Nie, nie pomyliłem działu:)
Taka ciekawostka kolejowa - Mitor-01 – lekki pojazd szynowy zbudowany na bazie samochodu FSC Żuk. Założenie było takie, aby uzyskać tani w eksploatacji szynobus do obsługi nierentownych linii, którym groziło całkowite wyłączenie kursowania pociągów pasażerskich.
Prototyp został skonstruowany w 1995 r. przez profesora Włodzimierza Czyczułę z Politechniki Krakowskiej. Prędkość maksymalna pojazdu to 60 km/h. Mitor 01 mógł jednorazowo zabrać do 14 pasażerów. W roku 2000 odbył jazdy próbne na linii Tarnów-Szczucin. Niestety (a może stety) PKP nie było zainteresowane tym rozwiązaniem, dlatego projekt zakończono na prototypie.

Model:
Zawsze podobały mi się drezyny zrobione z samochodów i chciałem coś takiego zbudować. Po przeszukiwaniu Internetu i trafieniu na MITOR-a, nie mogłem się mu oprzeć, tym bardziej, że pudełkowaty żuk wydawał się być stosunkowo łatwy do zbudowania w porównaniu np. z warszawą. No i stwarzał nadzieję na wmontowanie napędu.
Miał to być model budowany dla relaksu, ale im bardziej wgryzłem się w temat tym więcej czasu schodziło. Na zrobieniu części przedniej, z której w końcu byłbym w miarę zadowolony zeszła mi cała przerwa między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem.
Model jeździ. Ma wbudowany wózek i battery box Powered Up, oba te elementy są w jednym członie (żuku). Upchanie tego było sporym wyzwaniem, wcześniej próbowałem również jakiegoś chińskiego batteryboxa wysokiego na 2 bricki z wbudowanym sterowaniem i akumulatorem. Zmieścił się, ale okazało się, że to cudo nie ma sterowania proporcjonalnego (a podobno miało być) i pojazd był za bardzo zrywny.
Zmieszczenie wózka i battery boxa Powered Up udało się… bo battery box jest bez dolnej pokrywy, a pin wystający z wózka ładnie mieści się między bateriami. Klapka z batteryboxa jeździ w drugim żuku – żeby się nie zgubiła:)
Od strony wizualnej na pewno dałoby się wycisnąć więcej detali. Tu mamy zero miejsca w środku na jakiekolwiek kombinacje, wzmocnienia. Poza tym chciałem, żeby model był w miarę wytrzymały, stąd konieczne pewne uproszczenia.
Galeria Flickr: https://www.flickr.com/photos/127129188 ... 845588316/
Film:

Tak na marginesie – budowanie czegokolwiek w kolorze jasnoszarym jest rewelacyjne – praktycznie każdy klocek jest dostępny w tym kolorze. Zrobiłem przymiarkę do podobnego żuka (drogowego) w olive green i medium nougat i tam już zaczynają się schody jeśli chodzi o dostępność niektórych kluczowych elementów.