Tumbler Buggy
Tak proszę wycieczki wygląda oryginalny Tubler z filmu "Batman Begins":

...a to jest moja raczej swobodna wariacja na jego temat:

Dane techniczne:
Napęd: 1 x RC na tylną oś
Silniki: 1 x RC, 1 x 2838
Waga: 652 g
Wymiary: dł. 28 cm / szer. 17 cm / wys. 12 cm
Zawieszenie: pełne zależne z amortyzacją
Miałem pewne wątpliwości czy jest sens publikować tak nieskomplikowaną konstrukcję - ale wydaje mi się że dział Technic jest ostatnio w zastoju (szczególnie w porównaniu z paroma innymi działami), a zresztą na przykładzie mojego niedawnego dźwigu przekonałem się że większy MOC nie oznacza wcale większego zainteresowania. Zaryzykuję więc - a nuż komuś się spodoba albo będą jakieś uwagi.
Tumbler powstał z chęci zbudowania czegoś szybkiego i zwrotnego, bez obciążających dodatkowo silniczek bajerów typu atrapa silnika itp. Chciałem też wypróbować koncepcję bocznego montowania silników, którą zastosowałem w moim hotrodzie, w czymś możliwie kompaktowym. Efekt końcowy śmiga z prędkością ok. 50 cm na sekundę, jest całkiem zwrotny (potrzebuje niespełna póltora metra żeby zawrócić), bez trudu pokonuje proste przeszkody i zeskakuje z 15-centymetrowych progów, jest też w stanie wspiąć się z rozpędu na rampę o nachyleniu 40 stopni. Jednym słowem - prościutka konstrukcja, a dostarcza masę zabawy (przy ściganiu mojego jamnika po mieszkaniu
Galeria zdjęć
Zdjęcia na zachętę:
Ujęcie ogólne

Spód

Bok

Podjazd pod rampę

Zeskok z progu

Podwozie - czysty Technic bez żadnych udziwnień

Brałem też pod uwagę wariant bardziej off-roadowy, z innym zestawem kół, ale nie podobał mi się wizualnie i był o prawie 150 g cięższy