Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Caterpillar 320D L
Autor Wiadomość
pitrek02 


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2006
Wpisy: 880
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Wysłany: 2009-02-04, 15:50   [MOC] Caterpillar 320D L

Cześć

Chciałbym Wam dzisiaj przedstawić mój nowy model, koparkę Caterpillar 320D L.



Budowa trwała dwa dni, lecz sam pomysł na nią powstał w grudniu, podczas trwania CCCVI.
Początkowo, chciałem odwzorować jedną z maszyn JCB, ale doszedłem do wniosku, że Caterpillar będzie lepszym wyborem.
Model jest w miarę wytrzymały (bez problemu da się go przenieść z miejsca na miejsce). ;)
W razie wątpliwości, SS potwierdzi. ;)

Tutaj znajdziecie dokładne informacje dotyczące tej maszyny (m.in. zdjęcia i blueprinty).

Chciałbym podziękować Karolowi, Longerowi i Makorolowi za cenne rady, które bardzo pomogły mi w budowie tego modelu, oraz SimonStormowi za pożyczenie aparatu! :)

To by było na tyle. :)

Galeria. :)

Zdjęcia: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (Blueprint), 10 (Oryginał)

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez pitrek02 2009-02-06, 23:51, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
 
Sariel 
VIP
My other ride is a tank


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-02-04, 15:54   

Wiesz, że tradycją stało się ostatnio filmowanie swoich koparek? ;)
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
pitrek02 


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2006
Wpisy: 880
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Wysłany: 2009-02-04, 15:55   

Sariel napisał/a:
Wiesz, że tradycją stało się ostatnio filmowanie swoich koparek? ;)

Postaram się zmontować jakiś pokaz zdjęć i wsadzić na YT. ;)
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 32
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5376
Skąd: Lubin
Wysłany: 2009-02-04, 16:08   

Wygląda nieźle. Ale za to ramię klejone naklejkami masz u mnie minus jak stąd do Poznania. Nie dało się go zbudować bez tego całego kombinowania ze SNOTem?
_________________
m1longer.com
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 36
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-02-04, 16:18   

Cytat:
Model jest w miarę wytrzymały (bez problemu da się go przenieść z miejsca na miejsce). ;)


Tak. Szczególnie ramie. Przekombinowane do kwadratu. Myślę że zwężenie go o pół płytki kosztem trzymania się na naklejkach to lekka przesada. I tak, mówię to ja.

Kabina fajna, siłowniki też, blueprinty dałeś chyba dla szpanu bo kadłub się zupełnie nie zgadza :D

Ten żółty skos 3x1 z serkiem daj o pół płytki do góry. Szparę między żółtym a żółtym widać, szpary między czarnym a żółtym by nie było aż tak widać.

Korci mnie koparka od dawna. Ubzdurałem sobie że łycha taka będzie be, a tu proszę, pasuje...
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
pitrek02 


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2006
Wpisy: 880
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Wysłany: 2009-02-04, 16:24   

Jerac napisał/a:
Kabina fajna, siłowniki też, blueprinty dałeś chyba dla szpanu bo kadłub się zupełnie nie zgadza :D

Wg mojej linijki się zgadza. ;) Kabina kierowcy jest tylko o ½ st wyższa niż powinna być.

Jerac napisał/a:
Tak. Szczególnie ramie. Przekombinowane do kwadratu. Myślę że zwężenie go o pół płytki kosztem trzymania się na naklejkach to lekka przesada. I tak, mówię to ja.

Naklejki są tylko po to, by nie trzeba było poprawiać ramienia co parę minut. Bez nich też można.

Dziękuję za komentarze!. :)
Ostatnio zmieniony przez pitrek02 2009-02-04, 16:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 32
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5376
Skąd: Lubin
Wysłany: 2009-02-04, 16:30   

Piotrek builder napisał/a:
Bez nich też można.

Zdaje mi się, czy ten tile idący prawie przez połowę długości ramienia trzyma się na jednym studzie? I nie odgina się w dół tylko dzięki tej naklejce 54T?
Tak patrząc na to ramię dochodzę do wniosku że bez problemu można by uzyskać bardzo zbliżony efekt budując je tradycyjnie, czyli studami do góry. A z pewnością było by dużo wytrzymalsze.
_________________
m1longer.com
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 36
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-02-04, 16:31   

No można, ale wisi sobie radośnie na jednym studzie. Po co? Nie mogłeś całej pierwszej sekcji ramienia zbudować studami do przodu, a nie w każdą stronę (a i tak nie było by to optymalne rozwiązanie...)?

Wysokość się zgadza. Długość nie.
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
pitrek02 


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2006
Wpisy: 880
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Wysłany: 2009-02-04, 16:38   

Jerac napisał/a:
Długość nie.

Jeżeli ustalimy, że szerokość podwozia wynosi 11 st, to jego długość będzie wynosiła 16 st.
Czyli, długość kabiny powinna wynosić również ok. 16 st.
Mój model ma 16.5, więc to nie jest chyba duża rozbieżność?
Jednakże, to i tak trochę wpływa na sylwetkę... :(
Ostatnio zmieniony przez pitrek02 2009-02-04, 16:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
PatrykZ 
Adminus Emeritus


Wiek: 42
Dołączył: 06 Sie 2008
Wpisy: 964
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-02-04, 16:40   

Proponuję wybudować Waryńskiego, albo Stalową Wolę - pijak lepiej pasowałby :-)
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 36
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-02-04, 16:43   

Tego no.

Porównaj długość kabiny z długością kadłuba.

W sumie fajnie że zaczynasz robić takie rzeczy, teraz tylko trzeba nauczyć się brać pod uwagę wszystkie wymiary :D
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
rh
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-04, 16:53   

Piotrek builder napisał/a:
Model jest w miarę wytrzymały (bez problemu da się go przenieść z miejsca na miejsce). ;)
A da się nim pobawić?

Olaboga, to ramię faktycznie koszmarnie przekombinowane..
Ale ogólnie pierwsze wrażenie dość ciekawe, nawet mi się to podoba. Do wymiarów się czepiał nie będę, chociaż linijka nie zawsze prawdę Ci powie ;)

Ooo, pijany robol, gdzieś to już widziałem :)
 
 
 
Webster 
takie hamerykańskie


Wiek: 34
Dołączył: 29 Sty 2008
Wpisy: 83
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2009-02-04, 16:56   

Bardzo fajna koparka. Tylko tak jak mówią przedmówcy, te ramie coś przekombinowane.
Ale i tak mi się podoba :)
_________________
http://worldtrucker.com/p...l/?userID=21938
 
 
 
pitrek02 


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2006
Wpisy: 880
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Wysłany: 2009-02-04, 16:59   

rh napisał/a:
A da się nim pobawić?

Nie za bardzo. :P
Tłoki mają bardzo mały "skok". :(
rh napisał/a:
Ale ogólnie pierwsze wrażenie dość ciekawe, nawet mi się to podoba.

Dzięki!

Pozdrawiam!
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 32
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5376
Skąd: Lubin
Wysłany: 2009-02-04, 16:59   

Webster napisał/a:
te ramie coś przekombinowane.

I za małe. Takie małe porównanie, blueprint kontra zdjęcie z boku:



Skalowane pod długość gąsienic.
_________________
m1longer.com
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,041 sekundy. Zapytań do SQL: 10