Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Zdalne sterowanie pneumatyką
Autor Wiadomość
Duke 


Wiek: 40
Dołączył: 17 Lis 2005
Wpisy: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-17, 00:37   

Ja kiedyś stworzyłem taki mechanizm:


Ma dwie zalety: jest niewielki i bardzo szybko przełącza zawór, a jest bardzo prosty w konstrukcji. Tylko trzeba znaleźć lekko chodzący zawór, ewentualnie dać większe przełożenie przed sprzęgłem.

BTW: może ktoś polecić skuteczny konwerter MP4 na mgp, avi itp (tzn taki, który np. nie konwertuje tylko 50% pliku)
_________________

 
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 37
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5157
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-17, 06:46   

Niezła rzecz, ale chciałem właśnie uniknąć sprzęgła żeby nie obciążać silnika na darmo kiedy już przełączy zawór - suwnica właśnie tak działa.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2007-08-17, 06:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 42
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2878
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2007-08-17, 10:26   

Sariel napisał/a:
A gdyby dało się z pilota kontrolować również zawory?


idea słuszna. Ja swego czasu trochę marszczyłem brew nad elektromagnetycznym zaworem pneumatycznym (znów te nie-legowe inklinacje moje...). Póki co efektów nie ma, ale kto wie co czas przyniesie ;)
_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 28
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 143
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2007-08-17, 13:43   

Sariel, masz moze dokładne zdjęcia na jakiej zasadzie przełącza się zawór ja rack się przesuwa? Co do MOCa (MOCa?) to każde nowe ciekawe rozwiazania jest badzo dobre i stwarzające nowe konstrukcje. Tak patrząc na Twoja konstrukcję pomyślałem, że może zamiast w rozbudowanym układzie (gdzie będzie wiecej niz jeden siłownik) na osi biegnącej z silnika do kompresora zamontować skrzynię biegów, tyle, że kazdy big taki sam (wiem głupio brzmi). I wtedy 2 biegi przypadałyby na jeden zawór, a zminiać biegi można by za pomoca micromotora. Gdyby jeszcze komresor był automatyczny to mozna by sterować za pomoca tylko micromotora.
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 37
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5157
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-17, 13:50   

Na takiej:



Przedłużona dźwignia zaworu siedzi po prostu między dwoma pinami wpiętymi w belkę pod rackiem. Widać dobrze czy sfotografować to dokładniej?
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 28
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 143
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2007-08-17, 13:53   

Sariel napisał/a:
Przedłużona dźwignia zaworu siedzi po prostu między dwoma pinami wpiętymi w belkę pod rackiem. Widać dobrze czy sfotografować to dokładniej?

Widać, nie dostrzegłem tylko tych pinów.
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 37
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5157
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-20, 11:51   

Pietruch_15 napisał/a:
Jutro z chęcią to sobie wypróbuję i powiem czy to na pewno jest takie cudo. ;)


A ja wciąż czekam proszę kolegi :P
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 30
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-20, 12:20   

Oooo (cenzura) całkiem zapomniałem, wybacz Sariel. :ups:

[EDIT:] Sariel, to jest GENIALNE. :brawo: :brawo:
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 37
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5157
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-20, 12:22   

Pietruch_15 napisał/a:
[EDIT:] Sariel, to jest GENIALNE. :brawo: :brawo:


Grzeczność nie pozwala mi zaprzeczyć :czarodziej:
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Grand
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-20, 15:28   

Hmm... no nie wiem czy ta "krowa" Sariela jest taka "genialna" ;] (wybacz Sariel :whoeva: )

W książce Syngresss - Lego Mindstorms Masterpieces jest ciekawiej przedstawione podobne rozwiązanie.



i druga strona...

 
 
 
Pietruch 


Wiek: 30
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-20, 15:34   

A jak chcesz tu podłączyć kompresor i żeby to wszystko razem działało. ?
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Grand
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-20, 15:37   

Hmm... normalnie? ;] To jest tylko moduł przełączający... gdybyś nie zauważył ;] Kompresor może być ulokowany w zupełnie innym miejscu, z resztą co to za problem zrobić kompresor i podłączyć go przewodem? Bo dla mnie to żaden problem. ;/
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 30
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-20, 15:40   

Dobra, dobra, ale to ma być zdalnie sterowanie pneumatyką. Żeby to działało silnik musi przełączać przełącznik, który w pewnym momencie się zatrzyma i zarazem pompować powietrze. A w tym Twoim przykładzie to się nie sprawdzi, bo przełącznik się nie zatrzyma. To jest dobre do silnika pneumatycznego, a nie do zdalnego sterowania. Może się mylę, niech Sariel się wypowie.
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2007-08-20, 15:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 37
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5157
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-20, 21:35   

Grand, ja też nie widzę jak dokładnie działa to co pokazałeś. Ideą mojego MOCa jest wykorzystanie silnika który napędza kompresor 'przy okazji' do sterowania pneumatyką. Ty pokazujesz coś co służy wyłącznie do przełączania pneumatyki, a kompresor jak piszesz może być "zupełnie gdzie indziej". Mam wrażenie że albo Ty nie do końca przyjrzałeś się mojej konstrukcji, albo ja Twojej. To co zbudowałem to nie jest przełącznik. To byłoby banalne. To jest cały kompresor z wbudowanym przełącznikiem.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2007-08-20, 21:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Grand
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-20, 21:50   

Sariel napisał/a:
Grand, ja też nie widzę jak dokładnie działa to co pokazałeś. Ideą mojego MOCa jest wykorzystanie silnika który napędza kompresor 'przy okazji' do sterowania pneumatyką. Ty pokazujesz coś co służy wyłącznie do przełączania pneumatyki, a kompresor jak piszesz może być "zupełnie gdzie indziej". Mam wrażenie że albo Ty nie do końca przyjrzałeś się mojej konstrukcji, albo ja Twojej. To co zbudowałem to nie jest przełącznik. To byłoby banalne. To jest cały kompresor z wbudowanym przełącznikiem.


Temat brzmi "zdalne sterowanie pneumatyką", więc przedstawiam mniejszy przełącznik, jeśli ktoś ma rozbudowaną pneumatykę w modelu to i tak użyje większego kompresora do jej obsługi, a nie malutkiego jedno pompkowego, który jest sprzężony z przełącznikiem, wyobrażasz sobie obsługę wiecej niż jednej funkcji? Budowałbyś wtedy np 4 małe kompresory przy każdym przełączniku czy też jeden większy obsługujący wszystkie i zajmujący mniej miejsca?
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,052 sekundy. Zapytań do SQL: 10