Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Miernik odległości
Autor Wiadomość
Neo 


Wiek: 50
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 290
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice
Wysłany: 2017-02-06, 18:08   [MOC] Miernik odległości

Postanowiłem pokazać działanie mindstormsowego miernika odległości wykorzystującego encoder serwomotoru z myślą o początkujących adeptach zabawy z LEGO Mindstorms.
Do niedawna sądziłem, że tak proste MOCe nie są warte pokazywania, ale po obejrzeniu Spektrofotometru by Qbab zmieniłem zdanie i uważam, że dla początkujących mindstormsowców są bardziej przejrzyste, niż zaawansowane konstrukcje.



Poniżej program sterujący pomiarem. Zbudowany jest z dwóch pętli. Pierwsza czyta wskazania encodera, mnoży je przez współczynnik wyliczony z obwodu koła w przeliczeniu na 1 stopień, następnie obcina wartość dziesiętną do dwóch miejsc po przecinku, dalej funkcja operacji na tekście dodaje " m" i na koniec wyświetla na ekranie kontrolera. Druga pętla oczekuje na "kliknięcie" środkowego przycisku kontrolera, co powoduje wyzerowanie encodera ergo start nowego pomiaru.
_________________
www.imperiumtechniki.pl
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 39
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 859
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-02-06, 18:21   

Hej,
bardzo ciekawy pomysł :) nie ma problemu z oporem stawianym przez serwomotor?
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
Ostatnio zmieniony przez OmenGda 2017-02-06, 18:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Neo 


Wiek: 50
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 290
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice
Wysłany: 2017-02-06, 18:27   

Opór serwomotoru w funkcji odczytu encodera (bez napędu, czy hamowania) jest minimalny i nie stanowi najmniejszego problemu przy tak dużym kole.
_________________
www.imperiumtechniki.pl
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 39
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 859
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-02-06, 18:49   

Jasny gwint... A kiedyś pytałem, czy się tak da serwomotor odpalić. Bo chciałem go użyć jako czujnika obrotu. To pisali, że się nie da... :-/

O tutaj
http://www.lugpol.pl/forum/viewtopic.php?t=25980
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
Ostatnio zmieniony przez OmenGda 2017-02-06, 18:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Neo 


Wiek: 50
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 290
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice
Wysłany: 2017-02-06, 19:14   

Przy małych przełożeniach opór stawiany przez mechanizm serwomotoru będzie większy i jeżeli w Twoim projekcie występują nagłe skoki prędkości obrotowej lub nagłe zmiany kierunku obrotu to przekładnie w serwomotorze mogą mieć zbyt dużą bezwładność.
Ale występuje (w ofercie hi-technic) czujnik obrotu, który eliminuje problem bezwładności występujący przy użyciu serwomotoru jako czujnika obrotu.
Angle Sensor
_________________
www.imperiumtechniki.pl
 
 
 
OmenGda 
No risk no fun!


Wiek: 39
Dołączył: 05 Lut 2007
Wpisy: 859
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-02-06, 19:41   

Ostatecznie użyłem czujnika z rcx w nxt :-) nie miałem kasy na nowe moduły :-)
_________________
Nie jest sztuką trafić w muchę przednią szybą...
Sztuką jest, zrobić to boczną!
 
 
 
 
Kruk 


Wiek: 29
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2017-02-06, 19:59   

Bardzo ciekawy pomysł i widać że działa dobrze, takie prace mnie tylko zachęcają do kupna EV3 :).
_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
Zwariowany 


Wiek: 43
Dołączył: 29 Gru 2016
Wpisy: 178
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-06, 20:17   

Jako laik bardzo chętnie popatrzę na takie prace, w końcu Ev3 się przyda do czegoś :D Bardzo fajna praca, a ja się czegoś nauczę.
_________________
MOC jest silna we mnie, a ja jestem silny MOCą
 
 
 
SERVATOR 
VIP


Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2013
Wpisy: 3466
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-06, 20:34   

Dla drogówki jak znalazł. ;)
Fajne i najważniejsze, że można tym przykładem pokazać dzieciakom (i nie tylko) praktyczne zastosowanie wiedzy z matematyki/mechaniki/fizyki.
Dzięki za podzielenie się tym MOCem i czekam na kolejne takie urządzenia. :)
_________________
Mój "blożek"
Liga Gorących Szesnastek
 
 
 
Qbab 

Wiek: 44
Dołączył: 06 Gru 2013
Wpisy: 76
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-02-06, 22:15   Re: Miernik odległości

Neo napisał/a:

Do niedawna sądziłem, że tak proste MOCe nie są warte pokazywania, ale po obejrzeniu Spektrofotometru by Qbab zmieniłem zdanie i uważam, że dla początkujących mindstormsowców są bardziej przejrzyste, niż zaawansowane konstrukcje.


Mnie jak zaczynałem zabawę z EV3 to własnie brakowało w sieci takich rzeczy.
Jak zrobiłeś program w wersji "obrazkowej" na forum? możesz mi zrobić taki z tego co jest w spektrofotometrze?
 
 
 
BONBINI 


Wiek: 44
Dołączył: 22 Kwi 2014
Wpisy: 325
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2017-02-06, 23:10   

A ja chciałem sobie dalmierz kupić do pracy na budowie... ;-)
_________________
W budowie: Liebherr LTM 1500-8.1 Pozdrawiam.
 
 
 
Neo 


Wiek: 50
Dołączył: 29 Kwi 2011
Wpisy: 290
Skąd: Kraków/Rzeszów/Starachowice
Wysłany: 2017-02-07, 08:25   Re: Miernik odległości

Cytat:
]Jak zrobiłeś program w wersji "obrazkowej" na forum? możesz mi zrobić taki z tego co jest w spektrofotometrze?


Obrazek na forum to nie jakiś forumowy edytor, tylko zrzut ekranu z EV3-G "Print screen" i niepotrzebne obcięte w paint'cie :)
_________________
www.imperiumtechniki.pl
Ostatnio zmieniony przez Neo 2017-02-07, 08:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Qbab 

Wiek: 44
Dołączył: 06 Gru 2013
Wpisy: 76
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-02-07, 09:16   Re: Miernik odległości

Neo napisał/a:
Cytat:
]Jak zrobiłeś program w wersji "obrazkowej" na forum? możesz mi zrobić taki z tego co jest w spektrofotometrze?


Obrazek na forum to nie jakiś forumowy edytor, tylko zrzut ekranu z EV3-G "Print screen" i niepotrzebne obcięte w paint'cie :)


Ok, czyli nie da się jakoś wrzucić pliku EV3 na forum a ono samo wywali jpg'a. Tak to ja też umiem :)
 
 
 
maras 

Wiek: 43
Dołączył: 20 Gru 2013
Wpisy: 70
Skąd: Kraków
  Wysłany: 2017-02-07, 11:07   

Dzięki!

Uważam, że takie "proste" MOCe są najcenniejsze, bo każdy może sobie sam poeksperymentować.

W tym przypadku każdy kto ma Mindstorms
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,042 sekundy. Zapytań do SQL: 12