[IDEA] Police flashing lights:)

Technic, Scale Modeling, Great Ball Contraption

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Fistach

[IDEA] Police flashing lights:)

#1 Post autor: Fistach »

Obrazek
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć większą rozdzielczość.

przedstawiam patent na migające naprzemiennie światła - dla policji, straży pożarnej i innych służb uprzywilejowanych.

Patent wygląda na duży aczkolwiek da się go znacznie pomniejszyć. Można korzystać z jednego BB ale efekt jestznacznie lepszy gdy przy tej ilości świateł jest dla nich oddzielny BB.

Więcej informacji w filmiku poniżej:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DChVzvdZo_o[/youtube]

Awatar użytkownika
V1
VIP
Posty: 2533
Rejestracja: 2007-04-07, 05:56
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Noddy
: 10142787@N06/collections

   

#2 Post autor: V1 »

2 silniki, 2 pojemniki na baterie, 3 przełączniki... strasznie dużo tego. Wystarczyłby 1 silnik i 2 przełączniki.
\/1 ______________

Fistach

#3 Post autor: Fistach »

To pokaż albo wytłumacz takie coś. Chętnie zobaczę bo nie ukrywam że chciałbym zrobić to na 1 silniku do moca.
Ostatnio zmieniony 2009-10-02, 19:32 przez Fistach, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
glaz_pimpur
VIP
Posty: 1369
Rejestracja: 2008-05-13, 20:25
Lokalizacja: Warszawa
HELF: glaz-pimpur
: glaz

 

#4 Post autor: glaz_pimpur »

A stary lights&sounds nie wystarczy?
acmilaneo pisze:jak widzę zawiść niektórych osób wobec osób niebudujących i niepublikujących to aż mi się odechciewa brać udział w tych zakupach

Fistach

#5 Post autor: Fistach »

glaz_pimpur pisze:A stary lights&sounds nie wystarczy?
do dużego moca? i w takim układzie świateł (a będą jeszcze z tyłu) to nie bardzo sobie to wyobrażam

Awatar użytkownika
V1
VIP
Posty: 2533
Rejestracja: 2007-04-07, 05:56
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Noddy
: 10142787@N06/collections

   

#6 Post autor: V1 »

Np. tak (wybacz bazgroły :)
Obrazek
M - silnik, R - redukcja, P1, P2 - przełączniki (zamontowane w przeciwne strony, ale być może niekoniecznie)
Żółte kółko będzie się obracało trochę w jedną stronę i trochę w drugą.
\/1 ______________

Fistach

#7 Post autor: Fistach »

Ale nie zamontujesz tak switchy bo nie włozysz ośki przez dwa switche gdy będą w różnych pozycjach (jeden musi być włączony a drugi wyłączony żeby był taki efekt) Chyba, ze chcesz umieścić jednego switcha pod kątem? Jak wtedy z wytrzymałością po 100 cyklach?
Ostatnio zmieniony 2009-10-02, 20:25 przez Fistach, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5337
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#8 Post autor: Sariel »

Przecież to nie musi być jedna ośka. Mogą być dwie osobne połączone zębatkami.

Fistach

#9 Post autor: Fistach »

Sariel pisze:Przecież to nie musi być jedna ośka. Mogą być dwie osobne połączone zębatkami.
Wiem że nie muszą być ale V1 tak narysował. Zresztą bez sensu rozdzielać te switche - obok siebie są bardzo zwarte. Podłączyłem pod kątem i działa i nawet na tym: Obrazek Obrazek się trzyma a co dopiero na tym: Obrazek Tylko jeszcze trzeba zrobić mechanizm który będzie osią kręcił o po 45 stopni a nie 90. bo to co pokazał V1 nie ma racji bytu aczkolwiek zastanawiam się nad mechanizmem korbowo suwakowym

Reduktor jest niepotrzebny bo by się za wolno migały.
Ostatnio zmieniony 2009-10-02, 20:56 przez Fistach, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Sariel
VIP
Posty: 5337
Rejestracja: 2007-03-28, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Sariel
: Sariel
Kontakt:

 

#10 Post autor: Sariel »

Fistach pisze:trzeba zrobić mechanizm który będzie osią kręcił o po 45 stopni a nie 90.
Zwykły mimośród wystarczy jeśli dobierzesz odpowiednio długości dźwigni. Przepraszam jeśli widziałeś, ale może to Ci coś podpowie: http://www.youtube.com/watch?v=-LhE9CcAblQ

Fistach

#11 Post autor: Fistach »

Sariel pisze:Zwykły mimośród wystarczy jeśli dobierzesz odpowiednio długości dźwigni.
Już wiem jak. Zrobiłem redukcję po mimośrodzie tak, że teraz działa iskręca o 45 stopni. dzieki za podpowiedzi
Ostatnio zmieniony 2009-10-02, 21:01 przez Fistach, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szarikm
Adminus Emeritus
Posty: 1295
Rejestracja: 2005-11-03, 16:43
Lokalizacja: Rzeszów
HELF: szarikm
: 38486535@N06
: szarikm

   

#12 Post autor: szarikm »

Hmm, wyśmienity pomysł!

Mogę dodać swoje trzy grosze? Dzięki :)

Nie podoba mi się jedna rzecz: "stroboskopy" i koguty na chłodnicy migają z ta samą prędkością. Może by je "rozdzielić" tak, aby nie migały równocześnie?

glaz_pimpur pisze:A stary lights&sounds nie wystarczy?
Pytanie z serii, czy Offica 2007 zainstaluję na WIN 3.11 :)
Ostatnio zmieniony 2009-10-02, 21:57 przez szarikm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
trubal
Posty: 299
Rejestracja: 2007-06-13, 14:50
Lokalizacja: Gdynia
HELF: trubal
Kontakt:

 

#13 Post autor: trubal »

bardziej, czy WIN3.11 pójdzie na Pentium Core 2 Duo :P
"I got a bad feeling about this..."

Mój sklep BL:
www.brickbox.prv.pl

Fistach

#14 Post autor: Fistach »

Nie podoba mi się jedna rzecz: "stroboskopy" i koguty na chłodnicy migają z ta samą prędkością. Może by je "rozdzielić" tak, aby nie migały równocześnie?
Możnaby! Nawet nie dodając kolejnego silnika. Wystarczyłoby dac dwie dźwignie poruszające switchami zamiast 1 przy czym różnić musiałyby się one częstotliwością przełączania.

ODPOWIEDZ