Niestety od dłuższego czasu niczego sesownego nie mogę zbudować. Mam pozaczynanych kilka modeli które tylko zajmuja miejsce.
Kilka dni temu żeby się zrelaksować, siadłem sobie i zacząłem od tak budować. W efekcie otrzymałem tę o to ciężarówkę do przewozu kontenerów. Uznałem że efekt jest zadowalający i w związku z tym, postanowiłem się z wami podzielić efektem mojej pracy.
Model wzorowany jest na europejskich ciężarówkach, ale na żadnej konkretnej marce. i tak pewnie każdy wypatrzy w niej co tam chcę ;) Zestaw składa się z ciągnika siodłowego, naczepy oraz kontenera. Naczepa posiada unoszona oś. Całość to dość prosta konstrukcja.
Mam nadzieję, że model spodoba się wam równie bardzo jak mi :)
Bobofrutx, zlituj się! Wracam z pracy, wchodzę na forum i widzę to co było w pracy... :) A tak poważnie to bardzo fajna ciężarówka, kontener też świetny, chociaż towar tak ułożony musi mieć mocowanie, nic nie może 'fruwać' wewnątrz...przepraszam, skrzywienie zawodowe. To teraz zrób jeszcze 2 dwudziestki (po 10 studów jeśli dobrze widzę) różnokolorowe :)
Ostatnio zmieniony 2012-02-17, 17:52 przez Havoc, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest w tej ciężarówce coś uroczego, ale nie do końca jestem w stanie określić co :P Ja w ogóle lubię konstrukcje na 6 studów. Naczepa prosta, ale bardzo pomysłowa. Morze studów na kontenerze mi akurat nie przeszkadza - Lego też tak robi (i ja też). Widzę jedno rozwiązanie, które może mi pomóc - duży plus.
A tak na marginesie to też mi ostatnio ciężko idzie budowanie.
Każda porażka jest szansą żeby spróbować jeszcze raz, tylko mądrzej. Autora nie znam.
Bardzo bardzo przyjemny modelik. Nie spróbowałbyś dorzucić możliwości wydłużenia naczepy pod kontener 40tkę? Fajny bajer i może nawet możliwy do zrobienia :)
Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie.
WIP:
Oshkosh MMRS
MAN F2000
Iveco Powerstar
Cieślu pisze:Nie spróbowałbyś dorzucić możliwości wydłużenia naczepy pod kontener 40tkę?
?
Mi się wydaje, że to jest 40stka skoro zajmuje całą naczepę 3-osiową :) dlatego proponowałem zrobienie dwóch dwudziestek. Może niech autor się wypowie 'co miał na myśli' :)
Wypadek przy pracy, to czerwone to pozostałość po wcześniejszej wersji kolorystycznej. Dzięki za zwrócenie uwagi już poprawiłem :)
Havoc pisze:
Cieślu pisze:Nie spróbowałbyś dorzucić możliwości wydłużenia naczepy pod kontener 40tkę?
?
Mi się wydaje, że to jest 40stka skoro zajmuje całą naczepę 3-osiową :) dlatego proponowałem zrobienie dwóch dwudziestek. Może niech autor się wypowie 'co miał na myśli' :)
Autor miał na myśli zbudowanie kontenera ;P A że podczas spontanicznej budowy nie pomyślałem żeby się zapoznać ze standardami długości kontenerów, możecie przyjąć cokolwiek chcecie. Dla mnie w tym wypadku długość kontenera/naczepy była zależna od wyglądu całości. Po prostu miała pasować wizualnie do reszty. I tyle.
Havoc, była wersja z dwoma kontenerami ale wybrałem tę. Może jeszcze powrócę do tego modelu i pokombinuję z bliźniakami.
Cieślu, chwilowo nie mam pomysłu jak zmodyfikować naczepę żeby mogła się wydłużać. I tak jest tam dość ciasno, ale pomyślę nad tym.
bart pisze:Fajny MOC ale powiem Ci szczerze, że wyczekuję na następny "arktyczny" w Twoim wykonaniu bo widziałem w nich i pasję i polot.
Jeszcze nie teraz, ale zobaczymy co da się zrobić :)
Podoba mi się ta ciężarówka zresztą jak pozostałe. Pamiętam że przy jednej z nich zasugerowałem użycie tile'a 1x2 w roli lusterka zamiast 1x1. W obecnej ciężarówce widzę że prawe lusterko jest z tile 1x2 a lewe z 1x1. Jakoś mi się to nie podoba. Z czego to wynika?
jerryp pisze:Podoba mi się ta ciężarówka zresztą jak pozostałe. Pamiętam że przy jednej z nich zasugerowałem użycie tile'a 1x2 w roli lusterka zamiast 1x1. W obecnej ciężarówce widzę że prawe lusterko jest z tile 1x2 a lewe z 1x1. Jakoś mi się to nie podoba. Z czego to wynika?
Również pamiętam twoją uwagę. W tym przypadku używając dwóch różnych wielkości tile, chciałem zasugerować różnicę w wielkości lusterek jaka występuje w prawdziwej ciężarówce tak jak na zdjęciu po niżej:
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że nie każda ciężarówka ma taki układ lusterek jak ta na zdjęciu.
W poprzednim [URL=http://www.00453005_0000002.pl/forum/viewtopic.php?t=14608]modelu[/URL] lusterka były podobne.
Havoc pisze:
Racja, 40tka to długość całej naczepy, 20tki zostawiają miejsce wolne za ciągnikiem.
Podobają mi się detale takie jak np koła ciągnika siodłowego , naczepa jest świetna.
Kontener poza sposobe na drzwi do poprawy, więcej przetłoczeń - klocka z rowkiem pownieneś użyć jeden przy drugim a nie oddzielać zwykłymi brikami ale domyślam się że to z powodu ograniczonego zasobu części, no i wytilować go jednak.
Ostatnio zmieniony 2012-06-07, 22:48 przez eric trax, łącznie zmieniany 2 razy.
Może i Panowie macie rację, chociaż teraz kontener WYDAJE mi się trochę za krótki na 40tkę a za długi na 20tkę bo jak by to już była wydłużona naczepa to skrócona byłaby komicznie krótka :) Ale być może się mylę.
Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie.
WIP:
Oshkosh MMRS
MAN F2000
Iveco Powerstar