Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Mini Telehandler
Autor Wiadomość
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5088
Skąd: Lubin
Wysłany: 2007-12-30, 23:20   [MOC] Mini Telehandler

Witam.
Obiecałem sobie, że w tym roku zbuduję jeszcze coś małego jako przerywnik w budowaniu kombajnu.
Według początkowego pomysłu miał być to telehandler w skali minifig, wykonany sposobem nadającym się bardziej do Tu i Teraz niż do działu Technic.

Jednak rzeczywistość sprowadziła mnie na ziemię ;)
(To co postanowiłem w nim zamontować nie da się wcisnąć w ładną Systemową powłokę ;)
I tak powstał typowo technicowy MOC:




A co to maleństwo potrafi?
Jak na wymiary to całkiem dużo:
Podwozie jest szerokie na 8 studów, jednak udało mi się zamontować skrętna przednią oś.

Mechanizm odpowiedzialny za skręt przednich kół wygląda tak:


Ramię jest podnoszone małym siłownikiem pneumatycznym (za to rozsuwa się 'ręcznie')
Pompka z rozdzielaczem jest niestety osobnym modułem, nie miałem pomysłu na sensowne wpasowanie ich w podwozie...


Podwozie wygląda tak:


Niestety nie ma więcej zdjęć, ponieważ miałem dość duże przeboje z aparatem (pożyczonym, bez ładowarki, a baterie oczywiście padły...)

Jest to mój pierwszy MOC opublikowany w dziale Technic.
Proszę więc o łagodny wymiar kary dla początkującego ;)
_________________
m1longer.com
Ostatnio zmieniony przez M_longer 2007-12-31, 00:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
PiotrKG16
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-30, 23:43   

Jak dla mnie bomba:) teraz zbuduj taki tylko, że w skali 1:12 i będzie ciekawie:)
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5068
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-12-31, 07:26   

Cacuszko, szacunek za wyrobienie się w tak małej skali. Widzę że dział Technic tętni życiem na koniec roku :)
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 41
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2648
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2007-12-31, 10:21   

M_longer napisał/a:
Proszę więc o łagodny wymiar kary dla początkującego

Skrucha podsądnego zawsze łagodzi srogo wykrzywioną brew składu orzekającego ;)

A mówiąc serio, to bardzo sympatyczny modelik. Myślę, że można by go zaklasyfikować jako mikro-technic. Mimo tak niewielkiej ilości elementów jest bardzo zwarty, a poprzez odpowiednie zestawienie kolorów - "pełny".

Czekam na Twoje kolejne "tutej" wynurzenia!
 
 
 
 
Wiatrix
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-31, 15:58   

Mały i funkcjonalny, podoba mi się. Lecz chciałbym, by był większy. Większy by miał więcej funkcji i lepiej wyglądał.
 
 
 
czekoladowyboss
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-31, 17:39   

Taki maleńki, a taki funkcjonalny. Jak dla mnie technic z krwi i kości :) Sprawdzałeś udźwig tego maleństwa?
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5088
Skąd: Lubin
Wysłany: 2007-12-31, 17:50   

Sariel napisał/a:
Widzę że dział Technic tętni życiem na koniec roku :)

'Zrzędzenie na koniec roku' chyba pomogło? :P
Żbik napisał/a:
Czekam na Twoje kolejne "tutej" wynurzenia!

Będą :)
Wiatrix napisał/a:
Lecz chciałbym, by był większy. Większy by miał więcej funkcji i lepiej wyglądał.

Wiem o tym :)
Ale zrobienie większego oznaczało by dla mnie pójście na łatwiznę ;)
Poza tym mam Telehandlera 8283
I myślę że kiedyś zrobię większego niż mój mini...

czekoladowyboss napisał/a:
Sprawdzałeś udźwig tego maleństwa?

Tak przy okazji...
Nie dałem mu balastu na tył :)
Wskutek tego udźwig bez niego jest nikły...
Ale po wrzuceniu mu na plecy ciężarka od łodzi podnosi nawet całkiem, całkiem :)

Na wsuniętym wysięgniku bez problemu podnosi koło od wyżej wymienionego 8283.

Na wysięgu połowicznym z lekkim trudem podnosi dwa koła od 4955

Na wysuniętym maksymalnie już ich nie podniesie, ale silnik z 4955 (lub koło :) tylko śmiga ku górze :)

Dzięki za przychylne opinie :)
_________________
m1longer.com
Ostatnio zmieniony przez M_longer 2007-12-31, 17:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 36
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5068
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-02, 09:58   

Maluszek zablogowany! :)
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Fistach
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-02, 11:42   

Wiatrix napisał/a:
Mały i funkcjonalny, podoba mi się. Lecz chciałbym, by był większy. Większy by miał więcej funkcji i lepiej wyglądał.


Jak coś ma być duże skoro z założenia miało być małe?

@M_Longer: Szkoda, że nie zmieściłeś pompki w środku:) Fajny MOC!
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5088
Skąd: Lubin
Wysłany: 2008-01-02, 17:35   

Sariel, dzięki za notkę na Klockach :)

Fistach napisał/a:
Szkoda, że nie zmieściłeś pompki w środku:) Fajny MOC!

Pompkę dało by się bez problemu wkomponować w podwozie, lecz przez to telehandler wyglądałby 'troszkę' dziwnie (z jednej strony kabina, a z drugiej pompka)...
Czasem trzeba iść na kompromisy :)
_________________
m1longer.com
 
 
 
V1 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 07 Kwi 2007
Wpisy: 2525
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-02, 17:54   

Spróbuj mimo wszystko, może nie będzie źle wyglądał?

Bardzo mi się podobają mikrotechniczne rzeczy tego typu :)
_________________
\/1 ______________
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5088
Skąd: Lubin
Wysłany: 2008-01-02, 18:01   

V1 napisał/a:
Spróbuj mimo wszystko, może nie będzie źle wyglądał?

Wyzwanie podjęte ;)

Tylko że pojawił się jeszcze problem jak elegancko balast umocować, bo na razie po prostu przyczepiłem go do tylnych świateł ;)
V1 napisał/a:
Bardzo mi się podobają mikrotechniczne rzeczy tego typu :)

Mi też :)
_________________
m1longer.com
 
 
 
Lomero 


Wiek: 28
Dołączył: 14 Paź 2004
Wpisy: 355
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-01-02, 18:04   

A może zamiast pompki użyć kompresorka? Jest dużo mniejszy, łatwiej go będzie ukryć :)
_________________
Lomero
 
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5088
Skąd: Lubin
Wysłany: 2008-01-02, 18:08   

Lomero napisał/a:
A może zamiast pompki użyć kompresorka? Jest dużo mniejszy, łatwiej go będzie ukryć :)

Trzeba go mieć :(

Niestety moja kolekcja pneumatyczna to jedna pompka, jeden mały siłownik i trzy duże siłowniki ( w tym jeden uszkodzony) + przewody od 8443 i JEDEN trójnik.
Więc na razie szaleństw z pneumatyką nie przewiduję ;)

Ale zbieram już nowe elementy, więc może kiedyś... ;)
_________________
m1longer.com
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,054 sekundy. Zapytań do SQL: 10