I odpowiedź jest na tej fotce. Ladować można wszystkim co ma takei same oznaczenia. Jeśli dobrze widze to output ma 10V i 7oomv. Dobrze by było aby zgadzały się te oznaczenia [romb, prostokąt i 2 kółka] ale to chyba nie koniecznie.
Najlepiej pójść do jakiegoś sklepu z elektroniką i pokazać to pracującemu tam jegomościowi. Na pewno znajdzie tańszą alternatywę ;P. Nie wydaje mi się że końcówka jest jakaś unikalna. Wprowadzenie nowego standardu takiego aby był bezpieczny, Lego by sie po prostu nie opłaciło.
Fistach [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-27, 18:18
Teraz jak patrzę na ładowarkę to wydaje mi się, że ta z Nokii 3310 by pasowała!
Wiek: 33 Dołączył: 04 Maj 2008 Wpisy: 421 Skąd: Wolne Miasto Gdańsk
Wysłany: 2009-06-28, 23:11
dopasowywując inny zasilacz należy patrzeć na:
woltaż, amperaż i polaryzacje ( czyli te 3 kółka z liniami)
podwójny kwadrat oznacza tylko II klasę izolacji a te kółka w jakby tarczy herbowej są jak dlamnie nieznane i pomimo skończenia szkoły elektronicznej widze je pierwszy raz ;/
Wiek: 36 Dołączył: 14 Mar 2006 Wpisy: 2097 Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2009-06-29, 15:08
4 godziny ładowania?
W tyle czasu można spokojnie naładować jedną ładowarką 4 aku 2450.
Chyba, że się używa tych "turboładowarek". Wtedy 8 aku w pół godziny.
Więc nie jestem pewien, czy ten czas ładowania tak bardzo przemawia za tym akumulatorem. Ale ładniutki jest.
Czy ta ładowarka jest z klocków albo ze złota? Bo nic nie usprawiedliwia jej horrendalnej ceny. Do komórek ładowarki idą nawet po 10 zł. Ale to jest lego panie, już za to należy się 350% zapłaty.
A... co ja robię w recenzji było nie było części technic (ale z chęcią użyłbym w jakimś forcie)
Wiek: 36 Dołączył: 25 Mar 2009 Wpisy: 64 Skąd: Zawiercie/Wrocław
Wysłany: 2009-06-29, 18:06
Fistach napisał/a:
Planują do końca przyszłego roku zrobić komplet baterie (nie pamiętam jaka pojemność) + ładowarka, która naładuje te baterie w 30 s.
Ciekawe jaka technologia wykonania baterii, bo żeby najlepsze obecnie NiMH wytrzymały 1000 cykli ładowania, wolno ładować je prądem równoważnym ok. 1/5 pojemności (dla 2500mAh - max 500mA) i przez czas ok 5-6 h (przyjmuje się że ładuje się ok 120% pojemności). Pewnie, że można szybciej, ale wtedy gwałtownie spada pojemność - po prostu szybciej się aku zużywają. A naładować 2000mAh w 30 sek... hmm normalne aku się stopią, zrobią zwarcie i usmażą ładowarkę.
_________________ "All men are equal 'till the victory is won
No color or religion ever stopped a bullet from a gun" - Thin Lizzy
Fistach [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-29, 19:42
Belmondo napisał/a:
Ciekawe jaka technologia wykonania baterii, bo żeby najlepsze obecnie NiMH wytrzymały 1000 cykli ładowania, wolno ładować je prądem równoważnym ok. 1/5 pojemności (dla 2500mAh - max 500mA) i przez czas ok 5-6 h (przyjmuje się że ładuje się ok 120% pojemności). Pewnie, że można szybciej, ale wtedy gwałtownie spada pojemność - po prostu szybciej się aku zużywają. A naładować 2000mAh w 30 sek... hmm normalne aku się stopią, zrobią zwarcie i usmażą ładowarkę.
A kto powiedział że to będą np NiMH ? Bo nie bardzo rozumiem?
Przyjrzałem się swojej ładowarce z 9797 (amerykańskiej niestety).
Następnie rzut oka na akumulatorek (też do NXT).
Widać, że pojemnoć aku z 9797 jest większa o ponad 1/4 od 8887, ale parametry obu ładowarek są baaardzo zbliżone. Jeżeli gniazdo ładowania w 8887 jest takie jak w aku z NXT, to pasują do niego np ładowarki ze starszych Nokii.
Wiek: 38 Dołączył: 28 Mar 2007 Wpisy: 5222 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-03, 18:50
Nie wiem czy to kwestia użycia w baterii ogniw podobnych jak w komórkach, czy czegoś innego, ale zauważyłem, że bateria mocno się nagrzewa podczas ładowania. Nie aż tak żeby parzyło czy coś w tym stylu, ale zastanawiam się czy jest to jeszcze temperatura nie wywołująca odkształceń ABS.
Wysłany: 2009-07-03, 19:55
Jeśli Cię nie parzy to nie ma więcej niż 60 stopni, co to dla ABS :) Tak się nagrzewają.
A ładowarka od Nokii - można uciąć kabelek i sobie w aku włożyć. To nie to napięcie. A elektronika od sterowania ładowaniem jest pewnie już w aku wsadzona. I ładowarka dowolna impulsowa o napięciu ok. 10V i prądzie 0,5A w górę.
No aku ciekawe ale zdecydowanie za drogie jak dla mnie. Zresztą
takie aku też można by wsadzić w pojazd. Lekkie i kilkakrotnie tańsze.
_________________ Kiedy iść spać?
Gdy budując coś źle zrobisz pomyślisz:
Wcisnę Ctrl+z to się cofnie i naprawi.
Wiek: 35 Dołączył: 14 Sty 2006 Wpisy: 2311 Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2009-07-03, 20:01
Moje zwykłe akumulatorki NiMH (GP) grzeją się przy używaniu szybkiej ładowarki tak że trudno je utrzymać dłużej niż parę sekund w ręce. Ale wkładałem już takie do boxa i aparatu i nic się nie stało...
Wiek: 33 Dołączył: 04 Maj 2008 Wpisy: 421 Skąd: Wolne Miasto Gdańsk
Wysłany: 2009-07-17, 22:17
Sariel napisał/a:
Dowiedziałem się z wiarygodnego źródła, że maksymalne napięcie podawane przez nową baterię to 800 mA. Panowie elektrycy, to dobrze czy źle?
ciekawe jakie to wiarygodne żródła, które napięcie podają w amperach ;p chyba chodzi o prąd :) a czy to jest dobre to zależy od liczbe odbiorników. Ale taka cyferka jest już całkiem porządna. Przy okazji sprawdze ile ma zwykly bbox.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum