Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
42009 Mobile Crane MK II
Autor Wiadomość
MarcinMK 


Wiek: 50
Dołączył: 01 Lis 2013
Wpisy: 393
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2014-03-03, 13:23   

Dziękuję za podpowiedzi. Interesuje mnie czy ktoś z Was juz to zrobił i czy po prostu warto? Czy zainwestowanie takiej kasy w pf zrównoważy "radość" z zabawy tym modelem.
_________________
1971
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3435
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-03-03, 14:22   

MarcinMK napisał/a:
Dziękuję za podpowiedzi. Interesuje mnie czy ktoś z Was juz to zrobił i czy po prostu warto? Czy zainwestowanie takiej kasy w pf zrównoważy "radość" z zabawy tym modelem.


Jak działa w pełni zmotoryzowany dźwig, ale jednak po modyfikacji na straż pożarną, możesz zobaczyć w moim Bronto Skylifcie. Na pewno z PF jest lepsza zabawa niż zestawem oryginalnym. Przede wszystkim z PF znacznie szybciej chodzą poszczególne funkcje. Tylko wtedy jak nie chcesz rozbierać, to masz "zamrożone" PF
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
MarcinMK 


Wiek: 50
Dołączył: 01 Lis 2013
Wpisy: 393
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2014-03-03, 18:12   

legosamigos napisał/a:
Na pewno z PF jest lepsza zabawa
...
Oczywiście widziałem Twojego Bronto i dlatego pytałem o pf-y w 42009. Ja sam jeszcze czegoś takiego nie potrafię zbudować a przy modyfikacji czegoś się nauczę, podpatrzę. Na szczęście nie używam supergluta i zawsze będę mógł go rozebrać :)
_________________
1971
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3435
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-03-03, 19:54   

W Bronto widziałeś jak działa podwozie z 42009, natomiast w moim dźwigu możesz zobaczyć jak działa wieża z 42009 ;) Przy wieży we wciągarce zamiast sprzęgła dałem z24, dlatego podnosi podnosi nawet spory ciężar, nawet przy wysuniętym bomie. Z resztą widać na filmie
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
grzybiarz 


Wiek: 32
Dołączył: 17 Lip 2013
Wpisy: 46
Skąd: DGL
Wysłany: 2014-09-28, 22:19   

W końcu sprawiłem sobie ten model, tlyko chyba coś mam problem z linką. DOkładnie widać to na tym foto:

Przy tym wyciągu tak odstaje bezsensownie. Tutaj zbliżenie:

Nie wiem, jak to poprawić? Element, który to psuje to ta linka z dwoma studami po obydwu stronach.
No i nie wysuwa mi się najwyższa część dźwigu :/
Nie jestem zaawansowanym userem, gościem co robi MOCe, i chyba ten model okazał się za trudny dla mnie.
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5330
Skąd: Lubin
Wysłany: 2014-09-28, 22:26   

Masz źle zamocowane linki. Tam pod bomem jest płytka 1x3, dwa końce linek powinny być do niej zamocowane.
_________________
m1longer.com
 
 
 
grzybiarz 


Wiek: 32
Dołączył: 17 Lip 2013
Wpisy: 46
Skąd: DGL
Wysłany: 2014-09-28, 22:41   

Faktycznie, wziąłem zapasowy klocek (a raczej klocki z linką), o czym nie było w instrukcji i się dziwiłem co tak wystaje:)
Dzięki.
PS. Teraz to model faktycznie gigant.
Ostatnio zmieniony przez grzybiarz 2014-09-28, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
grzybiarz 


Wiek: 32
Dołączył: 17 Lip 2013
Wpisy: 46
Skąd: DGL
Wysłany: 2014-09-29, 10:00   

Aha i jeszcze jedno: autor recenzji napisał o ośce 32, która mu została wzapasowych częściach, co byc może będzie potrzebne do modelu alternatywnego. Ja mam tylko jedną ośkę. A nawet na bricklinku pojawia się ośka jako extra część. Mam jakiś brak? Czy tlyko wersja USa posiada dwie te ośki?
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-29, 10:20   

Zestawy z początków produkcji miały dwie ośki, te późniejsze już tylko jedną. Także nie należy tego traktować jako błąd przy pakowaniu. Takie rzeczy się zdarzają w trakcie "życia" modelu, podobnie jak zastępowanie klocków nowymi wzorami jeżeli zajdzie zmiana w designie formy.
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
grzybiarz 


Wiek: 32
Dołączył: 17 Lip 2013
Wpisy: 46
Skąd: DGL
Wysłany: 2014-09-29, 17:13   

W ogóle budując kabine, naszła mnie myśl, czemu Lego nie wprowadzi do oficjalnych zestawów np. czołgu? Taki na gąsienicach, zdalnie sterowany, który by strzelał:)... no ale nie chcą chyba by Lego było kojarzone z wojną.
Tak samo jakiś kosmiczny pojazd, czy wielki zmechanizowany owad. Szkoda, że w Creatorze to jest, a tu tylko pojazdy.
Ostatnio zmieniony przez bacon 2014-09-29, 17:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-29, 17:35   

No widzisz, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ;) Czołgi są be & fe ale strzelanie w kosmosie lub średniowieczu jest ok. Taką mają politykę.
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
grzes 

Wiek: 43
Dołączył: 30 Gru 2013
Wpisy: 16
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-10-26, 21:59   

Właśnie skończyliśmy budować samochód. I mam pytanie jakiego koloru powinny być liftarmy z których jest złożone podwozie gdyż najpierw użyliśmy ciemnoszarych długości 15, ale pod koniec okazało się że nam ich brakuje, więc wymieniliśmy na czarne i wszystko teraz pasuje.
Ale w instrukcji wyraźnie widać, że ciemnoszare są... i nie wiem czy to pomyłka jakaś czy co ?
Ostatnio zmieniony przez 2014-10-27, 16:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
grzybiarz 


Wiek: 32
Dołączył: 17 Lip 2013
Wpisy: 46
Skąd: DGL
Wysłany: 2014-10-27, 12:56   

Przy świetle dziennym układałeś? Też w pewnym momencie, nie wiedziałem, czy chodzi o szare klocki, czy czarne.
 
 
 
grzes 

Wiek: 43
Dołączył: 30 Gru 2013
Wpisy: 16
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-10-27, 13:13   

Nie, przy lampie, na zewnątrz totalnie ciemno było, ale w instrukcji wyraźnie widać czarne i jak dla mnie to one były ciemnoszare...
Już kilka razy się naciąłem na kolory, właśnie na te dwa...
Ostatnio zmieniony przez 2014-10-27, 16:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Mestari 
VIP


Wiek: 42
Dołączył: 25 Wrz 2013
Wpisy: 1285
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-27, 14:39   

bo są źle zilustrowane w instrukcjach. Ja muszę zawsze spojrzeć na obrazek, gdzie występuje naraz klocek (ale nie pin, bo te są traktowane inaczej - są rzeczywiście czarne) w kolorach czarnym, jasnoszarym i ciemnoszarym. Inaczej się nie da...
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,052 sekundy. Zapytań do SQL: 13