Tym razem wjeżdżam w stylu Speed Champions furką na wskroś współczesną. Nie ma co ukrywać - supersamochody z lat 80'tych, którymi dotychczas się zajmowałem to temat zdecydowanie bardziej wdzięczny dla tej skali i stylówy. Dzisiejsze auta z ich wszystkimi obłościami i wszelkimi możliwymi kątami są zdecydowanie trudniejsze do wymodelowania, w szczególności bez użycia naklejek imitujących lampy i inne detale tak jak robi to LEGO w swojej serii. W tym modelu największym problemem okazały się właśnie przednie, bardzo charakterystyczne, reflektory. Po wielu próbach ostatecznie wybrałem opcję jaką widzicie na fotkach. Sporo było też kombinowania z wielkim czarnym grillem ale tu osiągnąłem zadowalający efekt (choć też nie jest idealnie). Samochodzik mimo że nie jest idealnym odwzorowaniem materiału źródłowego wygląda w mojej ocenie (w szczególności na żywo) bardzo fajnie - wiele uroku zapewne dodaje mu kolorystyka.
Nareszcie, wszędzie już go widziałem, tylko nie tutaj :) Bardzo mi się podoba, choć to co piszesz jest prawdą - ciężko się modeluje nowoczesne samochody, dlatego wałkuję starsze :) A co dopiero w takiej skali...
Tutaj to chyba widać najbardziej z tyłu - w oryginale słupki i tylna szyba nie idą pod kątem prostym (w stosunku do boku auta). Ale rozumiem, że w tej skali nie dało się tego zrobić. Za to przód bardzo fajny, światła i grill są ekstra! Pewnie nie ma tych wedge plejtów w trans-black?
Ostatnio zmieniony 2021-10-06, 21:13 przez syzygy, łącznie zmieniany 1 raz.
E tam, nie ma strachu... Po tej mordce na pierwszym zdjęciu od razu widać, że to "Wustang" :D
Co prawda, ten biały pasek przez całą kastę też ułatwia skojarzenie :)
Sylwetka od tyłu, światła i podwójne rury również są jednoznaczne. Bardzo ładny. Taki, jak trzeba.
Genialny :D Jak na współczesne, trudne do oddania z klocków auto - wyszło świetnie. Aczkolwiek pragnę zauważyć, że dzisiejsza paleta klocków daje dużo większe możliwości pod kątem obłości i zaokrągleń niż choćby 5-10 lat temu... Duża zasługa w tym serii SC, moim zdaniem.
Działaj dalej, a ja zaczynam ogarniać części na te piękności :) I jakiś transporter / lorę z Technica...
Z poślizgiem czasowym ale serdeczne podziękowania za dobre przyjęcie modelu. Szczerze mówiąc spodziewałem się większej krytyki, bo sam dostrzegam wiele mankamentów (o czym już pisałem) a tu takie sympatyczne zaskoczenie :) Co do przodu auta to dodam jeszcze, że mocno kombinowałem z klockami w trans black na reflektory ale niestety paleta jest bardzo ograniczona i musiałem (z bólem) poprzestać na lbg.