Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Makieta górsko-kolejowa "dwa mosty"
Autor Wiadomość
legosamigos 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3488
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-05-15, 00:03   

Zastanawiałem się, dlaczego nazwałeś to dwa mosty? Jeden to faktycznie most, to drugie to bardziej kładka w porównaniu z tym kolejowym mostem. Oczywiście makieta bardzo ładna i wygląda na dość masywną. Przypuszczam, że sporo waży. Zauważyłem, że przerzuciłeś się z MOCy technicowych na makiety ;)
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
solic 
Technic/Trains


Wiek: 45
Dołączył: 18 Lut 2008
Wpisy: 376
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2015-05-15, 17:00   

Legosamigos, tytuł jak tytuł, dałem taki, żeby w ogóle jakiś był. A ten przynajmniej ma szanse zaintrygować i zatrzymać widza chwilkę dłużej, chociażby po to żeby wypatrzeć gdzie jest ten drugi most:)
W technicu ostatnio mniej siedzę, a więcej dłubię systemowych rzeczy. Ale to nie znaczy, że technic całkiem porzuciłem.


=======================================================

Żeby nie wielopostować pozwólcie, że przy okazji przedstawię pokrótce powstawanie mojej makiety.
Lubię śledzić jak powstają różne dzieła, fajnie jest poznawać MOCe nie tylko oficjalnie zaprezentowane, ale również „od kuchni”. Dlatego również chciałbym się tym podzielić.


Początki: koncepcja wjazdu do tunelu, powstaje również chata:

Przy chacie budowanej bokiem namęczyłem się nielicho, kłopotliwe były przede wszystkim narożniki i mocowanie okien. Ale opłacało się, przynajmniej ja jestem z efektu finalnego zadowolony.


Budulec zgromadzony - można zacząć góry stawiać. Oczywiście i tak wielu rzeczy zabrakło - później musiałem domawiać różne części na Bricklinku.



Rośnie pierwsza góra:



Druga góra, strumyk, teren pod mostem:


Powstaje teren z przodu:

Teren wymyśliłem sobie obudować takimi ciemnozielonymi płytkami:

które udało mi się dość tanio kupić w większej ilości. Ale ta koncepcja nienajlepiej się sprawdziła. Przede wszystkim trzeba je dość ciasno zabudowywać między sobą, bo inaczej powstają szczeliny. Ponadto przy pofalowanym lub pochyłym terenie trzeba je często podbudowywać i schodzi dużo budulca „wypełniacza”. Gdybym jeszcze raz miał budować coś podobnego, to jednak użyłbym głównie zwykłych prostokątnych i jak największych płytek, a okrągłych czy skośnych płytek użyłbym tylko miejscami do zróżnicowania rzeźby terenu. Tym bardziej, że wszystkie fikuśne pofałdowania terenu, które wyrzeźbiłem tymi płytkami i tak się schowały pod roślinnością.


Teren już bliski ukończenia, czas na drzewa:

Tu bardzo przydatna okazała się dostawa liści z PaB dzięki uprzejmości kolegi CamelXP (za co jeszcze raz dziękuję). Z liści palmowych powstały choinki.


Powoli widać koniec - moduły wszystkie razem oraz makieta poskładana:

Dodam, że oprócz podziału na moduły pokazanego powyżej wyższa góra jest dzielona mniej więcej w 2/3 wysokości.

Wreszcie można przystąpić do zazieleniania okolicy:


Cała galeria WIP (choć w sumie nie ma tam dużo więcej zdjęć niż te powyżej).
_________________
Pewnego dnia usiądę i to wszystko zbuduję...
 
 
 
halerz 


Wiek: 39
Dołączył: 07 Lut 2015
Wpisy: 168
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2015-05-15, 18:02   

solic napisał/a:
domyślam się, ze z racji miejsca zamieszkania znasz te pojazdy dokładnie:)

A jakże, aczkolwiek obecnie wersje niezmodernizowane pojawiają się tutaj na torach już sporadycznie. A co byś powiedział na model wagonu motorowego serii 831 (http://www.vlaky.net/zele...ch-rada-830831/) - powinien być nawet wdzięczniejszy w odtworzeniu (chodzi mi o malaturę z czerwoną linią okien i białym pasem na dole)?
Ostatnio zmieniony przez halerz 2015-05-15, 18:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
zantevski 

Wiek: 44
Dołączył: 06 Sty 2015
Wpisy: 68
Skąd: UK Midlands
Wysłany: 2015-05-16, 01:27   

Bardzo ciekawa makieta. Gratuluję. Ile klocków użyłeś?
 
 
 
solic 
Technic/Trains


Wiek: 45
Dołączył: 18 Lut 2008
Wpisy: 376
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2015-05-16, 07:53   

Halerz, ciekawy wóz zalinkowałeś, nie znałem go wcześniej. Robąc pierwsze przymiarki od razu widać, że frontowe okna nie są łatwe do zbudowania. Boczne można zrobić z przeźroczystych paneli 2x2, natomiast na przód nie narzuca się żadne proste rozwiązanie. Da się oczywiście metodą "tłuczonego szkła" ale wolałbym coś innego, np po bokach panele 2x2 ustawione bokiem, a środkowe wąskie okienko z przeźroczystych bricków 1x1 lub 1x2.
Może kiedyś posiedzę nad tym tematem, na razie mam innego brzydala w budowie.

Zantevski powiem uczciwie, że nie wiem ile w tym siedzi klocków. Samych ciemnoszarych bricków 2x2 z mocowaniem kulki bylo 5420 sztuk. Szacując bardzo z grubsza myślę, że całość powinna mieć między 15 a 20 tysięcy klocków.
_________________
Pewnego dnia usiądę i to wszystko zbuduję...
 
 
 
halerz 


Wiek: 39
Dołączył: 07 Lut 2015
Wpisy: 168
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2015-05-16, 08:07   

solic napisał/a:
mam innego brzydala w budowie

Czeskiego?
 
 
 
solic 
Technic/Trains


Wiek: 45
Dołączył: 18 Lut 2008
Wpisy: 376
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2015-05-16, 09:13   

Nie, tym razem polska myśl kolejnictwa.
_________________
Pewnego dnia usiądę i to wszystko zbuduję...
 
 
 
halerz 


Wiek: 39
Dołączył: 07 Lut 2015
Wpisy: 168
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2015-05-16, 13:47   

No no - wyzwanie!
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,042 sekundy. Zapytań do SQL: 10