[MOC] Rotating Platform - Obrotowa Platforma

Technic, Scale Modeling, Great Ball Contraption

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
Methos
Posty: 227
Rejestracja: 2011-07-23, 01:19
Lokalizacja: Polska - Gniezno
HELF: Methos6

 

[MOC] Rotating Platform - Obrotowa Platforma

#1 Post autor: Methos »

Witam
Przedstawiam Wam mój MOC: Rotating Platform - Obrotowa Platforma.
MOC powstał przy okazji budowania innego modelu z myślą o ładnej jego prezentacji - jednakże platforma również zalicza się do MOCy i ze względu, że ukończona została wcześniej - prezentuję ją pierwszą.

FUNKCJIONALNOŚĆ:
MOC: Obrotowa Platforma służy do prezentacji mniejszych i średnich modeli/MOC'y.

Ustawiamy sobie platformę na wcześniej przygotowanym tle/miejscu, ustawiamy model na platformie i start. Prościzna.

Platforma powstała w ciągu jednego popołudnia - jej konstrukcja jak widać nie jest zbyt złożona. Wykorzystuje:
- 1 x PF Medium
- 1 x BatteryBox
- 1 zębatka z56
- 1 ślimak
- przełożenie to 1:56

Platforma funkcję jaką miała spełniać - spełnia zgodnie z założeniami, co widać na filmie. Ograniczeniem jest waga modelu. Maksymalne obciążenie to 0,7 - 0,8kg. Przy cięższych modelach blokuje się zębatka, przeskakuje ślimak, a silnik zaczyna dziwnie brzmieć :).

Tyle opisowo. Parę fotek:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Zapraszam do GALERII na Brick'u lub mojej stronie
oraz na FILM


PS - proszę o komentarze oraz uwagi (chyba z tym przełożeniem nakręciłem)

Mrutek

#2 Post autor: Mrutek »

Nie, no genialne.
Czy przypadkiem nie powinno być tak, że te bebechy pod spodem powinny być niewidoczne?
Wtedy Ok. Zostaje na widoku płyta i MOC. Ale jak coś wystaje spod spodu, to nie jest fajnie.
Ostatnio zmieniony 2011-09-28, 00:43 przez Mrutek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Filus
Posty: 588
Rejestracja: 2010-08-08, 20:37
Lokalizacja: Śląsk
HELF: Filus
: Filus

 

#3 Post autor: Filus »

Methos pisze: PS - proszę o komentarze oraz uwagi (chyba z tym przełożeniem nakręciłem)
Nie nakręciłeś. Przełożenie jest prawidłowo podane, nawet zapis jest poprawny wyjście/wejścia (a niektórzy podają błędnie - odwrotnie).

Co do sugestii. Powodem przeskakiwania układu jest zbyt luźna obudowa ślimaka. Obuduj go liftarmami, żeby w między nimi, w środku były 3 study na axlu, dajesz tam dwa bushe 1/2 i ślimaka na środku. Gwarantuję, że zwiększy się "uciąg". No i to, że jest tam 3 studowy odcinek gołego axla jest karygodny, to tutaj najwięcej się wygina. Spróbuj to poprawić - zobaczysz, że jest różnica;).

Pozdrawiam. F.

Awatar użytkownika
3dom
Adminus Emeritus
Posty: 5637
Rejestracja: 2011-04-18, 20:43
Lokalizacja: Warszawa
HELF: 3dom
: Freedom

 

#4 Post autor: 3dom »

Ciekawa praca, choć rzeczywiście warto byłoby ją dopracować maskując elementy mechaniczne.
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia pisze:SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Filus
Posty: 588
Rejestracja: 2010-08-08, 20:37
Lokalizacja: Śląsk
HELF: Filus
: Filus

 

#5 Post autor: Filus »

Nie rozumiem po co. Kiedy się pokazuje model na takiej platformie to i tak prezentacja (kamera) jest pod odpowiednim kątem i na odpowiedniej wysokości, żeby było widać tylko platformę (czyli w tym przypadku tę dużą płytkę) i model, który prezentuje. Dlatego IMHO nie ma sensu bawić się w jakieś maskowanie, prezentacja modelu na tej platformie i tak nie będzie (a przynajmniej nie powinna) pokazywać bebechów platformy, tylko model, który się będzie na niej obracać.
Ostatnio zmieniony 2011-09-27, 14:28 przez Filus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Methos
Posty: 227
Rejestracja: 2011-07-23, 01:19
Lokalizacja: Polska - Gniezno
HELF: Methos6

 

#6 Post autor: Methos »

Mrutek pisze: ... Czy przypadkiem nie powinno być tak, że te bebechy pod spodem powinny być niewidoczne?
3dom pisze:... choć rzeczywiście warto byłoby ją dopracować maskując elementy mechaniczne.
OK - zgodzę się. BB zawsze mogę wpiąć głębiej pod spód lub przedłużyć axelami dostęp do silnika. Ale zwróćcie uwagę, że jest to prezentacja samej platformy. Jeśli już dojdzie do prezentacji modelu/MOC'y na niej wtedy kamera będzie na równi z modelem - ewentualnych mechanicznych części nie będzie widać :)
Filus pisze:Co do sugestii. Powodem przeskakiwania układu jest zbyt luźna obudowa ślimaka. Obuduj go liftarmami, żeby w między nimi, w środku były 3 study na axlu, dajesz tam dwa bushe 1/2 i ślimaka na środku. Gwarantuję, że zwiększy się "uciąg". No i to, że jest tam 3 studowy odcinek gołego axla jest karygodny, to tutaj najwięcej się wygina. Spróbuj to poprawić - zobaczysz, że jest różnica;).
Dziękuję za podpowiedź. Jak będzie okazja poprawię i dam znać.

Pytanie: Czy w razie za dużego obciążenia ten PF M się nie przepali/ pokruszy w środku?

Awatar użytkownika
Filus
Posty: 588
Rejestracja: 2010-08-08, 20:37
Lokalizacja: Śląsk
HELF: Filus
: Filus

 

#7 Post autor: Filus »

Methos pisze:Pytanie: Czy w razie za dużego obciążenia ten PF M się nie przepali/ pokruszy w środku?
W przypadku zbyt dużego obciążenia silnik się zatrzyma (wtedy niezwłocznie go wyłącz). Jeżeli będzie miał duże obciążenie, ale się nie zatrzyma, to będzie stopniowo rosła temperatura na uzwojeniu, co może po dłuższym czasie doprowadzić do spalenia silnika, ale jeżeli przeciążenie będzie krótkotrwałe, to nic mu się stać nie powinno. Co do ukruszenia, w środku XLa jest planetarka, podejrzewam, że w silnikach M jest podobnie, więc prędzej Ci ten silnik stanie, niźli coś się połamie. Ale jakby coś, to zawsze możesz reklamować i dostać nowy silnik, wysyłając uszkodzony. Zresztą nie przesadzaj z tymi obawami, przy redukcji 1:56 prędzej Ci zęby w obrotnicy wyłamie, niż uszkodzi silnik;).
Ostatnio zmieniony 2011-09-27, 14:46 przez Filus, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Freeman555
Posty: 20
Rejestracja: 2009-10-29, 18:53
Lokalizacja: Łódź
HELF: Freeman555
: Freeman555
Kontakt:

   

#8 Post autor: Freeman555 »

Mistrzu, dla mnie jest OK. Ale poprzeczkę ci podwyższę, zobacz w ten temat i zmontuj coś w ten deseń;
http://www.00453005_0000002.pl/forum/viewtopic.php?t=15131

staak
Posty: 53
Rejestracja: 2008-10-07, 19:05
Lokalizacja: Warszawa
HELF: staak

 

#9 Post autor: staak »

Gdybym wiedział, to zamiast [URL=http://www.00453005_0000002.pl/forum/viewtopic.php?t=14910]Hexa[/URL] opublikowałbym obrotnik jako moca :p.
film pomiędzy 15-29s.
Przy Twojej konstrukcji szarpanie podczas obrotu (zwłaszcza z cięższymi pracami) gwarantowane (sam to przerabiałem).
....i to szarpanie nawet bez obciążenia widać na Twoim filmie
Ja zastosowałem 8 kół od spodu platformy. 4 koła napędzane 2 silnikami NXT (NXT ślimak z24 koło), cztery koła bierne. Koła ustawione obwodowo na przemian na maksymalnym rozstawie tak aby nie wystawały spod platformy. Cała mechanika +kostka NXT schowana pod płytą.
Napęd na płytę przekazywany ciernie.
Płyta odwrócona studami do dołu - wtedy mamy (wg mnie) jednolitą/płaską powierzchnię, ale tu kto co lubi.
Pod płytę dla usztywnienia wsadziłem kawałek deski i obrotnik pracuje płynnie z obciążeniem 2kg (decha + model).
Myślenie ma kolosalną przyszłość.

Awatar użytkownika
Methos
Posty: 227
Rejestracja: 2011-07-23, 01:19
Lokalizacja: Polska - Gniezno
HELF: Methos6

 

#10 Post autor: Methos »

Spróbuję usztywnić ten axel wg wcześniejszej rady i zdam relację. Platforma z nxt - najpierw nxt trzeba mieć ;) ale thx za rady.

Awatar użytkownika
Żbik
Administrator
Posty: 2892
Rejestracja: 2006-06-06, 15:34
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Zbiczasty
: Zbik

 

#11 Post autor: Żbik »

Pomysł zasadniczo-pobieżnie słuszny :) Warto pokazać MOCe ze wszystkich stron. Może nieco estetycznej ogłady i będzie w porządku.

ODPOWIEDZ