprawić ;) Jednak przyznam szczerze, że bardzo lubię w tym budować :)

JAREMA. pisze:
Rysiek pisze:Zdaję sobie sprawę, że przydało by się w środku więcej budynków, jednak powoli mi już aplikacja nie wyrabiała.
Ile jest elementów w zamku ? w zeszłym roku na budżetowym laptopie (2000zł) klepałem modele na 4 - 6k klocków i rozwiązaniem było ukrywanie większości konstrukcji. Bez większego trudu udało się to wszystko ogarniać w stud.io i nic się nie przycinało, dopiero na całej bryle program spowalniał.


A zamek oczywiście piękny, miałem pomysł na fajny MOC ale musiałbym mieć zamek ze 2 razy taki więc raczej nie mam tego gdzie zbudować, rozważam zmniejszenie skali.
Jeżeli się nie mylę to 17100 elementów. Tak, ukrywanie to dobry pomysł to prawda :) Ale mam wrażenie, że czasami łączenie pewnych elementów generuje jakieś błędy gdzieś tam pod spodem i Studio potrafi się na tym trochę zawiesić.
Co to zmniejszenia skali, to jest całkiem dobry pomysł :)
Jellyeater pisze:Ładna bryła i kolory.

Ale brakuje tam chociażby kaplicy zamkowej, gdanisko można by też dorobić. Mniej kopiowania, a więcej wzorowania się na tym co było.
Zgadzam się, tak jak pisałem, trochę w nim pusto. Jednak będąc szczerym powiem też, że nie miałem już pomysłu co tu dobudować. Staram się budować szczególnie dla zabawy, dlatego zakończyłem tą pracę w tym momencie, bo z mojej perspektywy to już było "to" :)
mw pisze:kurde piękny - chciałbym go zobaczyć kiedyś na żywo. Kolory w moim guście BRAWO
Dzięki! :) Dopiero od niedawna zacząłem używać białego do zamków, ale to chyba dobry pomysł :)

ODPOWIEDZ