[MOC] Satelitarna skrzynia biegów

Technic, Scale Modeling, Great Ball Contraption

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
smyk
VIP
Posty: 2104
Rejestracja: 2006-03-14, 23:13
Lokalizacja: Warszawa-Ochota
HELF: smyk

 

#31 Post autor: smyk »

Sariel pisze:Chyba najlepiej zrobić tak jak to rozwiązał Smyk - zamiast z8 dać z24, wtedy wałki będą dalej od skrzyni i da się je puścić na przestrzał.
Rozwiązanie jest niezłe, ale polecam nowe zębatki z20-z12. Nie mam ich więc nie zastosowałem, ale powinno jeszcze lepiej działać.

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5336
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#32 Post autor: Sariel »

Obawiam się że z12 nie pozwolą przepuścić axla przez środek skrzyni. Czyli nasza aktualna, wspólnie wypocona wersja wygląda tak:

Obrazek

Awatar użytkownika
smyk
VIP
Posty: 2104
Rejestracja: 2006-03-14, 23:13
Lokalizacja: Warszawa-Ochota
HELF: smyk

 

#33 Post autor: smyk »

Sariel pisze:Obawiam się że z12 nie pozwolą przepuścić axla przez środek skrzyni.
Po jakiego Ci ten axel przez środek?
pixel pisze: czemu ma cos polamac
no co T smyku?
mowisz jakbys nigdy w trtr nie bral udzialu :)
No właśnie się ostrożny zrobiłem, bo mi części już przez ten trtr zaczyna brakować ;P

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5336
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#34 Post autor: Sariel »

smyk pisze:Po jakiego Ci ten axel przez środek?
Zbuduj to zobaczysz. Wczorajsza wersja skrzyni tarła, bo krążki z jednej i drugiej strony opierały się wyłącznie na axlach z zębatkami. W tej dzisiejszej krążki są usztywnione tym właśnie axlem który tak Cię dziwi, i całość działa lekko i bez tarć bo axle z zębatkami nie są dociśnięte.
Naprawdę Smyku, zbuduj to w ten sposób i zobacz jaka jest różnica.

Awatar użytkownika
smyk
VIP
Posty: 2104
Rejestracja: 2006-03-14, 23:13
Lokalizacja: Warszawa-Ochota
HELF: smyk

 

#35 Post autor: smyk »

Sariel pisze:
smyk pisze:Po jakiego Ci ten axel przez środek?
W tej dzisiejszej krążki są usztywnione tym właśnie axlem który tak Cię dziwi, i całość działa lekko i bez tarć bo axle z zębatkami nie są dociśnięte.
Kurcze, Ty chyba masz rację! Zablokowałem paluchem od drugiej strony kółko i nagle skrzynia zaczęła lekko chodzić. Szykuje się prawdziwy hit.

EDIT!
A gdyby zamiast axlem połączyć przeciwległe koła pasowe dwoma długimi pinami? Zmieści się przy z24? ... Kurcze, cztery wspaniałe litery, nie zmieści się.
Ostatnio zmieniony 2007-06-15, 09:59 przez smyk, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5336
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#36 Post autor: Sariel »

Hasky128 pisze:Sariel, widzę, że sen bardzo dobrze wpływa na Twoje myślenie:) Skrzynia działa teraz o niebo lepiej.
Trzeba czytać Smyku, czytać ze zrozumieniem, każdy filolog Ci to powie ;)

Awatar użytkownika
smyk
VIP
Posty: 2104
Rejestracja: 2006-03-14, 23:13
Lokalizacja: Warszawa-Ochota
HELF: smyk

 

#37 Post autor: smyk »

Przerobiłem. Rewelacja. Idę wychodzić z szoku.

Awatar użytkownika
pixel
Posty: 285
Rejestracja: 2006-06-05, 13:43
Lokalizacja: wawa
HELF: pixel

 

#38 Post autor: pixel »

panowie
czy wewnetrzny element obrotowy nie chce sie przypadkiem obracac pod wplywem obciazenia?
w sensie czy skrzynia nie ma sklonnosci do "wyrzucania" biegu na luz ?

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5336
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#39 Post autor: Sariel »

Oczywiście że ma, dlatego trzeba kontrolować jej obracanie. Można użyć zębatki z zapadką, można obracać ją siłownikiem pneumatycznym który automatycznie będzie działał jak blokada, można blokować ją fizycznie, ot choćby tak:

Obrazek

Awatar użytkownika
pixel
Posty: 285
Rejestracja: 2006-06-05, 13:43
Lokalizacja: wawa
HELF: pixel

 

#40 Post autor: pixel »

no wszystko pieknie z taka blokada na krzywce ale to tylko dla obrotu w 1 strone
zastanawiam czy nie byloby warto zrobic blokade uzywajac "wodzika" :) od transmission driving ring bo moznaby go suwac po axlu wsuwajac pomiedzy jakies elementy

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5336
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#41 Post autor: Sariel »

Być może, tylko warto się zastanowić czy po to wysilamy się nad skrzynią z prostych, powszechnie dostępnych elementów żeby na samym końcu wsadzić do niej unikalny i trudny do zdobycia wodzik :P

Awatar użytkownika
Robson
Posty: 709
Rejestracja: 2006-08-31, 21:57
Lokalizacja: Łódź-Bałuty
HELF: robson1903
Kontakt:

 

#42 Post autor: Robson »

zbudowałem takie cudo bo mi się nudziło i nie widzę jakiegoś zastosowania dla tego:/
Cb1100RR

Awatar użytkownika
pixel
Posty: 285
Rejestracja: 2006-06-05, 13:43
Lokalizacja: wawa
HELF: pixel

 

#43 Post autor: pixel »

mi (mnie) sie ta skrzynia b podoba
ale po co komu swietna skrzynia ktora kreci sie tylko w 1 strone (bo w druga albo wyrzuca bieg albo sama go zmienia)

jakos nie dostrzegam trudnosci w dostepnosci
bo sam mam ich od cholery
z destroyer droida z 8466 z traktorow i z czegos tam jeszcze :)
ktokolwiek myslal o zrobieniu skrzyni do trtr musi miec przynajmnije 1 wodzik

poza tym wodzik to byl tylko pomysl
chodzilo o "tanie" bo 1 klockiem zablokowanie danego biegu

edit:
robson - my tylko tak - teoretycznie :hahaha:
Ostatnio zmieniony 2007-06-15, 13:16 przez pixel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5336
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#44 Post autor: Sariel »

pixel pisze:ale po co komu swietna skrzynia ktora kreci sie tylko w 1 strone (bo w druga albo wyrzuca bieg albo sama go zmienia)
Dlatego, i piszę to już któryś raz, należy ją obracać czymś co przytrzyma ją w danej pozycji, niezależnie od tego w którą stronę będą się w niej kręcić zębatki. Silniczek elektryczny. Siłownik pneumatyczny. Zapadka. Wajcha z jakąś blokadą. Worm screw. Mam wymyślać dalej?

@Robson - proponuję zmieniać nią biegi. Choć kto wie, może sprawdziłaby się też jako breloczek :P
Ostatnio zmieniony 2007-06-15, 13:41 przez Sariel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hasky128
Posty: 122
Rejestracja: 2006-12-20, 23:25
Lokalizacja: Bydgoszcz
HELF: Hasky128

 

#45 Post autor: Hasky128 »

Wracam z koła i widzę, że tu praca wre:) Moim zdaniem najlepszym sposobem jest sterowanie małym siłownikiem, ale niestety nie posiadam takiego:) Duży zabiera dużo miejsca.
Ja na przykład wodzika nie mam żadnego, a myślę o TrTr i o skrzyni też.
Jak dorwę się do silnika PF to możę coś zbuduję, żeby się pokazać. Bo mój stary 9v silniczek nie daje już rady:/
...

ODPOWIEDZ