Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Zdalne sterowanie pneumatyką 2
Autor Wiadomość
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5052
Skąd: Warszawa
  Wysłany: 2007-10-30, 18:15   [MOC] Zdalne sterowanie pneumatyką 2

Pozwolę sobie założyć nowy temat, bo w starym trochę naśmieciliśmy.

Zdalne sterowanie pneumatyką - wersja 2



Tym razem jest sporo mniejsze i prostsze, całe urządzenie które wędruje pomiędzy motor a kompresor ma wymiary 5x5x6 studów. Działa na tej samej zasadzie co wersja pierwsza, nie licząc braku suwnicy, którą zastępują dwa popychacze (te czerwone) działające bezpośrednio na zawór pneumatyczny. Popychacze, wbrew temu co mogłoby się wydawać, nie mogą się zablokować bo kiedy jeden się obraca to drugi jest całkowicie luźny - kontroluje je wędrująca ślimacznica.
Całość może działać z dowolnym silnikiem i dowolnym kompresorem - te które pokazałem są tylko przykładami. Pozwala kontrolować wysuwanie / zsuwanie pneumatyki przez zmianę obrotów silnika który napędza kompresor - i poza samym momentem przełączania nie spowalnia jego pracy. Największą wadą urządzenia jest możliwość kontrolowania tylko jednego obwodu pneumatycznego - oczywiście może się on składać z wielu siłowników.

Tak to działa:



Galeria

PS. Pietruch, to za tego kardana ;)
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2007-12-29, 14:26, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
 
mienso123 


Wiek: 27
Dołączył: 15 Lut 2007
Wpisy: 319
Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 2007-10-30, 18:55   

Czy kiedy siłownik się podniesie trzeba przełączyć silnik lub wyłączyć go, żeby nie rozerwało przewodów?
 
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5052
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-30, 18:58   

No, to akurat normalne w pneumatyce że nie możesz pompować siłownika w nieskończoność, prawda? Wystarczy kompresor zrobić z wyłącznikiem ciśnieniowym i będzie full auto.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 29
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-30, 19:21   

Jesteś wielki Sariel, to jest to. :)
Sariel napisał/a:
PS. Pietruch, to za tego kardana

Naprawdę bardzo Ci dziękuje, ale prosząc Cię o to, nawet o nim nie myślałem. !
Przecież jak mógłbym nie pomóc koledze w trudnej sytuacji.
A wracając do tematu: bardzo mi się to podoba, ze względu na małe rozmiary i efekt pracy.
Ale żebym mógł to wykorzystać w koparce, potrzebuję jeszcze jeden odbiornik i 2 silniki.
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5052
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-30, 19:37   

Nie ma sprawy :) Jak będę sobie budował CAT-opodobego front loadera to spróbuję w nim upchnąć dwa takie bajery.
I nie dziękuj mi tylko buduj :)
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2007-10-30, 20:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 29
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-31, 17:54   

Sariel napisał/a:
I nie dziękuj mi tylko buduj

Podwozie już jest. :)
Ale na razie będzie wersja IR z ciągnącym się zwojem przewodów pneumatycznych. :)
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5052
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-31, 18:07   

Czekamy :)
A powyższe urządzonko można jeszcze zmniejszyć stosując starszy typ zaworu pneumatycznego:



Schematy obu wersji:

_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 29
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-31, 18:10   

Wszystko działa tak jak powinno, nic się nie blokuje. ?
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5052
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-31, 18:28   

Działa bez problemu :) Chociaż mam wrażenie że nowy zawór stawia mniejszy opór.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2007-10-31, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Frax
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-31, 19:11   

O ile się nie mylę, korzystne byłoby zablokowanie "popychaczy" od góry - np. przez przykrycie plate'm 1x6. Skróciłoby to dość znacznie czas przestawiania zaworu. A poza tym: super :)
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5052
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-31, 19:14   

Ale jak je zablokujesz to nie będą mogły wykonać pełnego obrotu i zatrzymają kompresor, jeśli dobrze rozumiem Twój pomysł?
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Frax
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-01, 12:14   

Faktycznie. Dopiero teraz do końca załapałem jak to działa, że te przepychacze kręcą się cały czas. W poprzedniej wersji element przepychający, znaczy ta suwnica, przesuwała się i zatrzymywała. Początkowo myślałem że tu jest analogicznie, tzn. przepychacz obraca się, a potem zatrzymuje.
Ten układ ma tą wadę, że nie można go zbytnio obrócić, bo te przepychacze muszą opadać. Poprzednia wersja mogła równie dobrze pracować do góry dnem. Ale z tym się chyba nic nie da zrobić.
Ostatnio zmieniony przez Frax 2007-11-01, 12:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5052
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-01, 13:07   

Nie, one nie muszą opadać. One mogą wisieć w dowolnej pozycji, ważne żeby jeden był luźny i nie stawiał oporu temu drugiemu który się obraca. To prosty mechanizm z zaledwie paru części, myślę że najlepiej zbudować go sobie i przyjrzeć się jak pracuje :)
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Frax
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-01, 14:18   

Chodzi mi o to, że jeżeli ten luźny popychacz będzie obrócony inaczej, to po zmianie kierunku obrotów popychacz działający nie zostanie zablokowany, skutkiem czego ślimacznica nie przesunie się pod drugą zębatkę i zawór nie zostanie przestawiony. Taką sytuacja powinna zajść po obróceniu całości do góry dnem.

EDIT:
Nie obejrzałem wcześniej filmiku. Myślałem, że ślimacznica będzie się przesuwać dopiero wtedy, gdy zębatka będzie zablokowana.
Ostatnio zmieniony przez Frax 2007-11-01, 14:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5052
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-01, 14:27   

Wydawało mi się że na filmie widać że popychacz nie musi się o nic blokować żeby ślimacznica się przesunęła. To kwestia różnicy oporów - jeśli dociśniesz do siebie na osi z jednej strony zębatkę nad ślimacznicą, a z drugiej liftarmy tworzące popychacz to będzie on stawiał pewien opór bez blokowania się o cokolwiek. Opór niewielki, ale dostateczny żeby przesunąć ślimacznicę która chodzi bardzo lekko.
Oglądam film i widzę na nim wyraźnie że kierunek można zmienić w dowolnym momencie, niezależnie od ustawienia popychaczy. Mogą wisieć, mogą się stykać, mogą leżeć na dźwigni zaworu - i tak zadziała to prawidłowo.

Edit: widzę że doszliśmy do porozumienia :)
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2007-11-01, 14:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,061 sekundy. Zapytań do SQL: 9