Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Telehandler
Autor Wiadomość
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5055
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-07-28, 13:16   [MOC] Telehandler

Ostatnio wpadł mi w oko zestaw 8283 - ładny, ale technicznie raczej fatalny. Miałem do wyboru - kupić go, albo zbudować własną wersję. Smyk mnie za to zabije, ale oto:

Telehandler



Dane techniczne:

Masa: 895g
Wymiary: 58 studów (z ramieniem) x 22s x 17s
Napęd: tylna oś silnikiem 47154
Silniki: 1x47154 do napędu, 1x71427 do skręcania, 1xRC do podnoszenia bomu, 1x71427 do wysuwania bomu
Pneumatyka: 1 duży siłownik do przechylania wideł, 1 mały siłownik do opuszczania podpór, airtank wyprowadzony na zewnątrz

Starałem się wzorować na wyglądzie telehandlerów Caterpillara, których dobrym przykładem jest model TH330B o nośności 3,6 tony. Po lewej on, po prawej mój model (oczywiście MT to nie jest ;) ):



Model jeździ, skręca, podnosi i wysuwa bom, opuszcza widły, a z przodu ma opuszczane podpory zdolne z niewielką pomocą oderwać przednie koła od ziemi:



Zdecydowałem się podnosić bom silnikiem, nie pneumatyką, dla większej precyzji i dla osadzenia ramienia możliwie nisko na podwoziu, co jest charakterystyczne dla Caterpillarów. Zwracam uwagę na sposób zamontowania silnika RC który podnosi ramię: nie tylko służy on za przeciwwagę, ale jeszcze wyprowadza przewody pneumatyczne:



Ramię podnosi się nieco za szybko i ma poważny problem z uniesieniem palety ważącej 35g. Większa redukcja przełożenia (na którą zabrakło miejsca) rozwiązałaby pewnie problem, ale zmielone w trakcie prac nad ramieniem dwie zębatki z8, nadłamana z24 i skręcony axel 8 przekonują mnie że pneumatyka lepiej sobie radzi z takimi zadaniami.
Również z braku miejsca model nie ma zawieszenia a przednie podpory obsługuje tylko jeden mały siłownik. Konstrukcja jest naprawdę zagęszczona - mieści łącznie 4 silniki, a mimo to z wyjątkiem tyłu gdzie osadzone jest ramię nigdzie nie przekracza 5 studów wysokości - takie spłaszczenie było zgodne z oryginałem i konieczne żeby ramię dało się opuścić do poziomu.



Problematyczne jest także rozsuwanie ramienia - działa, ale okazyjnie przeskakują zębatki, w dodatku musiałem użyć kabla który czasem kontaktuje, czasem nie. Za to kierownica w kabinie jest w pełni funkcjonalna.



I jeszcze porównanie z zestawem 8283:



Z góry dziękuję za komentarze. Smyku, już wracam do trialówki :P Z braku czegoś lepszego może zgłoszę telehandlera na MOC miesiąca, żeby przynajmniej Technic był jakoś reprezentowany :)

Nasza galeria | Galeria na BS

Film pokazujący funkcje modelu:



Kilka zdjęć na zachętę:



_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2007-12-29, 14:31, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
krzysiek788
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-28, 13:48   

Nie chcę sie rozpisywac ale wszytkie twoje projekty są poprostu świetne.Nie mam wątpliwosci.
 
 
 
makorol 


Wiek: 25
Dołączył: 20 Lis 2004
Wpisy: 666
Skąd: Bystrzyca / Wrocław
Wysłany: 2007-07-28, 14:24   

Kurcze uprzedziłeś mnie. Właśnie dzisiaj naszedł mi pomysł na zbudowanie czegoś takiego... ale nic straconego - moge zbudować swoją wersje :) .
A tak w ogóle to model jak zwykle świetny !!
_________________
Pozdrawiam, Makorol.
 
 
 
 
endrju
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-28, 15:07   

Świetny model! Podoba mi się zwłaszcza pomysł na utrzymywanie pneumatyki i fakt, że w tak niewielkiej przestrzeni udało Ci się upchnąć taką górę elektryki.
Naprawdę ciężko się do czegoś przyczepić :)
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 27
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 95
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2007-07-28, 18:10   

Tak jak sam stwierdziłeś lepsza do ponoszenia ramienia byłaby pneumatyka (oprócz wiekszych możliwości bardziej by przypominał prawdziwą maszynę niż zabawkę). Bardzo dobrze, że upchnąłeś tyle elektryki w takim małym pojeździe i do tego wszystko ładnie działa. Wydaje mi się, że zamiast łańcucha dziękik któremu wysuwa sie wysięgnik lepsza byłaby oś tak jak w 8460. Nie rozumiem tylko po co ta opuszczana podpora z przodu, wcześniej takiego czegoś nie widziałem. Dobrze wiemy, że w Technic chodzi przedewszystkim o funkcjonalność, ale jakość modelu poprawia także dobry wygląd. Nie musi to być MT, ale jakoś z sensem poukładane liftarmy czy panele, bo Twoja kabiana wygląda jakby sklecona w 5 min.. Te przewody pneumatyczne do poruszania wideł mogłyby być przymocowane do wysięgnika. Ogólnie fajny MOC :)

Cytat:
Z braku czegoś lepszego może zgłoszę telehandlera na MOC miesiąca, żeby przynajmniej Technic był jakoś reprezentowany

Może i mnie się uda coś zgłosić jeszcze 3 dni, a MOCa miałem wystawić już dawno.
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
Ostatnio zmieniony przez Bricksley 2007-07-28, 19:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
TT 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 27 Maj 2004
Wpisy: 1181
Skąd: Kraków i Bytom
Wysłany: 2007-07-28, 20:27   

W prawdziwej maszynie podczas opuszczania, czy podnoszenia ramienia widły powinny być prowadzone równolegle do początkowej pozycji. W realiach LEGO trudno to zrobić zachowując możliwość wysuwania ramienia. Tak też jest u Ciebie.
Sam kiedyś chciałem zrobić taką maszynę, ale nie miałem pomysłu jak rozwiązać powyższy problem.
_________________
Pozdrawiam,
Tomek
 
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5055
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-07-28, 21:53   

Karol, opuszczane podpory z przodu występują we wszystkich ładowarkach Caterpillara, a ich rozstawienie zwiększa udźwig kilkakrotnie. Przyjrzyj się choćby przodowi modelu Cata który pokazałem. Przewody pneumatyczne muszą mieć możliwość rozciągnięcia się przy wysuwaniu ramienia stąd taki ich luz. Na filmie widać jak funkcjonują przy rozciąganiu.
TT, masz rację tyle że w prawdziwej maszynie pozycję wideł utrzymuje się właśnie używając pneumatyki. Oglądałem kilkadziesiąt ładowarek 3 różnych producentów i w każdej było to rozwiązanie w ten właśnie sposób - owszem, początkowo zbudowałem w swoim modelu ramię złożone z dwóch dźwigni równoległych - poziomowało się idealnie, ale nie było sposobu żeby nałożyć na to wysuwaną sekcję.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 27
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 95
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2007-07-28, 22:25   

Sariel napisał/a:
Przewody pneumatyczne muszą mieć możliwość rozciągnięcia się przy wysuwaniu ramienia stąd taki ich luz. Na filmie widać jak funkcjonują przy rozciąganiu.

To wiem. Chodziło mi raczej o to, aby przewody przechodziły przez np. , które byłyby przymocowane do wysuwanej części wysięgnika i nie wisiały by tak.
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
pixel 


Wiek: 44
Dołączył: 05 Cze 2006
Wpisy: 285
Skąd: wawa
Wysłany: 2007-07-28, 22:30   

Sariel napisał/a:
Smyk mnie za to zabije

jesli Smyk tego nie zrobi to ja to zrobie
i to wcale nie za trtr :P
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5055
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-07-28, 22:30   

Tylko czy to by coś zmieniło? Przecież one już są przymocowane do wysięgnika, a ściślej do siłownika na nim. Nawet jeśli przypnę je jeszcze do czegoś to wciąż muszą mieć tyle samo luzu więc tak samo wisieć. Chyba że proponujesz przypiąć je wyżej - to jest jakiś pomysł ale konstrukcja wysięgnika przestałaby przypominać oryginał. Chyba że wymyślimy jakiś bloczek na którym przewody mogłyby się suwać :)
pixel, jeśli chodzi o poduszkowca to pisałem że czekam na zamówione axle joinery :P
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2007-07-28, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
TT 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 27 Maj 2004
Wpisy: 1181
Skąd: Kraków i Bytom
Wysłany: 2007-07-29, 08:06   

Zgadzam się z Tobą. Miałem nawet pomysł z przełącznikiem pneumatycznym, ale gdyby nawet się to udało to jedynie pod warunkiem, że w każdej porze w instalacji pneumatycznej musiałoby być takie same ciśnienie...
_________________
Pozdrawiam,
Tomek
 
 
 
 
V1 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 07 Kwi 2007
Wpisy: 2525
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-05, 22:12   

Wydaje mi się że takie widlaki służą do podnoszenia kontenerów?
Jeśli tak, to poziome położenie wideł jest kwestią zasadniczą! A widzę że takiej możliwości tutaj nie ma i to jest cholerny brak. Myślę że już lepiej by było zrezygnować z wysuwanego ramienia.
Poza tym wygląda na bardzo napakowany mechaniką.
Może jeszcze mógłby być wolniejszy i wolniej opuszczać wysięgnik, ale to drobiazgi.
(Porównywanie go z tym fabrycznym nie ma sensu, trudno żeby dorosły człowiek zbudował coś prymitywniejszego niż fabryczny zestaw lego. Szczególnie Ty)
_________________
\/1 ______________
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 27
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 95
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2007-08-05, 22:43   

V1 napisał/a:
Wydaje mi się że takie widlaki służą do podnoszenia kontenerów?

Od podnoszenia kontenerów jest Rech Stacker, sam nawet kiedyś zbudowałem: http://www.00453005_00000...t=reach+stacker . A tu przykład prawdziwego:

Zaś Telehandler lub Telescopic handler, w tym wypadku jest czymś w rodzaju wózka widłowego na teleskopowym ramieniu i ma podobne cele. Telehandler, może też mieć tak jak w zestawie 8283 łychę i bedzie w tedy pełnił takie funkcje jak ładowarka, ale będzie mieć większy zakres ruchu w górę.
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5055
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-06, 08:04   

V1 napisał/a:
Jeśli tak, to poziome położenie wideł jest kwestią zasadniczą! A widzę że takiej możliwości tutaj nie ma i to jest cholerny brak.


Jest taka możliwość, jeśli masz dość dokładną rękę żeby wyrównywać położenie wideł pneumatycznie w trakcie podnoszenia. Dokładnie przestudiowałem konstrukcję prawdziwych telehandlerów i we wszystkich było to rozwiązane właśnie w ten sposób - tzn. w rzeczywistości pneumatykę obsługuje pewnie jakiś automat sprzężony z mechanizmem podnoszenia ramienia, ale taki bajer jest nie do odtworzenia bez Mindstormsów jeśli w ogóle.

Edit: po nocy przemyśleń jestem pewien że teoretycznie da się zrobić automatyczne poziomowanie zwykłą pneumatyką. Czeka mnie budowa większego telehandlera w niedalekiej przyszłości :)
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Frax
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-06, 09:29   

Przynajmniej teoretycznie można by w łatwy sposób rozwiązać kwestię, używając hydrauliki, znaczy połączonych na sztywno siłowników napełnionych wodą/olejem. Gdyby drugi przymocować analogicznie na drugim końcu ramienia i odpowiednio zgrać, powinno działać idealnie.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,052 sekundy. Zapytań do SQL: 9