Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Terminator
Autor Wiadomość
V1 
VIP


Wiek: 48
Dołączył: 07 Kwi 2007
Wpisy: 2532
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-25, 23:10   

Oż Ty!

Niesamowite!

Strasznie, strasznie mi się podoba.
Podziwiam ile pracy i kombinowania musiałeś w to włożyć. I efekt jest świetny. Super że wszystko się rusza. Iloma pilotami sterujesz?

Szkoda tylko że tak wolno się porusza i że jest słaby. Wiem, że klocki to słabizna i nie dają rady podnieść czegoś większego i cięższego, ale i tak szkoda, że nie jest w stanie wykonać jakiegoś gwałtownego ruchu, czy ciosu. Albo gramolić się po podłodze podciągając rękami. Może za parę lat będzie się dało zrobić takie coś, jak wypuszczą jakieś nowe klocki PF.

Wiesz co, czaszce przydałoby się wyższe czoło i chyba by się przydało obniżyć japę.

Ale i tak jest niesamowity.
_________________
\/1 ______________
 
 
 
piotrek839 


Wiek: 45
Dołączył: 05 Paź 2011
Wpisy: 458
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: 2012-05-26, 00:20   

V1 napisał/a:
Iloma pilotami sterujesz?
Wiesz co, czaszce przydałoby się wyższe czoło i chyba by się przydało obniżyć japę.

Steruje 4 pilotami. Jak wiadomo jednocześnie można włączać do 8 kanałów. Robot obsługuje 14 funkcji co oznacza że 6 kanałów na pilotach ma podwójne funkcje. Dlatego robot ma 3 pakiety bateri. Pierwszy pakiet obsługuje ramiona (wychylanie i podnoszenie), oraz łokcie, łącznie 6 kanałów. Drugi pakiet załącza palce, nadgarstki i wychylanie głowy, czyli także 6 kanałów. Trzeci pakiet jest potrzebny do przełączania tamtych dwóch i zajmuje kanały 7 i 8 z czego 7 obraca głową a 8 przełącza pakiety.

Głowę budowałem z ostatnich szarych części więc nie chciałem kombinować z innymi kolorami oraz niepotrzebnie zwiększać ciężaru. Obniżenie szczęki ograniczałoby obrót głowy gdy jest pochylona. Ogólnie to piękna ona nie jest a nawet brzydka i modela z niej nie będzie.
 
 
 
goldsun
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-26, 06:54   

3dom napisał/a:
Kolego Piotrze będziesz z tym cudem na wystawie, prawda? Idealnie nadaje się do pokazu modeli technic.

Teraz buduj dalej od pasa w dół ;)

Podpinam się do przedmówcy !!
Będziesz z tym w Krakowie ?
Jest szansa na filmowy duet robotów :-) (jak tylko dotrze do mnie BOP i dokończę swojego - nie Terminatora, spokojnie :-)) Może ktoś jeszcze coś z robotów buduje ? Na Eurobriksach widziałem, że była dyskusja o zdecydowanie małej ilości AFOLi budujących "duże" roboty - może LugPOL robotami też stanie, nie tylko ciężarówkami ? :-)

A z innej beczki:
- na taki pomysł przełączania funkcji (wył/wł bboxa) nie wpadłem :-) ja sobie demultipleksera zbudowałem, który jest wielkości mniej więcej klatki piersiowej robota :-)
- za to też mam małą obrotnicę w nadgarstku, a w drugim to co ty przy głowie :-) to :-) nie myślałeś, żeby właśnie tym zrobić jednak nadgarstek - wtedy ma więcej stopni swobody
- przyznaję się, że mi chodził po głowie pomysł wsadzenia dodatkowo kostki NXT, żeby tylko dźwięki wydawała :-) bo też mam problem z za małą kostek ilością na razie :-( może też dołożysz tą jedną - myślę że dźwięki dodają następne +500 do "fun" :-)
Ostatnio zmieniony przez goldsun 2012-05-26, 06:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
TT 
VIP


Wiek: 32
Dołączył: 27 Maj 2004
Wpisy: 1181
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-05-26, 08:47   

Model zbudowany z rozmachem. Kawał dobrej roboty. Bardzo duża ilość funkcji. Wszystko działa całkiem dobrze - przy tych rozmiarach to duża sztuka.
Jedyne o co się prosi przy takim modelu to NXT. Jeśli zamierzasz go wziąć na wystawę do Krakowa to po kilku godzinach prezentacji nie będziesz już umiał trzymać pilotów w ręce :-) Na nxt zrobiłbyś sobie jakąś popisową sekwencje ruchów i tylko byś obserwował. Właściwie w Twoim przypadku najszybciej i najłatwiej byłoby mieć 1 kostkę NXT i czujnik HT Irlink, który pozwala sterować kostce 4 wieżami na raz. Nic byś nie musiał przerabiać w modelu tylko zamiast pilota PF miałbyś kostkę z IRlinkiem. Pomyśl o tym :-)
_________________
Pozdrawiam,
Tomek
 
 
 
piotrek839 


Wiek: 45
Dołączył: 05 Paź 2011
Wpisy: 458
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: 2012-05-26, 11:16   

goldsun napisał/a:
- za to też mam małą obrotnicę w nadgarstku, a w drugim to co ty przy głowie :-) to :-) nie myślałeś, żeby właśnie tym zrobić jednak nadgarstek - wtedy ma więcej stopni swobody

Aby zbudować nadgarstek z takiego przegubu i w pełni wykorzystać jego zakres ruchu należałoby użyć dwóch lub trzech silników. Takie rozwiązanie znacząco zwiększa wielkość ręki i masę i jest kosztem innych funkcji. Napewno jest to dobry pomysł na wykonanie samego modelu ręki i przyznam że mnie zaintrygowałeś, chyba o takim modelu pomyśle.

TT napisał/a:
Właściwie w Twoim przypadku najszybciej i najłatwiej byłoby mieć 1 kostkę NXT i czujnik HT Irlink, który pozwala sterować kostce 4 wieżami na raz. Nic byś nie musiał przerabiać w modelu tylko zamiast pilota PF miałbyś kostkę z IRlinkiem. Pomyśl o tym :-)

O NXT mam bardzo małą wiedzę i nie wiedziałem że tak można. Mam zestaw NXT 1.0 i tam chyba takiego czujnika nie ma. Więc mówisz że można podłączyć kostkę do wież IR i tym samym sterować silnikami. A wiesz może tak to zrobić?
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2012-05-26, 15:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
TT 
VIP


Wiek: 32
Dołączył: 27 Maj 2004
Wpisy: 1181
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-05-26, 11:26   

piotrek839 napisał/a:
O NXT mam bardzo małą wiedzę i nie wiedziałem że tak można. Mam zestaw NXT 1.0 i tam chyba takiego czujnika nie ma. Więc mówisz że można podłączyć kostkę do wież IR i tym samym sterować silnikami. A wiesz może tak to zrobić?


http://www.hitechnic.com/...ion&key=NIL1046 (zjedź stroną na dół jest tam co nieco opisane)
Podłączasz czujnik do NXT. Piszesz program w którym możesz dowolnie sterować wieżami. Zarówno w trybie jak zwykły pilot jak i z regulacją prędkości. Możesz praktycznie w jednym czasie sterować wszystkimi 4 wieżami = 8 kanałami.
_________________
Pozdrawiam,
Tomek
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-26, 11:28   

Jakby co IR link jest (powinien być) dostędny w S@H ;)
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
Filus 


Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2010
Wpisy: 588
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-27, 18:10   

Cudna konstrukcja. Sam zastanawiałem się, jak to działa, że masz tyle wież, a przecież kanałów jest 8;). Wszystko się wyjaśniło. Mam nadzieję, że model ostanie się przez dłuższy czas, może jakąś integrację zrobimy wreszcie? Wtedy na spotkaniu może i "Termuś" by browarka wychylił:)?
 
 
 
Mrutek
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-28, 08:45   

Jest jeszcze bardziej przerażający od oryginału.
Gdyby się jeszcze czołgał, to byłby to MOC roku, a tak tylko miesiąca ;)
 
 
 
Wawrzino 
Adenozynotrójfosforan


Wiek: 31
Dołączył: 12 Lis 2010
Wpisy: 165
Skąd: Oborniki Wlkp
Wysłany: 2012-05-28, 14:42   

Zaiste imponująca konstrukcja. Ciekawe jaki wysoki by był, gdyby mu nogi dorobić? Takie chociażby statyczne, żeby wyglądał jeszcze bardziej złowrogo.
_________________
RetroBrick - czyli mój klockowy blog
 
 
 
 
Mikolaj 


Wiek: 28
Dołączył: 02 Lut 2008
Wpisy: 1044
Skąd: Międzychód
Wysłany: 2012-05-28, 14:50   

A da radę zrobić nogi?;>
_________________
Ze smutku wory pod oczami jak Panasewicz.
 
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-28, 14:56   

A dlaczego miałoby się nie dać? Kwestia tylko ile to klocków pochłonie...
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
Mikolaj 


Wiek: 28
Dołączył: 02 Lut 2008
Wpisy: 1044
Skąd: Międzychód
Wysłany: 2012-05-28, 15:17   

3dom napisał/a:
A dlaczego miałoby się nie dać?

Nie wiem, ale myślę, że autor pracy mi odpowie na to pytanie.
_________________
Ze smutku wory pod oczami jak Panasewicz.
 
 
 
 
piotrek839 


Wiek: 45
Dołączył: 05 Paź 2011
Wpisy: 458
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: 2012-05-28, 16:14   

Mikolaj napisał/a:
A da radę zrobić nogi?;>

Kwestia nóg rozbija się o części a konkretnie o szare których już nie mam. Mógłbym oczywiście podmienić trochę z tymi które są już zabudowane. Inna kwestia to poruszanie. Da się zrobić chodzenie ale według mnie tylko przy pomocy NXT. Oczywiście jeśli miałby chodzić dość realnie to 3 serwomotory do sterowania jedną nogą. Niestety mam tylko jeden zestaw i nie wiem jak to ugryźć. Albo zrobić jakieś połowiczne rozwiązanie albo zainwestować w drugi zestaw NXT co nie jest takie oczywiste. Muszę jeszcze gdzieś poszukać spolszczenia do oprogramowania na NXT 1.0 i coś popróbować.
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 49
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 2218
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-05-28, 17:24   

piotrek839 napisał/a:
Da się zrobić chodzenie ale według mnie tylko przy pomocy NXT.


Szczerze? Wątpię.
Moc silników to najbardziej oczywisty problem, ale do obejścia, kosztem szybkości. O wiele większą trudnością jest utrzymanie równowagi, gdyż w przypadku konstrukcji dwunożnej można ją utrzymać jedynie poprzez balansowanie tułowiem, a na to silniki LEGO są za słabe, a zębatki za miękkie. To, co udaje się w malutkich modelach (sam kiedyś zrobiłem eksperymentalną pokrakę na dwóch nogach z jednym silniczkiem; zataczała się jak pijana, ale szła), nie wyjdzie w tak wielkiej machinie. Jeśli zdecydujesz się spróbować, to moim zdaniem zrobisz Terminatora, który zawieszony na szelkach będzie w stanie wolno poruszać nogami jakby szedł, ale gdy stanie na ziemi - przewróci się przy pierwszym podniesieniu nogi.

Co nie zmienia faktu, iż dotychczasowe dzieło robi wielkie wrażenie. Dołączam do chóru tych, którym brakuje tu tylko pełzania (z resztkami "rdzenia kręgowego" wlokącymi się z tyłu), jak w finałowej scenie pierwszego filmu. Gratuluję!
_________________
Pozdrawiam,
dmac

_________________
The absence of limitations is the enemy of art - Orson Welles
Ostatnio zmieniony przez dmac 2012-05-28, 18:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,059 sekundy. Zapytań do SQL: 10