Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Torpedo Trike
Autor Wiadomość
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 39
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 859
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-04-28, 16:23   

dmac napisał/a:
Przy tak małej masie i tak mocnych silnikach mógłbyś się pokusić o dodanie przekładni, która jeszcze trochę by go przyspieszyła :) .
Ktoś wie, jaki jest rekord prędkości pojazdu z LEGO?


Nie słyszałem jeszcze o prędkości większej, niż owa budowla...
20 km/h to już potężna prędkość....
Przy większych to już mogą się axle topić :-)
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
RobertSz 

Wiek: 37
Dołączył: 14 Maj 2014
Wpisy: 39
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-05-17, 17:30   

Ciekaw jestem bardzo jaka może być max. prędkośc pojazdu z lego. Masy mniejszej niż ten 3-kołowiec nie uzyska się praktycznie. Prędkość nadawana jest z szybszych wyjść silników RC więć wzrost obrotów z samych silników nie wchodzi w gre. A kwestią dodatkowoego przełożenia za pomocą zębatek? No i czy coś podobnego równie prostego z 4 silnikami rc i 2 modułami byłoby szybsze?
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 39
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 859
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-05-17, 18:52   

RobertSz napisał/a:
Ciekaw jestem bardzo jaka może być max. prędkośc pojazdu z lego. Masy mniejszej niż ten 3-kołowiec nie uzyska się praktycznie. Prędkość nadawana jest z szybszych wyjść silników RC więć wzrost obrotów z samych silników nie wchodzi w gre. A kwestią dodatkowoego przełożenia za pomocą zębatek? No i czy coś podobnego równie prostego z 4 silnikami rc i 2 modułami byłoby szybsze?


Z 4 silnikami i dwoma modułami z jakimś przełożeniem np 3:1 ma szanse być szybszy. Pytanie o ile szybszy z racji prawie dwa razy większej masy całkowitej...
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
RobertSz 

Wiek: 37
Dołączył: 14 Maj 2014
Wpisy: 39
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-05-17, 22:46   

Owszem, ciężko powiedzieć. Zonda Sariela waży prawie 2kg a 3kołowiec raptem niecałe 0,7kg. Różnica w prędkości wynosiła ok 5 km/h. I dużo i mało.Ciekaw jestem ile jechałby Bugatti Type 35 gdyby był bardziej stabilny i "odchudzony". Myślę jednak, że bez względu na przełożenie, ilość silników oraz modułów, max. pedkość jaką można uzyskać z silnikami rc będzie w granicach 25 km/h. Mimo wszystko troszkę mało porównująć do "modelarskich pojazdów" elektrycznych które osiągają 40 km/h
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 39
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 859
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-05-19, 23:41   

RobertSz napisał/a:
Owszem, ciężko powiedzieć. Zonda Sariela waży prawie 2kg a 3kołowiec raptem niecałe 0,7kg. Różnica w prędkości wynosiła ok 5 km/h. I dużo i mało.Ciekaw jestem ile jechałby Bugatti Type 35 gdyby był bardziej stabilny i "odchudzony". Myślę jednak, że bez względu na przełożenie, ilość silników oraz modułów, max. pedkość jaką można uzyskać z silnikami rc będzie w granicach 25 km/h. Mimo wszystko troszkę mało porównująć do "modelarskich pojazdów" elektrycznych które osiągają 40 km/h


Ale Bugatti wyglądało na filmiku na wolniejsze niż torpedo.
I nie ma go już chyba z czego odchudzać...
Tylko o ile dobrze pamiętam, w Bugatti były 4 RC silniki ale też bez żadnej przekładni. Więc szybciej niż torpedo raczej by nie pojechał...
A czy 25 to max? Trudno powiedzieć kiedy się plastik zacznie topić :-P
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
piotrek839 


Wiek: 44
Dołączył: 05 Paź 2011
Wpisy: 458
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: 2014-05-20, 12:22   

Sariel wykazał że z klocków nic szybszego od "Torpedo" już nie może być, chyba że ktoś będzie manipulował przy zasilaniu.
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5252
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-20, 16:28   

Myślę, że może. Może któreś koła będą skuteczniejsze, może inna nawierzchnia. Może parę km/h więcej faktycznie da się wycisnąć z podwójnego zestawu silników.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
piotrek839 


Wiek: 44
Dołączył: 05 Paź 2011
Wpisy: 458
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: 2014-05-20, 17:43   

Sariel napisał/a:
Myślę, że może. Może któreś koła będą skuteczniejsze, może inna nawierzchnia. Może parę km/h więcej faktycznie da się wycisnąć z podwójnego zestawu silników.

Moim zdaniem wybrałeś najlepsze koła. Nawierzchnia, zamknięte pomieszczenie mają oczywiście duże znaczenie, ale co do podwójnego zestawu zasilania to mam wątpliwości. To pomnoży tylko konstrukcję. W obecnym układzie pomyślałbym nad jedną małą przekładnią przyspieszającą ale to i tak nie daje gwarancji większej prędkości.
 
 
 
RobertSz 

Wiek: 37
Dołączył: 14 Maj 2014
Wpisy: 39
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-05-20, 22:29   

Co do predkości zastanawia mnie wpis NEO z dnia 2012-09-07, 19:47 dot. ZONDY Sariela : "Wydawać by się mogło, że 15,41 km\h to niewiele, ale po zbudowaniu (bardziej połączeniu na szybko kilku elementów razem) w coś (bo nie nazwę tego pojazdem), co jedzie do przodu i do tyłu okazało się, że jedzie ... niewiele ponad 8 km/h ... :(
ale postanowiłem założyć jeszcze kilka przekładni i prędkość wzrosła do ... prawie 18 km/h :)
Jak mnie lenistwo nie dopadnie to postaram się jeszcze jedną przekładnię założyć i stawiam, że granicznie do ok. 25 km/h można dojść :)"

Do owego wpisu dodał zdjęcie obrazujące model 4kołowca z 2 kostkami NXT oraz 4 silnikami nxt.
Zdjęcie NEO zamieszczam poniżej.

Już kiedyś pytałem Pawła czy model z nxt może być szybszy od rc.
Z powyższego wpisu wynika jednak, że istnieje takie prawdopodobieństwo. Co o tym sądzicie?

7950551630_079a163aa6_z.jpg
Plik ściągnięto 3551 raz(y) 162,03 KB

 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 39
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 859
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-05-20, 23:01   

Ciężko powiedzieć co to za przekładnia...
Żadnych konkretów a na zdjęciu widać tylko 3:1 z silnika na oś.
Może coś od drugiej strony jeszcze.
Jeśli nie to wg matematyki pojazd nie przekroczy 5.35 km/h
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
RobertSz 

Wiek: 37
Dołączył: 14 Maj 2014
Wpisy: 39
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-06-03, 20:30   

Mam jeszcze pytanie do Pawła (Sariela), czy myślałeś o zbudowaniu pojazdu coś w stylu "torpedo trike" ale z dodatkowym napędem "sprężynkowym" uruchamianym oczywiście tylko raz i przy starcie wraz z silnikami rc? Wiem, że to trochę dziwna propozycja, ale może pomogłoby przy starcie. Mankamentem jest oczyście jednorazowy użytek takiego napędu (konieczność ponownego naciągnięcia) oraz brak możliwości cofania. Pytanie też czy przy silniku RC z dużą prędkością wogółe by to w czymś pomogło?
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5252
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-03, 20:51   

Nie sądzę żeby to w czymkolwiek pomogło, w końcu prędkość maksymalną osiąga się na takich przełożeniach dość długo po starcie. Co innego gdyby "dopalić" kiedy silnik RC pracuje na pełnych obrotach, ale to wymagałoby mechanizmu kontrolnego, a więc znów dodatkowa waga i komplikacja.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
RobertSz 

Wiek: 37
Dołączył: 14 Maj 2014
Wpisy: 39
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-06-03, 21:15   

Ale start z jak to pięknie nazwałeś "dopaleniem" myślę, że byłby widowiskowy;) Zwłaszcza przy 2 dodatkowych silnikach sprężynkowych. No i Twoim niezawodnym kierwocy testwoym od "dużych prędkości". ;)
 
 
 
Szerszen 
VIP
Brick Warrior


Wiek: 45
Dołączył: 30 Mar 2012
Wpisy: 1785
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-03, 21:20   

Robercie, ale pullbacki stawiają straszny opór jak już "się wypalą", bo o nich pewnie myślisz, więc chyba tak jak Sariel rzecze - tyle że mechanizm kontrolny... musiałby podnosić koła "sprężynowe" i opuszczać silnikowe, a to znów generuje opory "rozpędu".
_________________
Jeden klocek zgubię a drugi zepsuję. ;)
 
 
 
RobertSz 

Wiek: 37
Dołączył: 14 Maj 2014
Wpisy: 39
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-06-03, 21:25   

Najprawdopodobniej macie rację. Oczywiście mówiłem o mechaniźmie pullback. Po prostu nasuneła mi się taka myśl i stąd też moje pytanie. Zresztą chyba jak narazie nikt nie zastosował takiego połączenia, no chyba, że się myle.;)
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12