Nie będę opisywał każdego, a ograniczę się do najważniejszego. Po zakończeniu budowy sieczkarni Krone i pół rocznej rekonwalescencji szarych komórek pora zacząć kolejny projekt na przyszłe 1-2 lata.
Od dłuższego czasu chodził za mną kombajn do zbioru ziemniaków. Dlaczego? Ano dlatego, że wypadałoby zbudować coś co faktycznie zbiera jakieś fasolki/round bricki. Nie udało się przy Holmerze ale to było 8 lat temu.
Jeśli mówimy o zbiorze ziemniaków najbardziej uznaną marką jest firma Grimme. Ich maszyny to prawdziwy top na rynku. Początkowo przymierzałem się do modelu Varitron 470 Terra Trac (polecam wygooglować). Jednak przez wzgląd na jego konstrukcje zbudowanie solidnego modelu z działającymi taśmami przenoszącymi cokolwiek byłby praktycznie nie możliwy.
Na jakiś czas odłożyłem planowanie, aż do momentu kiedy pewien Niemiec przez pomyłkę wysłał mi nie cztery, a trzy felgi Power Puller. Wtedy uznałem, że to znak z góry i będzie dane mi zbudować model Varitron 270 w wersji z kołami. Występują jeszcze wersje z gąsienicami na tylnej osi lub jedną po lewej stronie. To prawdopodobnie najbrzydsze i najbardziej urocze zarazem, co dzisiaj zobaczycie :D

Największą zaletą tego modelu jest to, że silnik i cały osprzęt znajduje się w ciągu po prawej stronie. To wręcz idealne miejsce by zrobić z niego użytek i użyć jako ramy głównej dla całego modelu. Powinno również spełnić swoje zadanie jako miejsce dla wszystkich silników. To bardzo ważne, bo chciałbym aby kombajn był mobilny i mógł swobodnie poruszać się na wystawach.
Na tą chwilę nie jestem w stanie powiedzieć jakich silników użyję bo waham się nawet w sprawie mechanizmu do skręcania. To samo tyczy się systemu sterowania. Wypadało by użyć buwizzów, które kupiłem 1,5 roku temu, bo leżą w szufladzie. Kombajn będzie miał 10 funkcji i użyje 8-11 kanałów w zależności od tego jak uda się pomieścić wszystko co zaplanowałem. Będzie to:
- jazda
- skręcanie
- wysuwanie prawego tylnego koła
- podnoszenie taśmy zbierającej
- sterowanie i napęd obcinacza łęcin (to z przodu)
- rozkładanie zbiornika głównego
- napęd taśmy wyładowczej zbiornika
- napęd przenośnika drobnych łętów (taśmy z tyłu)
- napęd taśm głównych
- oświetlenie
Poczyniłem bardzo nieśmiałe początki. Wątek powstał głównie w celach motywacyjnych i kronikarskich. Do ogarnięcia jest na prawdę wiele a wchodzę już w ten wiek, że warto sobie zapisywać pewne rzeczy :D