[MOC] Gaz 3308

Wszystko co związane z / everything about LEGO Truck Trial, Cross Country, Truck Racing, Outdoor Car Racing

Moderatorzy: Blaha, Atros, ManiekManiak, omen, BJ, Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
mienso123
Posty: 319
Rejestracja: 2007-02-15, 14:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
HELF: mienso123
: light_my_fire
: light_my_fire

   

[MOC] Gaz 3308

#1 Post autor: mienso123 »

Witam
Po wielu miesiącach ciężkiej pracy, po wielu kryzysach nerwowych, z mojej
kuźni wyjechał nowiusieńki GAZ 3308 .

Obrazek

Dane
Szer.: 22 kropki
Dł.: 59kropek
Przełożenie: 400:9
Masa: 1,4 kg.
Przyspieszenie do 100 km/h: niemożliwe

To coś jest napędzane 1 silnikiem rc, zawieszenie składa się z dwóch kolebek,
jedna z nich jest usztywniona za pomocą 6 amortyzatorów z 8880.

Galeria jest dostępna tutaj ,
A to kilka zdjęć na zachętę : [1] , [2] , [3] , [4] , [5] ,

Dane dotyczące oryginału,
Strona producenta

Ogromne podziekowanie składam Smykowi, który uświadomił mnie w pewnej
sprawie dotyczącej regulaminu.
Gaz nie jest jeszcze skończony, ponieważ nie rozumiem punktu w regulaminie
dotyczącego tylnej części ciężarówki:

Kod: Zaznacz cały

zabudowa tylnej części ciężarówki o wymiarach minimalnych 24x24 kropki
Czy to znaczy, że paka musi być pusta, a nie tak jak u mnie zawalona modułem?

KOŃCOWY EFEKT NA STRONIE [URL=http://www.00453005_0000002.pl/forum/viewtopic.php?p=58619#58619][4][/URL]
Ostatnio zmieniony 2008-02-07, 12:11 przez mienso123, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
TruckeR
Posty: 851
Rejestracja: 2006-05-03, 21:25
Lokalizacja: Układ Mendelejewa
HELF: Ciezarowkaz
: ciezarowkaz
: truckeriev

   

#2 Post autor: TruckeR »

mienso123 pisze:Czy to znaczy, że paka musi być pusta, a nie tak jak u mnie zawalona modułem?
Nie. Po prostu wymiary paki muszą mieć 24 study szerokosci na 24 długości (lub dłuższa). Obojętne jest, czy paka będzie pusta, pełna, ma posiadać te wymiary.
Nobody wants him, they just turn their heads
Nobody helps him, now he has his revenge!

Awatar użytkownika
smyk
VIP
Posty: 2104
Rejestracja: 2006-03-14, 23:13
Lokalizacja: Warszawa-Ochota
HELF: smyk

 

#3 Post autor: smyk »

Jak na debiut, to całkiem nieźle. Dobrze, że opierałeś się na wymiarówkach, choć mimo tego GAZik wydaje się nieco za wąski. Ile wynosi szerokość przedniej osi z kołami?

Będzie potrzeba jeszcze trochę poprawek stylistycznych, ale solidny zarys już jest. Straszą trochę te nie ukryte dziury w liftarmach i beamach.
Na Twoim miejscu dorzuciłbym jakieś amortyzatory do stabilizacji przedniej osi. Wykrzyż nie jest tak ważny, jak stabilność całego pojazdu. Super, że będzie sterowany bez kabli, bardzo to lubię. Możesz rozważyć przesunięcie modułu do tylnej ściany kabiny, lepiej by chyba to wyglądało. No i koniecznie popracuj nad estetyczną zabudową tyłu (szeroką na 24 study). Pomógłby też zbiornik paliwa. Możesz się pokusić o subtelniejsze mocowanie kierownicy i lusterek.

Czyli masz jeszcze co robić, ale początek jest dobry.
Teraz czekamy na filmik, jak sobie radzi w terenie.

Awatar użytkownika
mienso123
Posty: 319
Rejestracja: 2007-02-15, 14:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
HELF: mienso123
: light_my_fire
: light_my_fire

   

#4 Post autor: mienso123 »

Przednia oś z kołami ma 21 kropek szerokości,
poszerzyłem trochę gaza liftramami,
mam już regulaminowy zarys paki ,
zmieniłem mocowanie kierownicy i lusterek
Filmiku na razie nie będzie, ponieważ nie mam baterii :(
Ostatnio zmieniony 2008-01-30, 13:50 przez mienso123, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubrick
VIP
Posty: 2130
Rejestracja: 2006-05-19, 21:51
Lokalizacja: KrakóVW
HELF: Kubrick
: 185480128@N05
Kontakt:

   

#5 Post autor: Kubrick »

Ale w ogole jak to sobie radzi? Nic nie przeskakuje? dobrze wybiera przeszkody?
Maszyna wyglada na bardzo sprawna i dobrze przemyslana. Podoba mi sie ogromny przeswit pod mostami.
Jak bedzie film, to bede dalej mogl cos powiedziec :)
Cieślu pisze:kup volvo nie bądź janusz
Cieślu pisze:Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

Awatar użytkownika
Duke
Posty: 247
Rejestracja: 2005-11-17, 18:47
Lokalizacja: Warszawa
HELF: duku

 

#6 Post autor: Duke »

Filmiku na razie nie będzie, ponieważ nie mam baterii :(
Ale nie masz baterii do pojazdu czy do aparatu?
Troche przykanciasty przód ci wyszedł, i jakoś tak pusto miądzy osiami. Zawieszenie z tyłu chyba za sztywne, co widać na zdjęciu. Daj jeszcze zdjęcia przedniego mostu, ewemtualnie od dołu, bo ciekawi mnie jak zmieściłeś się w 21 studach.
Ostatnio zmieniony 2008-01-30, 16:32 przez Duke, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mienso123
Posty: 319
Rejestracja: 2007-02-15, 14:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
HELF: mienso123
: light_my_fire
: light_my_fire

   

#7 Post autor: mienso123 »

Kubrick pisze:Nic nie przeskakuje?
Poprzednim razem jak miałem baterie to nic nie przeskakiwało, ale to była sama
rama i fragment obudowy
Kubrick pisze:Podoba mi sie ogromny przeswit pod mostami
Nad tym prześwitem sporo czasu się męczyłem
Duke pisze:Ale nie masz baterii do pojazdu czy do aparatu?
do modułu
To ten sam most co tutaj, ale zamiast knobów dałem ślimaki
http://www.brickshelf.com/gallery/mienso123/11/zwr5.jpg
http://www.brickshelf.com/gallery/mienso123/11/zwr3.jpg
Ostatnio zmieniony 2008-01-30, 17:46 przez mienso123, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Bobofrutx
VIP
Posty: 1014
Rejestracja: 2007-08-21, 21:26
Lokalizacja: Wrocław
HELF: Bobofrut
: Bobofrutx
: Bobofrutx

   

#8 Post autor: Bobofrutx »

Całkiem fajny :] Ale jak juz smyk pisął wydaje się troszke za wąski.
Dzień bez LEGO to stracony dzień ;P
DeszczyK
Sariel pisze:Na potęgę posępnego Longera, mocy przybywaj...

Awatar użytkownika
smyk
VIP
Posty: 2104
Rejestracja: 2006-03-14, 23:13
Lokalizacja: Warszawa-Ochota
HELF: smyk

 

#9 Post autor: smyk »

mienso123 pisze:mocowanie kierownicy
Widziałeś kiedyś ciężarówkę z pionowo ustawioną kierownicą? Bo ja nie :) Na ogół jest ustawiona prawie w poziomie, podobnie jak w autobusach. Chodziło mi raczej o wyeliminowanie łącznika kontowego. Ale dobrze, że bierzesz do siebie uwagi - to dobrze wróży modelowi.

Awatar użytkownika
Kubrick
VIP
Posty: 2130
Rejestracja: 2006-05-19, 21:51
Lokalizacja: KrakóVW
HELF: Kubrick
: 185480128@N05
Kontakt:

   

#10 Post autor: Kubrick »

Ale teraz, to sie przyczepie :P
Oryginal ma rzedowy 4-cylindrowy silnik, albo V8, a Twoj ma V6.

Kod: Zaznacz cały

3.7. Wymagane wyposażenie pojazdu:
[...]
- pracująca atrapa silnika zgodna co do umiejscowienia, układu i liczby cylindrów z pierwowzorem; 
Cieślu pisze:kup volvo nie bądź janusz
Cieślu pisze:Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

Awatar użytkownika
smyk
VIP
Posty: 2104
Rejestracja: 2006-03-14, 23:13
Lokalizacja: Warszawa-Ochota
HELF: smyk

 

#11 Post autor: smyk »

Kubrick pisze:Ale teraz, to sie przyczepie :P
Oryginal ma rzedowy 4-cylindrowy silnik, albo V8, a Twoj ma V6.

Kod: Zaznacz cały

3.7. Wymagane wyposażenie pojazdu:
[...]
- pracująca atrapa silnika zgodna co do umiejscowienia, układu i liczby cylindrów z pierwowzorem; 
Ty się Kubrick lepiej przypatrz, bo trujesz, jak ja na początku stycznia ;P

Awatar użytkownika
Kubrick
VIP
Posty: 2130
Rejestracja: 2006-05-19, 21:51
Lokalizacja: KrakóVW
HELF: Kubrick
: 185480128@N05
Kontakt:

   

#12 Post autor: Kubrick »

Sorki, faktycznie jest V4 (o ile mnie wzrok nie myli). To jeszcze gorzej... ;P
Cieślu pisze:kup volvo nie bądź janusz
Cieślu pisze:Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

Awatar użytkownika
smyk
VIP
Posty: 2104
Rejestracja: 2006-03-14, 23:13
Lokalizacja: Warszawa-Ochota
HELF: smyk

 

#13 Post autor: smyk »

Kubrick pisze:Sorki, faktycznie jest V4 (o ile mnie wzrok nie myli). To jeszcze gorzej... ;P
Rzeczywiście, powinny być cztery gary w rzędzie :/

Czyli kolega Mienso może wymienić silnik w swoim GAZiku :)

Awatar użytkownika
Pietruch
Posty: 1379
Rejestracja: 2004-12-25, 17:06
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Pietruch-15
: 129951284@N03
: pietruch

   

#14 Post autor: Pietruch »

Mi się podoba. Czy jest za wąski, no nie wiem. Może to złudzenie, bo w rzeczywistości ma ok 2,3m. Czyli w skali 1:13 powinien mieć ok 22st i tyle ma. Zmienić tylko atrapę silnika, aby wszytko się zgadzało z regulaminem i można jeździć. ;) Przypomina Gaza i to jest chyba najważniejsze i oczywiście RC. :) Bo w tym sezonie, większość ciężarówek nie będzie prowadzana na smyczy. Jeszcze drobne poprawki i będzie OK. :)
Pozdrawiam,
Maciej

Awatar użytkownika
mienso123
Posty: 319
Rejestracja: 2007-02-15, 14:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
HELF: mienso123
: light_my_fire
: light_my_fire

   

#15 Post autor: mienso123 »

Pietruch_15 pisze:Czyli kolega Mienso może wymienić silnik w swoim GAZiku :)
Postaram się ;)

ODPOWIEDZ