[MOC] Forklift

Technic, Scale Modeling, Great Ball Contraption

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5341
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

[MOC] Forklift

#1 Post autor: Sariel »

Linia produkcyjna Sariel Kąpany przedstawia:

Forklift

Obrazek

Dane techniczne:
Waga: 1.12 kg
Wymiary: dł. 50s / szer. 21s / wys. 31s (65s z maksymalnie podniesionym masztem)
Napęd: silnik PF z redukcją 2.78:1 na przednią oś
Skręt: silnik PF z redukcją 9:1
Maszt: 3-sekcyjny, podnoszony systemem bloczków
Podnoszenie masztu: silnik PF z redukcją 3:1
Przechylanie masztu: silnik PF z redukcją 72 : 1
Zawieszenie: brak

Ten temat chodził za mną od bardzo dawna, bo to chyba jedna z obowiązkowych pozycji dla szanującego się Technicowca :) - i wreszcie jest. Wygląd wózka był tu dla mnie kwestią drugorzędną, na pierwszym miejscu stawiałem sprawnie i z sensowną szybkością działające funkcje. Udało mi się także wykorzystać system bloczków rodem z dźwigów Jennifer Clark do obsługi trzeciej sekcji masztu:

Obrazek

Wózek miał być niezbyt duży, dlatego nie było mowy o używaniu pneumatyki - wszystkie funkcje są zelektryfikowane. Co do systemu podnoszenia masztu, rozważałem tradycyjne zębatki + racki, ale liftarmowa rama masztu rozsuwała się tak gładko, że spróbowałem uprościć sobie życie i użyć linki - system działa z powodzeniem. Silnik PF ciągnąc linkę podnosi drugą sekcję, trzecia jest wysuwana wspomnianym wyżej systemem bloczków, a w dół maszt opada pod własnym ciężarem. Co do prób udźwigu: eksperymentowałem z ciężarem 0.55 kg i maszt zaczął się podnosić, ale w połowie wysokości zerwała się linka podnosząca. Masztowi nic się nie stało, więc może jak uda mi się ją jakoś sensownie związać, to spróbuję poprawić wynik.
Dodam że model był osobiście test-drive'owany przez Smyka, skutkiem czego zwiększyłem redukcję skrętu bo Smyk zaczął mi meble przestawiać :)

Tym razem udało się nie upuścić bomby :)
Obrazek

GALERIA

Film:

[youtube]http://youtube.com/watch?v=crdsRGzS4jI[/youtube]

Przykładowe zdjęcia:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-04-12, 11:37 przez Sariel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
M_longer
VIP
Posty: 5380
Rejestracja: 2007-09-29, 08:47
Lokalizacja: Lubin
HELF: M-longer
: m_longer
: Longer
Kontakt:

   

#2 Post autor: M_longer »

No popatrz...
A ja przed chwilą przeglądałem opisy Twoich dźwigów i trafiłem na takie piękne zdanie pod schematem bomu:
Mała podpowiedź dla konstruktorów wózków widłowych: obróćcie ten schemat w lewo, i już macie wielosekcyjny maszt do wózka.
;)

Piękna rzecz :)

Awatar użytkownika
mienso123
Posty: 319
Rejestracja: 2007-02-15, 14:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
HELF: mienso123
: light_my_fire
: light_my_fire

   

#3 Post autor: mienso123 »

Sam chciałem zrobić wózek widłowy(wpadłem na ten sam pomysł z boomem), ale ubiegłeś mnie. MOC jak zwykle świetny, pełny szacunek :D

Awatar użytkownika
Szakal
Posty: 99
Rejestracja: 2006-10-28, 05:07
Lokalizacja: Dobroszów Ol.
HELF: Szakal

 

#4 Post autor: Szakal »

Ciekawie zrobione ale mam pewne zastrzeżenie do tego jak sie podnoszą widły.
Jak dla mnie za nisko, powinny sie podnieść do samego szczytu.

Poprawilem troszke schemat.
Obrazek

Można dzieki temu zrezygnowac z jednej sekcji.
Ale nie trzeba.

intech
Posty: 79
Rejestracja: 2007-11-28, 11:18
Lokalizacja: Konin
HELF: intech77

 

#5 Post autor: intech »

Linia produkcyjna Sariel Kąpany przedstawia:
I z tym się zgodze. Ty chyba autentycznie masz linie produkcyjną...
Kolejny udany MOC, co się będę rozczulał nad pochwałami, Ty sam dobrze wiesz, czy się udał czy też nie. <brawo>

Awatar użytkownika
Aurimax
VIP
Posty: 251
Rejestracja: 2005-02-14, 21:12
Lokalizacja: Nowy Sącz
HELF: Aurimax
Kontakt:

 

#6 Post autor: Aurimax »

Sarielu nic innego nie mogę napisać jak tylko to , że mi sie BARDZO PODOBA :)

Sprytna konstrukcja i wygląda na bawialną .


Może powinieneś podczas rozkładanie przyłożyć się i zrobić INSTRUKCJĘ FOTO do Twoich modeli . Przyznam się , że czasem mam ochotę sie niektórymi pobawić .


Gratuluje !

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5341
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#7 Post autor: Sariel »

Szakal, ale widły podnoszą się do samego szczytu - widły, w sensie cała trzecia sekcja, a że widły są na jej dole, to tego raczej się nie przeskoczy :) Poza tym nie wiem czy dobrze rozumiem schemat który pokazałeś, ale mam wrażenie że chcesz podnieść drugą sekcję za pośrednictwem trzeciej - to tak nie zadziała, ciągnąc za zieloną linkę będziesz dociskał do siebie drugą i trzecią sekcję.
Ostatnio zmieniony 2008-04-12, 12:35 przez Sariel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szakal
Posty: 99
Rejestracja: 2006-10-28, 05:07
Lokalizacja: Dobroszów Ol.
HELF: Szakal

 

#8 Post autor: Szakal »

Sariel Nie o to mi chodzi. lina jest przyczepiona do 2sekcji a jak podnosi się 3sekcja to widły (to na czym masz palete, idą jeszcze do góry[do samego szczytu 3 sekcji]).

Zielona lina trzyma sie tylko dołu 2sekcji, przechodzi przez kółko na 3sekcji i jest podcepiona do wideł.
,,Ale ta degrengolada jest super.......
Przynieś te werypatory do bulgotnicy....."

Awatar użytkownika
Emilus
Adminus Emeritus
Posty: 1460
Rejestracja: 2007-08-26, 19:58
Lokalizacja: Polska
HELF: Emilus
: Emilus
Kontakt:

 

#9 Post autor: Emilus »

Fajny, choć zdjęć jeszcze nie ma:)

Wolałbym, abyś zamiast linki użył łańcucha - wyglądało by prawdziwiej.

To ma być wózek widłowy?? Chyba pościgowy, sądząc z prędkości;)

Awatar użytkownika
mienso123
Posty: 319
Rejestracja: 2007-02-15, 14:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
HELF: mienso123
: light_my_fire
: light_my_fire

   

#10 Post autor: mienso123 »

a nie lepiej zrobić tak?

EDIT:
teraz jak na to patrze to widzę że chodziło mi o to samo o co szakalowi, tylko sekcje pomyliłem.
Ostatnio zmieniony 2008-04-12, 13:33 przez mienso123, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5341
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#11 Post autor: Sariel »

Szakal, uhm. Rozumiem zasadę działania, ale co do sensu - jeśli skrócę trzecią sekcję do samych wideł, wyjdzie na to samo. Ty mówisz o widłach jako osobnej sekcji masztu, ja połączyłem je z trzecią sekcją, bo założyłem że jeśli będą mieć prowadnice pełnej długości, tak jak normalna sekcja, to będą stabilniejsze, a cały maszt będzie sztywniejszy i zyska większą nośność.
Emilus, prawdziwiej to by było z masztem podnoszonym pneumatyką :)
mienso123, jak pociągniesz czerwoną linkę na Twoim schemacie to wciągniesz trzecią sekcję w drugą.
Ostatnio zmieniony 2008-04-12, 13:11 przez Sariel, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Benny
Posty: 230
Rejestracja: 2008-03-22, 11:24
Lokalizacja: Będzin
HELF: Benny888
: Benny

 

#12 Post autor: Benny »

Po raz kolejny udowodniłeś, że jest z ciebie technicowiec pierwszej klasy ;)

Model funkcjonalny i przemyślany, taki jaki powinien być technic ^^

Awatar użytkownika
Szakal
Posty: 99
Rejestracja: 2006-10-28, 05:07
Lokalizacja: Dobroszów Ol.
HELF: Szakal

 

#13 Post autor: Szakal »

mienso123 pisze:a nie lepiej zrobić tak?:
Obrazek
Nie będzie to działać.

Awatar użytkownika
V1
VIP
Posty: 2533
Rejestracja: 2007-04-07, 05:56
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Noddy
: 10142787@N06/collections

   

#14 Post autor: V1 »

Sympatyczna maszyna. Ale dobrze by było zadbać o wygląd boków i tyłu :) Czy prawdziwe też nie podnoszą wideł do samego szczytu?
\/1 ______________

Awatar użytkownika
Szakal
Posty: 99
Rejestracja: 2006-10-28, 05:07
Lokalizacja: Dobroszów Ol.
HELF: Szakal

 

#15 Post autor: Szakal »

V1 pisze:Sympatyczna maszyna. Ale dobrze by było zadbać o wygląd boków i tyłu :) Czy prawdziwe też nie podnoszą wideł do samego szczytu?
Podnoszą.

ODPOWIEDZ