Recenzja 8274 Combine Harvester
Dane techniczne
Seria: Technic
Rok produkcji: 2007
Liczba klocków: 1025
Waga: jeszcze nie otworzone pudełko - 4kg, sam kombajn - ? (dodałem PF zanim zważyłem :))
Spis cześci: bricklink
Cena: 220 - 240 zł Allegro
Opakowanie i instrukcja:
Opakowanie czyli kartonowe pudełko jest z dobrej jakości kartonu. Jest sztywne i pomimo wielu uderzeń podczas transportu osobiście do domu nie było żadnych zgnieceń :)
Jego wymiary to: 480 x 384 x 72 mm
Z przodu widnieje duże zdjęcie modelu:

A z tyłu mała fotka z podaną długością kombajnu i hederu - 72 cm (Tak naprawdę 80cm)
Niżej większe zdjęcie modelu alternatywnego - dragstera

W pudełku znajdziemy około (zapomniałem policzyć) 10 woreczków z częściami, 4 szyte instrukcje (po dwie na model) i luzem opony:

Model:
Głównym modelem jest oczywiście kombajn zbożowy.
Twórcy najprawdopodobniej wzorowali się na kombajnach John Deere gdyż one są zielone i znane na świecie.

Heder jest napędzany z kół jezdnych. Jest ładnie zrobiony i bardzo szeroki. Szerszy o parę centymetrów od długości samego kombajnu bez hederu.
Kombajn - 39cm
Heder - 41 cm

Heder łatwo się zakłada i zdejmuje. od góry trzeba przystawić go do podstawki i opóścić o 90 stopni:

Można regulować jego wysokość za pomocą pokrętła u góry kombajnu pod klapką:

Jak każdy kombajn i ten posiada "rurę" do wysypywania ziarna wystawianą za pomocą pokrętła:

Pokrętełko to ten czerwony

Posiada ładnie wykonaną kabinę. Podoba mi się kolorystyka.

No i spód:

Ciekawe klocki

Oraz limonkowe liftarmy które chyba za często nie występują.
Podsumowanie
Jak dla mnie, model wart jest swojej ceny. Zawiera dużo liftramów i innych klocków. m. in. pinów, których w trialówce użyłem wszystkich.
Za:
- Ładna kolorystyka
- Dużo liftramów i knobów
- Sporo miejsca w środku na system PF (prawie gotowe tylko odbiorniki gdzieś zmieścić)
- Jak dla kogo ale zielone liftarmy.
- Duże koła
- Duża bawialność
- Instrukcja modelu alternatywnego
Przeciw:
- Za duży promień skrętu jak na kombajn.
- Sam nie wiem
Ogólna ocena: 5
Po dodaniu PF: 6-
Nawet mojej mamie się podoba. Daje kombajnowi 6
Mam też buldożer to ten oceniła na 4
GALERIA