Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Średniowieczny domek
Autor Wiadomość
Naymar
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-04, 14:06   [MOC] Średniowieczny domek

Oto mój drugi MOC, budowany od dzisiejszego ranka - przed chwilą skończony.
Średniowieczny domek chłopa o bliżej nieokreślonej profesji.

Przyznaję się od razu - nie wyczyściłem jeszcze klocków, więc proszę o nie wytykanie ;)



Deeplinki:

1 2 3 4 5 6 7 8

GALERIA (upublicznia się)
 
 
 
tomey 


Wiek: 33
Dołączył: 26 Mar 2007
Wpisy: 528
Skąd: Nysa / Wrocław
Wysłany: 2008-10-04, 14:15   

Trzeba wytknąć ! Bo klocki powinny być już wyczyszczone !! Chłop zawsze ma profesje - jest chłopem ;] Razi po oczach brak jakiejkolwiek roślinności :/ na plus można zaliczyć lepszy dobór kolorów niż ostatnio i to że jest wnętrze
_________________
37236809 nowe gadu:)
 
 
 
 
Naymar
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-04, 14:17   

Cóż, brak roślinności jest spowodowany tylko przez to że jej nie mam ;) są dwa krzaczki z połamanymi gałązkami, więc lepiej, żeby ich nie było

Zresztą roślinności trochę jest - pnącze po prawej stronie domku... :D
Ostatnio zmieniony przez Naymar 2008-10-04, 14:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Misaki 

Wiek: 36
Dołączył: 23 Wrz 2007
Wpisy: 84
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2008-10-04, 20:37   

Widać poprawę w porównaniu z poprzednim mocem. Dojdzie Ci więcej klocków to będzie jeszcze lepiej bo będzie powtarzalność elementów większa.
 
 
 
Arek
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-04, 21:28   

Fakt, faktem - klocki, szczególnie ta płyta jest brudna..

Widać, że jesteś ubogi w klockach, ale tylko powiem to, co mi przeszkadza:
- do zrobienia poddasza mogłeś użyć slope' ów, tak to są trochę "obstrzępione" te ściany;
- płytka trochę mała, konie już poza nią wystają;

i jeszcze, nim się uczepię trzeciej rzeczy - powiedz mi, co to są i na co te okienka? One się patrzą przez nie, czy tam siano jakieś jest?

pusto jest, klocki się domagają kupna, poszukaj czegoś ;)
Ogólnie powiem - nie jest źle.
Przepraszam, że się tak wymądrzam i za krytykę, wybacz :)


PS: bardzo ładnie zrobiłeś wnętrze, brawo!
Ostatnio zmieniony przez Arek 2008-10-04, 21:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Naymar
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-05, 08:36   

Arek napisał/a:
- do zrobienia poddasza mogłeś użyć slope' ów, tak to są trochę "obstrzępione" te ściany


Uwierz - gdybym miał ich wystarczająco dużo to bez wahania bym ich użył :)

Arek napisał/a:
PS: bardzo ładnie zrobiłeś wnętrze, brawo!


A dziękuję :)
 
 
 
KUKUS 
VIP


Wiek: 30
Dołączył: 25 Cze 2007
Wpisy: 852
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-05, 21:06   

Konstrukcja wyszła Ci dużo lepiej niż poprzednio. Całkiem niezła wyszła ci bryła budynku oraz- jak to już koledzy wspomnieli- wnętrze. Natomiast kwestia kolorystyki pozostaje nadal do życzenia. Nie poddawaj się i pracuj dalej, bo idzie ci coraz lepiej :)
_________________
Galeria BS | Galeria FlickR
 
 
 
zgrredek 
Pan Narrans


Wiek: 57
Dołączył: 10 Gru 2007
Wpisy: 2259
Skąd: Ankh-Morpork
Wysłany: 2008-10-05, 21:31   

Właściwie to razi mnie tylko jedna rzecz - ta czerwona ściana szczytowa robi wrażenie, że wisi w powietrzu i zaraz runie. W średniowieczu nie znano betonu zbrojonego, toteż było kilka zasad budowania, które wiązały się z jednym pojęciem - przenoszenie obciążeń. Taka ściana (o ile nie jest z drewna, a wygląda, że jest z cegieł) nie miała prawa się utrzymać. Wygoogluj sobie trochę zdjęć średniowiecznej architektury i w budowaniu staraj się wzorować na ówczesnych budynkach.
_________________
Dobby's shop
 
 
 
szarikm 
Adminus Emeritus


Wiek: 36
Dołączył: 03 Lis 2005
Wpisy: 1294
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2008-10-05, 22:14   

trudno się nie zgodzić z zgrredkiem.

Po drugie, na zdjęciu pierwszym: ściana zlewa się tłem => czyli tak jakby ściany nie było. Nie musisz poprawiać "na już", nasze zastrzeżenia możesz wziąć pod uwagę "następnym razem".
_________________
szarikm
FAQ początkującego AFOLa
 
 
 
Naymar
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-06, 06:19   

W założeniu szczytowe ściany miały być z cegieł, no ale co prawda nie znam się na architekturze okresu średniowiecza, więc z tego powodu popełniłem owy błąd.
 
 
 
PatrykZ 
Adminus Emeritus


Wiek: 42
Dołączył: 06 Sie 2008
Wpisy: 964
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-06, 08:15   

Masz zmysł do budowania makiet Lego. Bryła domu jest bardzo w porządku. Proporcje są niczego sobie. Dopatrywałbym się nawet pewnego stylu. Widać, że brakuje Ci jedynie klocków, stąd kolorystyczny kipisz. Nie przejmuj się, wszystko przed Tobą. Początki nigdy nie są łatwe.
_________________
Dzieńdobry. Czesio lóbi może i fajoskie statki.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,041 sekundy. Zapytań do SQL: 10