Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[WIP] Komatsu PC3000 (front shovel)
Autor Wiadomość
Mistakes 
VIP
Marcin

Wiek: 27
Dołączył: 20 Gru 2009
Wpisy: 528
Skąd: Warszawa!
Wysłany: 2016-06-28, 23:15   [WIP] Komatsu PC3000 (front shovel)

Dobry Wieczór.
Czysto formalnie przed wystawą chciałbym pokazać Wam na jakim etapie stanął projekt mojego w pełni zdalnie sterowanego modelu koparki przedsiębiernej Komatsu PC3000.
"Sprawa się rypła" bo od miesiąca mam ciągłe nadgodziny i szczerze nie miałem kiedy siadać do klocków, ale dziś i jutro urwę nockę i postaram się dokończyć :)
Tam gdzie się dało utrzymałem skalę 1:36 z maksymalnym odchyleniem 0,5 studa. Od początku przyjąłem, że poddam prawą przednią część nadwozia i będzie ona za szeroka.
Powodem takiej decyzji była spora ilość mechanizmów do upchnięcia:
- kompresor z 4 małych pompek zasilany 2 silnikami L
- 4 serva sterujące 4 switchami pnematycznymi
- pojemnik na baterie
- 4 wieże podczerwieni
- plątanina przewodów i wężyków pneumatycznych
- wyłącznik ciśnieniowy

Podwozie nie ma osobnego obwodu elektrycznego, bo nie chciałem żeby przypominało klocek, więc w środku:
- dwa silniki M napędzające gąsienice
- silnik M sterujący obrotem nadwozia

W sumie najbardziej zależało mi na dwóch aspektach i oba udało się spełnić:
- z zewnątrz nie widać elektroniki, a kabina będzie miała wnętrze
- bez otwierania modelu ramie przedsiębierne można zmienić na podsiębierne



Wszelkie ciekawostki dotyczące modelu chętnie opowiem na wystawie.
Eric Trax, Noniusz, Axel - trzy osoby, którym serdecznie Dziękuje za ich wkład w ten model.

Mam nadzieje, że z Waszej krytyki wyciągnę receptę na dokończenie tego modelu,
Pozdrawiam.
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5341
Skąd: Lubin

Wysłany: 2016-06-28, 23:17   

Mistakes napisał/a:
4 serva sterujące 4 switchami pnematycznymi

Że się tak spytam, servo ma z8/z24 czy z12/z20?
_________________
m1longer.com
 
 
 
Mistakes 
VIP
Marcin

Wiek: 27
Dołączył: 20 Gru 2009
Wpisy: 528
Skąd: Warszawa!
Wysłany: 2016-06-28, 23:26   

Servo nie ma przełożenia, steruje bezpośrednio dźwigienką switcha. Zmodyfikowałem ostatni pomysł Żbika - ukradłem stud na długość i odchylam switch odrobinę mniej.
Żbiku, zapomniałem podziękować Ci za ten patent w pierwszym poście. Moje rozwiązanie, o którym wspominałem Ci na PW, nie chciało działać prawidłowo przy 4 servach ułożonych obok siebie.
Ostatnio zmieniony przez Mistakes 2016-06-28, 23:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Kruk 


Wiek: 30
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2016-06-29, 00:25   

M_longer napisał/a:
Mistakes napisał/a:
4 serva sterujące 4 switchami pnematycznymi

Że się tak spytam, servo ma z8/z24 czy z12/z20?


Servo z z12 i z20 to patent Sariela i bez regulacji przez pilot kolejkowy lub telefon i Sbrick nie ma to sensu, ale z z8 i z24 działa jako tako przy zwykłym pilocie.

Pomysł Żbika na taki zawór jest super ale u mnie miał jeden minus, nie wiem czemu luz generowany przez taki układ nie dociągał nowego typu zaworu pneumatycznego (które strasznie twardo chodzą), za to jeśli zmniejszy się dystans u góry zaworu przez zwykły connector #1 i axla 3 to działa całkiem ok. :)
_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 43
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2907
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-06-29, 02:42   

O proszę, koparka przedsiębierna! :) Fajnie widzieć, że na rodzimym podwórku ktoś się porwał na taką maszynę:) Fajna bryła. Trzeba załatać tą dziurę na prawym boku, dodać jakieś ozdobniki, ładne barierki. Jak sobie radzi z kopaniem? Próbowałeś nabrać fasolę.
Mistakes napisał/a:
Podwozie nie ma osobnego obwodu elektrycznego, bo nie chciałem żeby przypominało klocek, więc w środku:
- dwa silniki M napędzające gąsienice
- silnik M sterujący obrotem nadwozia
Czyli kable idą przez obrotnicę?
Mistakes napisał/a:
bez otwierania modelu ramie przedsiębierne można zmienić na podsiębierne
Fajny pomysł. Zakres siłowników wystarczy do pracy w trybie podsiębiernym?
Mistakes napisał/a:
Zmodyfikowałem ostatni pomysł Żbika - ukradłem stud na długość i odchylam switch odrobinę mniej.
Pokaż jakiś CAD czy foto.
Mistakes napisał/a:
Żbiku, zapomniałem podziękować Ci za ten patent w pierwszym poście.
Spoko :)
Kruk napisał/a:
Pomysł Żbika na taki zawór jest super ale u mnie miał jeden minus, nie wiem czemu luz generowany przez taki układ nie dociągał nowego typu zaworu pneumatycznego (które strasznie twardo chodzą), za to jeśli zmniejszy się dystans u góry zaworu przez zwykły connector #1 i axla 3 to działa całkiem ok. :)
Też pokaż CADa albo foto.

Trzymam kciuki! Pogadamy więcej na wystawie.

=====

Otwieranie łyżki masz na małych czy dużych siłownikach?
_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
Kruk 


Wiek: 30
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2016-06-29, 11:23   

Kruk napisał/a:
Pomysł Żbika na taki zawór jest super ale u mnie miał jeden minus, nie wiem czemu luz generowany przez taki układ nie dociągał nowego typu zaworu pneumatycznego (które strasznie twardo chodzą), za to jeśli zmniejszy się dystans u góry zaworu przez zwykły connector #1 i axla 3 to działa całkiem ok. :)
Też pokaż CADa albo foto.

Aaa proszę bardzo Żbiku, nie jest to znacząca zmiana ale u mnie działa lepiej i jest ciut ciut sztywniejsza wraz z nowymi zaworkami.

Rozszerzenie 'lxf' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany.

_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
Żbik 
Administrator
Radość tworzenia :)


Wiek: 43
Dołączył: 06 Cze 2006
Wpisy: 2907
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-06-29, 17:18   

Kruk napisał/a:
nie jest to znacząca zmiana ale u mnie działa lepiej i jest ciut ciut sztywniejsza wraz z nowymi zaworkami.
Całkiem fajna modyfikacja. Nie zdążyłem jeszcze jej sprawdzić w praniu ale wygląda obiecująco :) Gratuluję wkładu w rozwój serowzaworów pneumatycznych! :)
_________________
"As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!" :)

ABC prezentacji MOCy | Zamienniki wężyków pneumatycznych | Sklepik z gadżetami klubowymi
 
 
 
 
Mistakes 
VIP
Marcin

Wiek: 27
Dołączył: 20 Gru 2009
Wpisy: 528
Skąd: Warszawa!
Wysłany: 2016-06-29, 17:41   

Żbiku, odpowiadając na Twój post.

Model z kopaniem radzi sobie bardzo dobrze, do łyżki wkładałem 250g i nie było problemu z unoszeniem w pełni rozłożonego ramienia.

Tak, kable idą przed obrotnicę. Są w środku tak zabudowane, że spokojnie te 2-3 obroty mogę zrobić. Dodatkowo mechanizm obrotu zabezpieczony jest sprzęgłem.

Chodziło mi o całe ramię - odpinam 8 wężyków, rozsuwam 3 axle i zdejmuje ramię z nadwozia bez ingerencji w strukturę modelu. Widać na ostatnim zdjęciu, że wężyki wpięte są w listwę connectorów. Chyba zostawię sobie ten model na dłużej, także planuje dobudować drugie ramię (podsiębierne) i zabierać na wystawy pełen komplet :)

Na wystawię rozbiorę kadłub i pokaże Ci jak ułożyłem te switche :)

Otwieranie łyżki zrobiłem na dwóch małych siłownikach wspomaganych przez gumkę. Bez problemu otwiera się całkowicie zapełniona urobkiem.
Ostatnio zmieniony przez Mistakes 2016-06-29, 17:45, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Kruk 


Wiek: 30
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2016-06-29, 17:53   

Żbik napisał/a:
Kruk napisał/a:
nie jest to znacząca zmiana ale u mnie działa lepiej i jest ciut ciut sztywniejsza wraz z nowymi zaworkami.
Całkiem fajna modyfikacja. Nie zdążyłem jeszcze jej sprawdzić w praniu ale wygląda obiecująco :) Gratuluję wkładu w rozwój serowzaworów pneumatycznych! :)


Ooo kurcze, normalnie zaszczyt dla mnie. ;D Ale tylko taki drobiazg, a może polepszyć nieznacznie działanie Twojego pomysłu Żbiku. :)
_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
noniusz 
VIP
Grzegorz


Wiek: 39
Dołączył: 23 Lis 2011
Wpisy: 1032
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-06-29, 18:01   

Jeszcze drobna uwaga estetyczna - tam przed słupkami kabiny / szyby czołowej jest taka półka / parapet szeroka na 1 stud. Obawiam się, że ma się to nijak do oryginału...

Poza tym super, ale to już Ci mówiłem :)
_________________

 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,094 sekundy. Zapytań do SQL: 15